Afganistan'daki son Amerikan askerleri de çekildi. Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın kontrolü de Taliban'a geçti. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, bugün itibarıyla Kabil'deki diplomatik faaliyetlerini askıya aldıklarını ve bu faaliyetleri Katar'ın başkenti Doha'dan yürüteceklerini söyledi.

Amerikalı yetkilililer, son olarak bir C-17 kargo uçağının günün ilk saatlerinde ABD Büyükelçisi ile birlikte havalandığını söyledi.

Yetkililer, Afganistan'da askeri misyonun tamamlandığını ancak ülkeden ayrılamayanlara yardım etmek için diplomatik misyonun devam edeceğini belirtti.

Kabil'den son Amerikan uçağının havalanmasının ardından Kabil'deki kutlamalarda silah sesleri de duyuldu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie basın toplantısında, "Afganistan'dan çekilmemizin ve Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için girişilen askeri misyonun tamamlandığını duyurmak için buradayım" dedi.

McKenzie, ABD ve koalisyon güçlerinin uçaklarıyla 123 binden fazla sivilin tahliye edildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise Afganistan'dan çekilmeyi "büyük bir askeri, diplomatik ve insani girişim" ve "ABD'nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en zorlu görevlerden biri" olarak nitelendirdi.

Blinken, Afganistan'da kalan ve ayrılmak isteyen insanlar için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Blinken ayrıca Taliban yetkilileri ile birlikte çalışmayı deneyeceklerini fakat öncesinde Taliban'ın meşru bir yönetim sergilemesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden bugün ulusa seslenecek.

Geri çekilmenin ardından Taliban güçleri, havalimanında kalan Amerikan ordusuna ait ekipmanları da ele geçirdi. Çekilen bazı fotoğraflarda Taliban militanların bu ekipmanları kullandığı da görüldü.

Öte yandan Tümgeneral Chris Donahue, Afgan topraklarından ayrılan son ABD askeri olarak tarihe geçti.

Son uçuş, iki hafta süren tahliye operasyonuna IŞİD-Horasan örgütünün düzenlediği iki saldırının ardından geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.

ABD öncülüğündeki NATO güçleri 11 Eylül saldırılarının ardından, 2001'de Afganistan'ı işgal etmiş ve 5 yıllık Taliban yönetimine son vermişti.

Editör: TE Bilişim