Kabil'de iki intihar saldırganı ve silahlı kişiler tarafından düzenlenen saldırılarda en az 60 Afganın ve 12 ABD askerinin öldüğü bildiriliyor. 140’ı aşkın yaralı var. Saldırıları IŞİD üstlendi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı yakınlarında meydana gelen iki ayrı patlamada en az 60 Afgan ve 12 ABD askeri hayatını kaybetti. Saldırılarda 12 ABD askerinin yaralandığı, yaralı Afganların sayısının ise 140’ı aştığı bildiriliyor. 

Saldırıları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. IŞİD'in Afganistan ve Pakistan'da etkili "Horasan Kolu" Amak haber ajansı üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıları üstlendiğini duyurdu.  

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, terör eylemlerini en az iki intihar saldırganın gerçekleştirdiği bilgisini verirken, ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, patlamanın ardından IŞİD militanları tarafından çevredeki asker ve sivillerin üzerine ateş açıldığını kaydetti.  

Saldırı girişimlerinin süreceği endişesini taşıdıklarına dikkat çeken Amerikalı komutan, “Biz saldırmaya devam etmek istediklerine ve bunu yapacaklarına inanıyoruz” dedi. Bu nedenle olası saldırılara karşı hazırlıklı olabilmek için gerekli tüm tedbirleri aldıklarına işaret eden McKenzie, Taliban’dan güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesini talep ettiklerini de söyledi. ABD’li komutan, Taliban’ın bugünkü saldırıların düzenlenmesine izin verdiği, göz yumduğu yönünde herhangi bir bulgu olmadığını da sözlerine ekledi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby,  patlamaları "karmaşık saldırı” olarak nitelendirdi, hem havalimanın Abbey kapısı yakınında hem de kısa bir mesafede bulunan Baron Hotel'de patlamalar meydana geldiğini duyurdu. Bölgedeki görgü tanıkları da eş zamanlı iki ayrı saldırı düzenlendiği bilgisini aktarıyor.

Almanya, saldırıda Alman askeri personelinin etkilenmediğini açıkladı. Türkiye Savunma Bakanlığı da, "Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” açıklamasını yaptı.

Binlerce kişinin tahliye için beklediği havalimanı için ABD ve İngiltere dün müttefiklerini uyarmış, terör saldırısı olabileceğini bildirmişti. İngiltere istihbaratı da "her an bir terör saldırısı” olabileceğine dikkat çekmiş, Alman ordusu ise "bir intihar saldırısı” yapılacağı istihbaratı aldıklarını bildirmişti.

Editör: TE Bilişim