Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ anlaşması ihlallerine çözüm olarak Rus askerinin sınıra konuşlandırılmasını önerdi. Paşinyan-Putin zirvesinde de Rus birliklerinin Ermenistan'daki varlığı gündeme gelmişti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ gerilimi son günlerde ateşkes ihlalleriyle sürerken Erivan'dan Moskova'ya dikkat çeken bir çağrı geldi. Ermenistan'ın geçen yıl Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'a yenilmesi sonrası güç kaybettiği için 20 Haziran'da erken seçime giden ve bu seçimlerden 53.91 oy elde ederek gücünü yeniden pekiştiren Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ ateşkesinin uygulanabilmesi için Rusya'dan asker istedi.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın haberine göre, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, hükümet üyeleriyle yaptığı bir toplantıda Azerbaycan'la sınırları boyunca Rus sınır muhafızlarının konuşlandırılması gerektiğini ifade etti. Habere göre, Paşinyan, "Mevcut durum göz önüne alındığında, Ermenistan-Azerbaycan sınırının tamamına Rus sınır muhafızlarının sınır karakollarını konuşlandırmasını gözden geçirmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum" dedi. Bu öneriyi Moskova'yla görüşmeye hazırlandığını belirten Paşinyan, Ermenistan'ın bölgede barış ve istikrarı sağlamak için gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu savundu.

Gerilim Çarşamba gününden iltibaren yeniden tırmandı

Dağlık Karabağ krizini Rusya'nın arabuluculuğundaki ateşkesle çözen iki ülke arasındaki gerilim çarşamba gününden iltibaren yeniden tırmandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Kelbecer’deki mevzilerinin, Ermenistan güçleri tarafından yoğun ateş altına alındığını ve iki askerinin yaralandığını açıklarken Ermenistan Savunma Bakanlığı ise çatışmalarda üç Ermeni askerin hayatını kaybettiğini, dördünün yaralandığını duyurmuştu. Bölgede dün sabah da gerilim devam ederken her iki taraf da birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

ABD krizi yakından takip ediyor

Dağlık Karabağ krizini yakından takip eden ABD, Azerbaycan ve Ermenistan arasında anlaşma ihlallerini içeren karşılıklı saldırılara tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Ermenistan ve Azerbaycan’ı, gerginliği azaltmak için acil adımlar atarak, ateşkes taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı. Price, “Ermenistan-Azerbaycan sınırında süregelen gerginlikler, yalnızca tüm önemli sorunları ele alan kapsamlı bir çözümün iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirebileceğini ve bölge halklarının barış içinde bir arada yaşamasını sağlayabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Açıklamasında, Minsk Grubu'nun çalışmalarına değinen Price, "ABD, Ermenistan ve Azerbaycan’ı Minsk Grubu’nun kapsamlı muhaverelerine mümkün olan en kısa sürede geri dönmeye çağırıyor" ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim