Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için AİHM kararının uygulanması yönünde çağrı yapan aralarında ABD'nin de olduğu 10 büyükelçiye yönelik, "İstenmeyen adam ilan edilmeleri için talimat verdim" tepkisinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama geldi.

Büyükelçiliğin sosyal eda hesabından paylaşılan açıklamada "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" ifadesine yer verildi. 

Aynı açıklamayı Yeni Zelanda, Kanada ve Hollanda büyükelçileri de Twitter hesaplarından paylaştı. Finlandiya ve Norveç Büyükelçiliği ile Danimarka Büyükelçisi, ABD Büyükelçiliği'nin mesajını retweet etti.

Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi nedir?

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına hrlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan biJlün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

Editör: TE Bilişim