Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi.
Hatay'da temaslarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işsizlik oranının 21 aydır tek hanede seyrettiğine dikkat çekerek genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 14,9 seviyesine gerilediğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Hatay'da ilk olarak Hatay Valiliği'ni ziyaret etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'ı Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, AK Parti İl Başkanı Dr. Mustafa Erdoğan, MHP İl Başkanı Metin Taşçı karşıladı. Hatay Valiliği'nde bulunan deprem fotoğraflarını da inceleyen Çalışma Bakanı Işıkhan, valilik şeref defterini imzaladı.
BAKAN IŞIKHAN, HATAY'DA İŞ DÜNYASI İLE BİR ARAYA GELDİ
Bakan Işıkhan, Valilik ziyaretinin ardından AFAD il müdürlüğü toplantı salonunda “Çalışma Hayatı Buluşmaları” Hatay İl Değerlendirme Toplantısında, iş adamları ve Sivil Toplum Kuruluşları(STK) temsilcileriyle bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Bakan Işıkhan, işsiz sayısının Ocak ayında bir önceki aya göre 25 bin azaldığını ifade ederek, "İşsizlik oranımız son 21 aydır tek hanede seyretmeye devam ediyor. İşsiz sayısı 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 25 bin kişi azaldı. Ulusal İstihdam Stratejisi ve OVP hedeflerimiz doğrultusunda işsizlik oranında da gerileme devam ediyor. Ulusal İstihdam Stratejisi ve OVP hedeflerimiz doğrultusunda işsizlik oranında da gerileme devam ediyor. Bir önceki aya göre 0,1 puan, bir önceki yıla göre 0,7 puan azalan işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2025 yılı Ocak ayında bir önceki yıla göre 501 bin kişi artarak 32 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 49,2 oldu. İşgücü, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki yıla göre 287 bin kişi artarak 35 milyon 534 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 53,7 olarak gerçekleşti. Gençlerimizin istihdama katılımlarını destekleyen ve kariyerlerine adım atmalarını sağlayan programlarımızın etkisini görmeye devam ediyoruz. Genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puan, bir önceki yıla göre 1,9 puan azalarak yüzde 14,9 seviyesine geriledi. Özellikle enflasyonu düşürmek için yoğun politikaların gerçekleştiği bu dönemde, istihdam verilerinde bu seviyeleri yakalamak önemli bir başarıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizi her alanda daha güçlü, daha müreffeh, daha bağımsız hale getirmek için çalışıyoruz. Bu vizyonun en önemli sacayaklarından biri de yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme modelidir" dedi.
Hatay'ın, tarih boyunca ticaretin, üretimin, emeğin ve girişimciliğin merkezi olduğunu medeniyetlerin kesiştiği bu güzel şehrin, bugün de aynı dinamizmiyle ülkenin büyüme ve kalkınma hamlesine büyük katkılar sunduğunu belirten Işıkhan, “Bu bereketli topraklarda çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, yatırım azmiyle fark yaratan iş insanlarımızla bir araya gelmek, sizlerle istişare etmek bizim için büyük bir mutluluktur. Biz, göreve geldiğimiz günden itibaren Türkiye'nin dört bir yanında iş dünyasıyla buluşuyor, şehirlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyor ve üretimi, istihdamı, yatırım ortamını güçlendirmek için birlikte yol haritamızı hep birlikte belirliyoruz. Bugün ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği şehirlerden biri olan Hatay, özellikle demir-çelik sektörü, makine imalatı, lojistik ve ihracat alanlarında büyük bir ivme kazanmıştır. Aynı zamanda Akdeniz'e açılan en önemli ticaret kapılarımızdan biri olan Hatay, hem deniz hem de kara yollarıyla ülkemizin dış ticaretinde kritik bir rol üstlenmektedir. Yıllık 5 milyar doları aşan ihracat hacmiyle Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden biri olan Hatay, sadece bölgesel değil uluslararası pazarlarda da gücünü artırmaktadır” dedi. 6 Şubat depremlerinde Hatay'ın büyük bir yıkım yaşadığını, ekonominin de darbe aldığını belirten Işıkhan, “Bugün görüyoruz ki devlet-millet dayanışmasıyla, iş dünyamızın azmiyle Hatay'ı her anlamda eskisinden daha güçlü hale getireceğiz. Hükümet olarak deprem bölgesinde özellikle sanayi, ticaret ve istihdamı canlandırmak için çok ciddi destekler verdik, vermeye de devam ediyoruz. İş dünyamızın finansman sorununu çözmek için deprem bölgesine özel teşvik ve destek paketlerimiz hayata geçirildi. İstihdamı koruma adına kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve SGK prim ertelemeleri uyguladık. Hatay'a özel yatırım teşvikleriyle iş insanlarımızın üretime devam etmesi için ciddi adımlar atıldı. Biz de Bakanlık olarak İstihdama Dönüş Programı'nı deprem bölgesi için hayata geçirerek deprem bölgesine özel olarak aktif iş gücü programlarımızı düzenledik.” dedi.
İşverenlerle sürekli temas halinde olmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Işıkhan, “Hatay'da 3 bin 150 iş yerini ziyaret ederek işverenlerimizin beklentilerini ve taleplerini bizzat dinledik. Buradan çıkan en önemli sonuçlardan biri, Hatay'da en fazla ihtiyaç duyulan meslekler tır şoförü, el ve makine dikişçisi, gazaltı kaynakçısı, hadde işçisi, servis elemanı, satış danışmanı, ön muhasebeci, paketleme işçisi ve ambar/depo görevlisi gibi alanlarda yoğunlaşmıştır. Deprem sonrası şehrimizi tekrar ayağa kaldırırken, en büyük gücümüz insan kaynağımızdır. Bizler de Bakanlık olarak Hatay'ın yeniden inşasında istihdamı artıracak her adımı atmaya kararlıyız” dedi.
Işıkhan, Hatay iş dünyasının Türkiye'nin üretim gücüne güç katacağını, yeni yatırım hamleleriyle ekonomiyi büyütecek ve Hatay'ı Akdeniz'in en güçlü ticaret merkezi haline getireceğini ifade etti.
Hükümet olarak iş insanlarının yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Işıkhan, “Üreten, yatırım, ihracat yapan, istihdam sağlayan herkesin destekçisi olacağız.” dedi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu ve oda başkanlarının da katıldığı program, daha sonra basına kapalı devam etti.
BAKAN IŞIKHAN'DAN BAŞKAN ÖNTÜRK'E ZİYARET
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hatay Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Başkan Mehmet Öntürk ile makamında bir araya geldi.
Kentin genel durumu ve yürütülen projeler hakkında görüş alışverişinde bulunulan ziyarette Bakan Işıkhan, Büyükşehir'in yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi aldı.
HBB Başkanı Öntürk, Bakan Işıkhan'a mozaik işlemeli ayna hediye etti.
Çalışma Bakanı Işıkhan ziyaretle ilgili yaptığı açıklamasında “Deprem bölgesi illerimize özgü ve ihtiyaca dayalı programları etkin bir şekilde uyguluyoruz. Depremin özellikle işgücü piyasaları üzerindeki etkisini en aza indirmek için birçok uygulamamızı hayata geçirdik. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Öntürk ile bir araya gelerek şehrimizin ihtiyaçlarını ele aldık, çalışmaları değerlendirdik.” ifadelerine yer verdi.
IŞIKHAN, HATAY'DA İŞÇİLERLE İFTAR YAPTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları kapsamında geldiği Hatay'da işçilerle iftar yaptı.
Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika işçileriyle bir araya gelen Işıkhan, işçilerle sohbet etti ve iftar sofrasında orucunu açtı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları