Hatay CHP Kurultaya Tam Kadro Katıldı Hatay CHP Kurultaya Tam Kadro Katıldı

Atalay için genel görüşme açılması reddedildi, meclis kapandı
TBMM, Anayasa Mahkemesi(AYM)’nin Hatay’ın seçilmiş vekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararını görüşmek üzere olağanüstü toplandı.
TBMM, muhalefet partilerinin çağrısıyla AYM'nin Gezi Davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi konusunda verdiği “yok hükmünde” kararını değerlendirmek için olağanüstü toplandı.
OTURUMU BOZDAĞ'IN YÖNETMESİNE İTİRAZ EDİLDİ 
Muhalefet partilerinin verdiği ortak dilekçe üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Genel Kurul'u, CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın yönetmesi bekleniyordu. Ancak Kurtulmuş, olağanüstü oturumu AK Partili Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi.
TBMM Olağanüstü Oturumu Bekir Bozdağ başkanlığında başladı. 
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının da Bekir Bozdağ'ın Meclis'e başkanlık yaptığı oturumda okunduğunu hatırlatarak Bozdağ'ın oturuma başkanlık yapmamasını istedi. Bunun üzerine usül tartışması başladı. 
ŞIK KONUŞURKEN MECLİSTE TANSİYON BİR ANDA YÜKSELDİ 
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği olağanüstü toplantıda tansiyon ilk dakikalardan yükseldi.
TİP Milletvekili Ahmet Şık kürsüye gelerek, "Sizde hiç utanma yok. Hakikat her zaman acıtır" dedi. Bunun üzerine Ak Partililer kürsüye yürüdü. Bekir Bozdağ oturuma 15 dakika ara verdi.
AHMET ŞIK İKİNCİ KEZ KÜRSÜYE ÇIKTI
15 dakikalık aradan sonra Meclis'te olağanüstü toplantı tekrar başladı.
Meclis'te tansiyon yükseldi; yumruk yumruğa kavga!
Kürsüden konuşmasına devam eden Şık'ın AKP sıralarına bakarak "Hepinizin toplamının bu memlekete Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız. Bu ülkenin en büyük terör örgütü bu sıralarda oturanlardır" ifadelerini kullanmasının ardından AKP'li Alpay Özalan, Ahmet Şık'a yumruk atarak yere devirdi. Meclis bir anda karıştı. Şık linç edilmek istendi. 
Kavgada DEM Partili Gülistan Koçyiğit'in kaşı açıldı, CHP'li Okan Konuralp de yaralandı. 
Tartışmalar sonrası Meclis’te yerler kan gölüne döndü. O anlar anbean kaydedildi. Meclis merdivenlerinin kanlar içinde kaldığı görüldü.                                                            
45 DAKİKA ARA VERİLDİ
Bu olaylar yaşanırken TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ise divanı terk etti.
Oturuma 45 dakika daha ara verildi. Grup Başkanvekilleri, TBMM Başkanı tarafından arkaya davet edildi. 
GRUP BAŞKANVEKİLLERİ, MECLİS BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ İLE GÖRÜŞTÜ
Genel Kurul, 3 saatlik aranın ardından yeniden açıldı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un grup başkanvekillerini davet ettiğini ifade ederek birleşime 10 dakika daha ara verdi. Grup Başkanvekilleri, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmeye geçti.
Meclis Genel Kurulu, verilen aranın ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yönetiminde açıldı. Kurtulmuş, temiz bir dil içerisinde meclis çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Muhalefet sıralarından “Alpay Özalan’a söyleyin” sesleri yükseldi.
Kurtulmuş, grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla verilecek cezaları okuyacağını ifade etti ve bunun üzerine Ahmet Şık’a sözleri nedeniyle kınama, Alpay Özalan’a fiili nedeniyle kınama cezası verilmesi oylanarak kabul edildi.
Görüşmelerin yeniden başlamasının ardından ilk olarak SAADET Grup Başkan Vekili Bülent Kaya söz aldı. Kaya konuşurken muhalefet sıralarından “can güvenliği var mı?”, “Alpay’a dikkat edin” sesleri duyuldu,
MHP KATILMADI
Oturuma MHP katılmadı.
Ayağında tarak kemiğindeki kırık nedeniyle dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın konuştuğu oturuma katılamayan CHP lideri Özgür Özel Can Atalay oturuma katıldı.
ATALAY İÇİN “GENEL GÖRÜŞME” ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin ‘Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi işlemi ile ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması‘ önergesi Ak Parti  milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Önce Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplanan ve sıkça ara verilen Genel Kurul sonra Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yönetiminde gerçekleşti. Kurtulmuş siyasi parti gruplarına 20 dakika, önergedeki ilk imza sahibine ise 10 dakika söz verdi.
Olaylı geçen ve sıkça ara verilen Genel Kurul’daki müzakerelerin ardından muhalefet partililerin verdiği genel görüşme önergesi AK Partili milletvekillerinin oyuyla reddedildi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 1 Ekim 2024 Salı günü toplanacağını belirterek birleşimi kapattı.
TBB: DURUM ATALAY’IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN ÖTESİNE GEÇMİŞTİR
Türkiye Barolar Birliği(TBB) TBMM’ de Hatay’ın Seçilmiş Milletvekili Can Atalay ile ilgili özel oturumunda yaşananlar sonrası bir açıklama yayımladı.
TBB, yayımladığı açıklamada “Karşı karşıya olduğumuz durum, Ş. Can Atalay’ın milletvekilliğinin ötesinde, anayasal düzenimiz bakımından bir varlık yokluk meselesi hâline gelmiştir.” dedi.
Barolar Birliği tarafından yapılan açıklamanın tamamında şu ifadeler yer aldı:
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’n milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında Anayasa Mahkemesinin (AYM) yaptığı yokluk tespitini görüşmek üzere 16 Ağustos 2024 günü toplantıya çağrılmıştı. Ne var ki, Meclis çoğunluğu, genel görüşme açılmasını engelleyerek, TBMM Genel Kurulunca bugüne kadar süregelen yanlışın tespitini yapmak, yanlışın ortadan kaldırılması yolunda ilgili makamlarca adım atılması gerekliliğini ortaya koymak ve her şeyden öte gücünü Anayasa’dan alan bir hukuk devleti olduğumuzun altını çizme iradesinin ortaya konulmasını da engellemiştir.
Görüşmeler esnasında TBMM Genel Kurulunda yaşanan ve bazı milletvekillerinin yaralanmasına, Genel Kurul kürsüsünde kan dökülmesine sebep olan hadiselerin hiçbir şekilde izah ve kabul imkânı bulunmamaktadır . “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ifadesinin altında milletin temsilcilerine yapılan saldırı, milletin egemenliğine yönelmiştir.
AYM’nin 22/2/2024 tarih, E. 2024/43 ve K. 2024/65 sayılı kararındaki yokluk tespiti, Ş. Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmediğini ifade etmektedir. TBMM’nin veya herhangi başka bir organın bu kararın doğruluğu veya yanlışlığı üzerine bir oylama yapma yetkisi bulunmadığı gibi, kararın sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmesi de mümkün değildir. AYM’ye göre, Ş. Can Atalay’ın hakkındaki yargı kararının TBMM Genel Kurulunda okunması suretiyle milletvekilliğinin düşürülmesi işlemi, “fiilî (de facto) bir durum” yani “hukuken var olmayan” bir işlemdir.
Hiç var olmadığı tespit edilen bir işleme dayanılarak, bir milletvekilinin cezaevinde tutulması, Meclis çalışmalarına katılmasının engellenmesi, kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ihlalinin yanında yasama organına yönelik ağır bir saldırıdır. Karşı karşıya olduğumuz durum, Ş. Can Atalay’ın milletvekilliğinin ötesinde, anayasal düzenimiz bakımından bir varlık yokluk meselesi hâline gelmiştir. Herkesi bu sorumluluk bilinciyle hareket etmeye, Hatay Milletvekili Ş. Can Atalay’ın derhal serbest bırakılarak, Meclis çalışmalarına katılmasını sağlamaya davet ediyoruz.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları