ABD, 2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar çıktı. Dün akşam saatlerinde alınan karar ile birlikte mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a da 18'er yıl hapis cezası verildi.

Bu karar uluslararası kamuoyunda gündem olurken ABD’den TSİ sabaha karşı bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak, alınan karardan dolayı “derin bir endişe ve hayal kırıklığı” hissettiklerini duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "(Kavala'nın) adil olmayan bir şekilde suçlu bulunması insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle uyumlu değildir. Osman Kavala ile keyfi olarak hapis cezasına çarptırılan diğerlerini serbest bırakması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyması Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" denildi.

Avrupa Komisyonu'ndan açıklama

Avrupa Komisyonu'nın dış politikadan sorumlu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Twitter'da "Mahkeme Osman Kavala aleyhine ömür boyu, diğerleri aleyhine ağır hapis cezası vererek olabilecek en sert kararları aldı. Bu hükümler AİHM'nin kararlarını görmezden geliyor. Temel hak ve özgürlüklere saygı duyulması günümüzde her zamankinden daha önemli" dedi.

Editör: TE Bilişim