İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında yüzlerce kadının katılımıyla “Şiddetle Mücadele Yürüyüşü” düzenlendi.“Sesimiz yankılansın yaşamak istiyoruz” yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, kadına şiddetin son bulmasını istedi.
Büyükçekmece Belediyesi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” çerçevesinde toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN İSİMLERİNİN YAZDIĞI BALONLAR GÖKYÜZÜNE BIRAKILDI
Büyükçekmece’de yüzlerce kadının katılımıyla “Şiddetle Mücadele Yürüyüşü” yapıldı. Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe Büyükçekmeceli kadınlar, şiddet mağduru kadınların isimlerinin yer aldığı dövizler taşıdır. Büyükçekmece Belediye Kent Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından meydanı dolduran yüzlerce kadın, 2023 yılında şiddete maruz kalarak yaşamını yitiren 348 kadının isimlerinin yazılı olduğu mor renkli balonları gökyüzüne bıraktı.
BAŞKAN AKGÜN: “KADINA ŞİDDETİN YÜKSEK OLDUĞU YERLERDE DEMOKRASİ GELİŞMEMİŞTİR”
Kadına şiddeti sert bir dille kınayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, şöyle konuştu:
“Kadına şiddet toplumun geldiği seviye bakımından çok önemli bir örnektir. Kadına şiddet arttıkça toplumdaki demokrasinin geldiği nokta, insan haklarının geldiği nokta, ekonomik özgürlüğün geldiği nokta ortaya çıkar. Kadına şiddetin yüksek olduğu yerlerde demokrasi ve insan hakları gelişmemiştir, ekonomi gelişmemiştir. Kadınımız saygıyı istiyor. Kadınımız eşitlik istiyor. Erkek ne kadar eşitse kadınımızın ondan daha da eşit olması lazım.”
“KADINA VERİLEN DEĞER O ÜLKENİN GELECEĞİNİ GÖSTERİR”
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadınlar, duygu ve düşünceleri şu sözlerle dile getirdi:
-Beyza Tosun: "Kadına şiddete karşıyız. Öldürülen ve şiddet gören kadınlarımız için çok üzgünüz bütün toplum olarak. Zayıf olanın şiddet görmesine, bütün canların tamamen karşıyız. Kadın, çocuk, hayvan. Hiç kimse kimseden üstün değil. Herkes birbirinin yaşama hakkına saygı duymak zorundadır. En yakınları tarafından öldürülen kadınlarımızın dövizlerini, isimlerini taşıyoruz. Bu konuya dikkat çekmek için ve kadınların kendi haklarını savunabilmesi için yürüyoruz."
-Selma Göknar: "Bugün kadına şiddete hayır için buradayız. Bütün kadınlar toplandık. Son zamanlarda kadınları ölümleri bizleri çok üzüyor. Fazla bir tedbir de alınmadığı için bizler böyle farkındalık yaratmak için ‘Kadına Şiddete Hayır Yürüyüşü’ yapmaya karar verdik. Kadınlara değer verilmesi gerekir. Hatta derler ki: ‘Bir kadına verdiğin değer o ülkenin geleceğini gösterir.’ O yüzden kadınlarımıza değer verelim. Onlara saygı gösterelim."
“ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE YÖNTEMLERİ”
Etkinlikler kapsamında “Şiddete Karşı Mücadele Yöntemleri” konulu bir söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Büyükçekmece Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Şilan Eraslan’ın yaptığı söyleşinin konuşmacıları ise Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Başak Sancar, Kadının İnsan Hakları Derneği Yöneticisi Duygu Dokuz, İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Sinem Gülenç oldu. Söyleşide Şiddet Türleri ve Yasal Haklar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakış Açısıyla Yerel Yönetimler konuları tartışıldı.