ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'da soykırım yapmakla suçladı. Daha önce birçok kez Putin'i 'savaş suçlusu' olarak niteleyen Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları için ilk kez 'soykırım' ifadesini kullandı.

Iowa eyaletinde, artan akaryakıt fiyatları ve son 41 yılın zirvesini gören enflasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Biden, "Ailenizin bütçesi, arabanızın deposunu doldurma gücünüz, dünyanın öbür ucundaki bir diktatörün savaş ilan edip, soykırım yapmasına bağlı olmamalı" dedi.

Iowa'dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, sözlerinin arkasında durduğunu belirtti. Biden, başkanlık uçağı Air Force One'e binmeden önce yaptığı açıklamada, "Evet, soykırım dedim çünkü Putin’in Ukraynalı olabilme fikrini silmeye çalıştığı her geçen gün daha da netleşiyor. Uluslararası olarak tanımlanması için kararı avukatlara bırakacağız ancak bana (soykırım) gibi geliyor” diye konuştu.

Biden'ın 'soykırım' ifadelerinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, silah çağrısını yineleyerek "Bir şeylerin adını koymak kötülüğe karşı çıkmak için gerekli" dedi. Ukrayna lideri, Twitter paylaşımında, "Gerçek bir liderin doğru sözleri. Bir şeylerin adını koymak kötülüğe karşı çıkmak için gerekli. ABD'nin şimdiye kadar sağladığı yardıma minnettarız ve daha fazla Rus vahşetinin gerçekleşmesini önlemek için daha ağır silahlara acilen ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim