"Ülkemize Yönelik Hiçbir  Terör Tehdidine Müsaade Etmeyiz" "Ülkemize Yönelik Hiçbir Terör Tehdidine Müsaade Etmeyiz"

Elektriğe Haziran ayından yapılan yüzde 38'lik zammın ardından hükümet Şubat ayında kademeli tüketime göre faturalandırmaya geçecek. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik fiyatlandırmasında "gerçek maliyet" modeline geçileceğini duyurdu. 2025 Şubat ayından itibaren, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaatin üzerinde olan hanelere "sanayi faturası" olarak adlandırılan yüksek maliyetli bir tarife uygulanacak. Bu değişiklik, yüksek elektrik tüketen abonelerin sübvansiyonlardan yararlanamayacağı anlamına geliyor. Halihazırda 1,2 milyon abonenin bu yeni düzenlemeden etkilenmesi bekleniyor. 
Meslek odaları tarafından "gizli zam" olarak adlandırılan bu uygulama ile belirlenen 417 kilowatt-saat sınırını aşmak ise zor değil. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemesine göre, yıllık 5 bin kWh üzeri elektrik tüketimi yapan konut aboneleri sübvansiyonlu tarifeden yararlanamayacak. Bu durumun yüksek tüketim yapan aboneler için fatura yükünü artırabileceği ifade ediliyor. 
EMO, DÜZENLEMENİN İPTALİ İÇİN YARGIYA BAŞVURACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın "Ocak ayında elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacak" açıklaması sonrası Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), konut abonelerine yönelik yeni elektrik düzenlemesi hakkında sert eleştirilerde bulundu. EMO'nun iddiasına göre, 2025’ten itibaren konutlarda yıllık elektrik tüketim limiti 5 bin kilovatsaate (kWh) düşürülecek, bu da yüksek tüketim yapan konutlar için sanayi tarifesine benzer fiyatlandırmaya yol açabilir.
EMO, "Aylık 417 kWh tüketim sınırını aşan hanelere, sanayi kuruluşlarına uygulanan serbest piyasa fiyatlarıyla fatura kesilecektir," diyerek milyonlarca hanenin etkileneceği uyarısında bulundu.
EMO, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, artan maliyetlerin konut abonelerine yansıtılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. EMO, elektrik maliyetlerinin dalgalı piyasa şartlarına göre belirlenmesinin haneleri zor durumda bırakacağını ifade etti.
EMO' nun açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2024 bütçesinde KİT'lere ayrılan 500,4 milyar TL'nin enerji sübvansiyonlarına aktarılacağı ifadesine atıfta bulunuldu. EMO, elektrik piyasasında sübvansiyon desteğinin kaldırılmasının enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini artırabileceğini dile getirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası, enerji sektöründe kamunun rolünün artırılmasını ve elektrik dağıtım sürecinin kamusal bir kamu tekeli tarafından yönetilmesi gerektiğini savunarak, toplumcu bir enerji programının uygulanmasını önerdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ocak ayında elektrik ve doğalgazda zam yapılmayacağını duyururken, bu açıklama sosyal medyada zammın şubat ayına kaydırılacağı endişesini doğurdu. Sosyal medya kullanıcıları, büyük zammın şubatta yapılabileceğinden endişe duyuyor.
Elektrik Mühendisleri Odası, düzenlemenin iptali için yargıya başvuracaklarını belirterek, tüm tüketicileri haklarını korumak için harekete geçmeye davet etti.
GÜNLÜK KULLANIM ALIŞKANLIKLARI SINIRI AŞABİLİYOR
Türkiye'nin önde gelen özel elektrik şirketlerinden birinin internet sitesinde yayınladığı bilgilere dayanarak yapılan bir hesaplama, endişe verici bir sonucu ortaya koydu. Buna göre, evlerde bulunan temel elektronik cihazların minimum düzeyde kullanımı bile aylık 417 kilovat-saatlik elektrik tüketim sınırını aşmaya yetiyor.
Yani hesaplamalara göre yeni dönemde, buzdolabını sürekli çalıştıran, günde 5 saat TV izleyen, haftada 4 kez çamaşır makinesi kullanan ve haftada bir kez elektrikli süpürge çalıştıran bir aile bu sınırı aşacak.
Üstelik bu hesaba kalorifer, aydınlatma, klima, fırın ve çamaşır kurutma makinesi gibi cihazlar da dahil edildiğinde aylık tüketim 420 kilovat-saati bulduğu açıklandı. 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, konuyla ilgili henüz resmi bir düzenleme yayımlamadı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları