ADD: Bir Direniş Ve İsyan Manifestosu Amasya Genelgesi! ADD: Bir Direniş Ve İsyan Manifestosu Amasya Genelgesi!

Hatay/İskenderun'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan 14 kişinin hayatını kaybettiği MCG Tower'a ilişkin bilirkişi raporu, 340 gün sonra dosyaya girdi. 
Raporda müteahhit M.C.G., şantiye şefi Ş.G.Ö., yapı denetim firması yetkilileri S.K., H.N., H.S. ve proje sorumluları M.Y., M.Y., S.A., M.İ., Y.Ş. “asli kusurlu” olarak değerlendirildi.
Bilirkişi raporuna göre, zemin sıvılaşması riski bilinmesine rağmen gerekli önlemler alınmadı, projeye aykırı ve düşük kaliteli imalat yapıldığı tespit edildi. Müteahhit M.C.G., kar hırsıyla düşük nitelikli malzeme kullandı. Raporda, 17 katlı yapılaşmaya izin verilmesinin de yanlış olduğu vurgulandı.
MCG Tower'da anne ve babasını kaybeden Selin Sümbültepe adalet çağrısında bulunarak, “Bu sadece bir binanın değil, cezasızlık düzeninin çöküşüdür” dedi ve tüm sanıkların tutuklanmasını istedi.
BİLİRKİŞİ RAPORU: ÇARPICI İHMALLER ZİNCİRİ
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından binanın müteahhidi M.C.G., statik proje müellifi M.Y., kaba inşaatı gerçekleştiren M.Y., şantiye şefi Ş.G.Ö., mimari proje müellifi M.Y., jeolojik etüt müellifi S.A., jeofizik etüt müellifi M.İ., jeoteknik etüt müellifi Y.Ş., yapı denetim şirketi yetkilisi S.K., yapı denetim şirketi bünyesinde statik sorumlusu H.N., mimari denetim sorumlusu H.S., ustabaşılar A.B., A.C.A. ve firma sahibi F.S. hakkında "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Rapora göre bina, zeminin taşıma gücünün düşük olduğu bilinmesine rağmen uygun şekilde inşa edilmedi. Denetim aşamalarında ciddi ihmaller yaşandı, proje ve yapı sürecindeki teknik eksiklikler binanın yıkımında doğrudan etkili oldu.
ZEMİN SIVILAŞMASI RİSKİNE RAĞMEN ÖNLEM ALINMADI
Bilirkişi raporunda, jeofizik mühendisi M.İ. tarafından hazırlanan zemin etüt raporunda yer altı su seviyesinin 1,50-3,50 metre arasında olduğu, zeminin şiltli-kumlu ve gevşek yapıda olduğu belirtiliyor. Raporda, zemin sıvılaşması riski açıkça uyarılmış olmasına rağmen, gerekli önlemler alınmadığı için binanın yan yatarak ölümlü bir yıkıma neden olduğu ifade edildi.
Depremde binanın yıkılmasının nedenleri arasında:
- Zemin iyileştirilmesinin yapılmaması,
- Proje gereği kesişen fore kazıklar yerine düşük çaplı ve kısa kazıkların kullanılması,
- Radye temel inşa edilirken temel drenajı ve izolasyonunun yapılmaması,
- Bodrum kat duvarlarında yalıtım eksikliği,
- Eksik ve hatalı yapı imalatı gösterildi.
Raporda, Yapı Denetim Firması Hatay Yükseliş Yapı Denetim Ltd. Şti'nin inşaat sürecinde denetleme görevini yerine getirmediği, eksiklikleri ilgili kurumlara bildirmediği vurgulandı.
"BU SADECE BİR BİNANIN ÇÖKÜŞÜ DEĞİL, CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ”
MCG Tower'da anne ve babasını kaybeden Selin Sümbültepe süreci değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
"6 Şubat depreminin üzerinden 2 yıl 4 ay geçti. MCG Tower davasında adalet çağrımızı yineliyoruz. Gelen bilirkişi raporu çok açık: Binanın yıkımına sebep olan herkes, yani tüm sanıklar 'asli kusurlu'. Mimarından müteahhitine, yapı denetiminden şantiye şefine kadar herkes görevini ihmal etti. Teknik eksiklikleri belirledik, sorumluları ortaya çıkardık. Bu bina göz göre göre yıkıldı. Tüm bu ağır kusurlara rağmen hiçbir sanık tutuklu değil. Adaletin gecikmesi artık kabul edilemez. Bu sadece bir binanın çöküşü değil, sistemli bir denetimsizlik ve cezasızlık kültürünün yok ettiği hayatlardır. Biz susmuyoruz, adalet yerini bulana kadar da susmayacağız. Sen de susma, tüm sanıklar tutuklansın çağrımıza ortak ol.”
DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
MCG Tower'ın beşinci duruşması 25 Haziran'da görülecek.
Hatay halkı ve mağdur yakınları, yargı sürecinde adaletin tecelli etmesini bekliyor ve tüm sanıkların tutuklanmasını talep ediyor.
Foto:Haber merkezi-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları