İlçemizde ciddi boyutta sorun haline gelen mezar yeri sorununun çözümü için HBB tarafından Bakanlıktan talep edilen Vakıflı 907 no’lu parsel için nihayet onay verildi.
“ARTIK RAHATÇA ÖLEBİLİRİZ!”
İnsanların vefat eden yakınlarına üzülmek yerine gömecekleri yer telaşına düşmesine sebep olan mezar yeri sorununun çözülecek olması rahat bir nefes aldırdı ve “artık rahatça ölebiliriz” dedirtti.
“BU YAZ SU SORUNU YAŞAMAYACAĞIZ”
CHP Samandağ İlçe Örgütü su ve mezarlıklarla ilgili 
kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen basın toplantısı İlçe Başkanı Turgay Abacı, İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Bünyamin Reyhanoğulları ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Basın toplantısında konuşan İlçe Başkanı Abacı, ilçede yaklaşık 3-4 yıldır yaz aylarının başından itibaren yaşanan su sıkıntısının bu yıl yaşanmaması adına çalışmalar yaptıklarını belirterek “İlçemizde bulunan Karaçay Barajı’nın ilçeye su taşıyacak ana boru bağlantılarının tamamı bitmiş durumda. Fakat ana boru bağlantılarının bitmiş olması yetmiyor. Bazı eksiklikler var. Biliyorsunuz Karaçay Barajı Devlet Su İşleri(DSİ) bünyesinde. Ve DSİ’nin müteahhit eliyle yürüttüğü bazı çalışmalar var. Eksikliklerden bir tanesi boruların havasını almak için oluşturulan vantuz odaları. İlçemiz geneli için 15-16 tane vantuz odası oluşturulması gerekiyor. Bunun çalışmasının önümüzdeki hafta başlayacağı bilgisini aldık. Bu vantuz odalarının yapılmasının amacı boruların havasını almak, hem de havası alınarak gelen tazyikli suların yolları patlatmasının önüne geçmek. Bu odaların yapımının 40-45 gün civarında sürmesi bekleniyor. Bunun yanında Mahalle bağlantı çıkışlarının yapılması gerekiyor. Bu da tamamen DSİ’ nin yetkisinde olan ve onların müteahhit eliyle yapması gereken işlemler. Biz DSİ’ nin anlaşmış olduğu bu işi yapan firma ile de görüştük. Firmanın bize ilettiği Samandağ’a en geç 2 ila 2,5 ay içerisinde Karaçay Barajından su verilmesini planladıkları yönünde. 
Şu an itibarı ile Hatay Büyükşehir Belediyemizin kendi sorumluluk alanına giren bütün hususlar yerine getirilmiş durumda. Yani Karaçay Barajından Samandağ’a verilecek su ile ilgili HBB’ nin yapacağı herhangi bir işlem yok.” dedi. 
İlçe Başkanı Abacı, Karaçay Barajından gelecek suyun maksimum 2- 2,5 ay içinde ilçeye verileceğini belirterek, vatandaşların kafasında oluşacak “Karaçay Barajından su gelmemesi durumunda geçen yıl ciddi boyutta yaşanan su sıkıntısı yaşanır mı?” sorusuna da açıklık getirerek “HBB Hatsu’ nun ilçede yapmış olduğu ilçede yaptığı su şebekesinin tamamı Mayıs ayı ortalarında bitmiş olacak. Yeni şebekeden bazı mahallelerimize su veriliyor. Bu gün itibarı ile ciddi bir su sıkıntımız yok. Merkez 9 mahallemiz için söylüyorum Mayıs ayının 15’i itibarı ile bu suyu günlük içmek için akıtacaklar. Yani bu yıl daha önceki yıllarda yaşadığımız su sıkıntısını bu yıl yaşamayacağımızı buradan vatandaşlarımıza duyuralım.” dedi. Abacı, konuşmasında Mağaracık Mahallesinde içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarının başladığını, Tekebaşı’nda kısım kısım yeni şebeke çalışmaları için hazırlıkların tamamlandığını ve başlayacağını, Kuşalanı ve Koyunoğlu  Mahallelerinde ise içme suyu şebeke ihalesine çıkıldığını ve çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Eski şebekesi olan ve su sıkıntısı yaşayan bölgelerimizden, yani içme suyu ihalesi yapılmayan Avcılar, Huzurlu, Tomruksuyu, Yaylıca mahalleleri gibi mahallelerde Mayıs’ tan itibaren şebeke yenileme çalışmalarına başlanacağını, Çanakoluk, Huzurlu, Avcılar, Yoğunoluk, Yeniköy, Büyükoba mahallelerinde su deposu yenileme çalışmaları başladı kısa sürede ihaleleri tamamlanacağını, Değirmenbaşı ve Tomruksuyu Mahallelerinde su deposu çalışmalarının 1,5 ay gibi bir sürede bitirileceğini sözlerine ekledi.
“VAKIFLI’ DA 907 NO’LU PARSEL ARTIK MEZARLIK ALANI OLABİLECEK”
CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı, Samandağ’ın sorunları arasında yer alan Mezarlıklarla ilgili kamuoyunda bilgi kirliliği olduğunu gördüklerini, bu bilgi kirliliğini gidermek amacıyla yaptıkları araştırmaların sonucunu vatandaşlarla paylaştı.
Abacı, “Hatay Büyükşehir Belediyemizin Vakıflı 907 No’lu parselle ilgili başvurusu vardı. Ve bu alanla ilgili bakanlık tarafından başvurusu sonuçlandırılmamıştı. Bu gün itibarı ile Samandağ İlçemiz Vakıflı Mahallesinde bulunan 907’ no’lu parsel, 44 dönüm 18 metrekarelik alan, burası bir devlet malı bununla ilgili yapılan çalışmalar sona erdi. Bu alanın tahsis kararı alındı. Yani Vakıflı’ da ki 907 no’lu parselin mezarlık alanı olabilmesi için Bakanlıktan tahsis kararı alındı. Şu anda o bölgeye isterlerse belediyelerimiz gömü yapabilirler. Bunun önünde herhangi bir hukuki engel kalmadı. Buranın düzeltilmesi ile ilgili Büyükşehir Belediyemiz çalışma yapacak. Biz ilçe örgütü olarak oranın basit bir şekilde düzeltilip oranın gömü alanı olarak açılmasına karşıyız. Bunu Mezarlıklardan sorumlu Başkanımıza da ilettim. Samandağ’a yakışır çok kaliteli bir mezarlık kompleksine ihtiyacımız var. İnsanlarımızın başından sonuna kadar cenaze işlerini yapabilecekleri, cenaze namazını kılabilecekleri, mezarlıklarda çalışan işçi arkadaşlarımızın durabilecekleri yerlerin olduğu, Büyükşehir ile Küçükşehir belediyemizin ortak çalışmasıyla bütün Hatay’a örnek olabilecek bir mezarlık kompleksi olarak düzenlendikten sonra gömü işlemlerine başlanmasını istiyoruz.” Dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim