Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasına uluslararası kamuoyu sert tepki gösterirken, Ukrayna ve Rusya'dan operasyona dair açıklamalar geliyor. 

SAAT 09:08 Ukrayna şehirlerinde patlamalar duyuluyor

Rusya'nın askeri harekat başlatmasının ardından Fransız haber ajansı AFP başkent Kiev'de, ülkenin güneyindeki liman kenti Odessa'da, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'da, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da, Kramatorsk ve doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde patlamalar duyulduğunu aktardı. Rus sınır yakınlarındaki Mariupol sakinlerinin verdiği bilgilere göre kentin doğusunda hava topu sesleri duyuldu. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, haftalardır Rus birliklerinin konuşlandırıldığı Belarus sınırı üzerinden de "havan topu" saldırısı düzenlediğini duyurdu.

SAAT 09:19 Ukrayna ordusu beş Rus uçağını vurduğunu açıkladı

Ukrayna ordusu, ayrılıkçı güçlerin kontrolündeki Luhansk'ta beş Rus uçağının ve bir helikopterin vurulduğunu açıkladı. Ancak Rus RIA haber ajansı, Ukrayna'da Rus uçaklarının vurulduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını aktardı.

SAAT 09:23 Ukrayna Genelkurmay Başkanı'ndan açıklama

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Facebook'ta yaptığı duyuruda Rus askeri birliklerin ülkenin doğusunu topa tuttuğunu söyleyerek, durumun "kontrol altında" olduğunu belirtti. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Odesa kentinde Rus birlik olmadığını açıkladı.

SAAT 09:26 AB Rusya'ya yeni yaptırımlara hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'ya karşı yeni yaptırımların getirileceğini açıkladı. Michel ve von der Leyen Perşembe sabahı yaptıkları açıklamada, bu yaptırımların "büyük ve ağır sonuçları" olacağını bildirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekat başlatmasının ardından bu akşam toplanacak olağanüstü zirvede yeni yaptırımlar konusunda karar verilmesi bekleniyor. AB, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeleri Rusya'nın tanınmasının ardından Rusya'ya yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. 

SAAT 09:39 Ukrayna Devlet Başkanı "Putin'e karşı ittifak" istedi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon başlatmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dünya genelinde "Putin'e karşı ittifak" oluşturulmasını istedi. Perşembe sabahı ABD, AB, İngiltere, Almanya ve Polonya liderleri ile telefon görüşmeleri yapan Zelenskiy, "Dünya Rusya'yı barışa zorlamalı" dedi. Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon emri vermesine işaret eden Zelenskiy, "Putin'e karşı ittifak oluşturma sürecindeyiz" diye ekledi. Putin'in Ukrayna'yı yıkmaya çalıştığını savunan Zelenskiy, "Dünyadaki devlet başkanlarına Putin'e de yaptırım çağrısında bulundum" ifadelerini kullandı. 

SAAT 10:03 Macron’dan Moskova’ya operasyona "derhal son ver" çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonu kınadı ve Moskova’ya operasyona derhal son vermesi çağrısında bulundu. Macron Fransa’nın Ukrayna’ya karşı “savaşı sona erdirmek” için müttefiklerle beraber çalışacağını açıkladı.

SAAT 10:12 Ukrayna: Sekiz kişi hayatını kaybetti

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırıları sonucunda şimdiye kadar sekiz kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Dokuz kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ukrayna Sınır Muhafızları, Rus askeri birliklerinin Çernihiv, Harkov ve Luhansk bölgelerinden Ukrayna'ya girdiğini duyurdu. 

SAAT 10:18 Ayrılıkçı güçler: Ukrayna askeri uçağı düşürüldü

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin kontrolündeki Luhansk'dan yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna ait askeri bir uçağın düşürüldüğü belirtildi.  

SAAT 10:22 Ukrayna Türkiye’den Boğazları kapatmasını talep etti

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar Ukrayna’nın Türkiye’den İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını Rusya’ya kapatmasını talep ettiğini açıkladı. 

SAAT 10:33 Ukrayna: Rus kara birlikleri farklı bölgelerden ülkeye giriyor

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri operasyon emri vermesinin ardından Rus kara birliklerinin farklı bölgelerden Ukrayna'ya girdiğini duyurdu. Sınır Muhafaza Servisi, Rus tankları ve diğer ağır silahlı birliklerin ülkenin kuzeyindeki bölgelerin yanı sıra Rusya'nın ilhak ettiği Kırım yarımadasından da ülkeye girdiğini belirtti. 

SAAT 10:36 Von der Leyen: Putin Avrupa’ya savaşı geri getirdi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rus lider Putin'in Avrupa'ya savaşı yeniden getirdiğini söyleyerek, egemen bir ülkeye karşı "benzeri görülmemiş bir saldırganlıkla karşı karşıyayız" dedi. Yeni yaptırımlar uygulanacağına işaret eden von der Leyen Rus ekonomisinin stratejik sektörlerinin, kilit öneme sahip teknolojiye ve piyasalara erişimini engellemeyi hedeflediklerini söyledi. AB Komisyonu Başkanı, AB’deki Rus varlıklarının dondurulacağını ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasalarına erişiminin engelleneceğini söyledi.

SAAT 10:45 Borrell: Rusya'ya görülmemiş sertlikte yaptırım paketi uygulayacağız

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın gördüğü "en karanlık saatlerin" yaşandığını belirterek, AB'nin Rusya'ya karşı şimdiye kadar görülmemiş sertlikte bir yaptırım paketi uygulayacağını söyledi.

SAAT 10.56 Rusya Savunma Bakanlığı: Siviller tehlikede değil

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna kentlerine saldırmadığını duyurdu. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına yer veren Rus haber ajansı RIA, Ukrayna'daki sivillerin tehlikede olmadığını aktardı. Interfax ise Savunma Bakanlığı'nın bir Rus uçağının vurulduğu ve zırhlı araçların hasar gördüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirttiğini bildirdi. 

SAAT 10:59 İngiliz hükümeti yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı

İngiliz hükümeti, Ukrayna'ya karşı askeri operasyon başlatan Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı James Cleverly, BBC'ye yaptığı açıklamada bunun "Rusya'nın gördüğü en büyük ve ağır ekonomik yaptırım paketi" olacağını söyledi. Cleverly, "Bugün başlayacak olanlar, benzersiz bir dizi yaptırım olacak. Ancak gelecek günlerde yeni yaptırımlar açıklayacağız" şeklinde konuştu. 

SAAT 11:03 Ukrayna Merkez Bankası nakit para çekmeyi sınırlandırdı

Ukrayna Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, nakit para çekme imkanlarının sınırlandırıldığı duyuruldu. Buna göre, bir gün içinde sadece 100 bin Ukrayna Grivnası (yaklaşık 2 bin 975 euro) çekilebilecek. Bunun yanı sıra ülkede döviz çekmek yasaklandı. 

SAAT 11:04 Baltık ülkeleri Rusya'nın Swift'ten çıkartılmasını istedi

Estonya, Letonya ve Litvanya dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada, Rusya'nın uluslararası ödeme sistemi Swift'ten çıkartılmasını talep etti. Açıklamada ayrıca Ukrayna'ya silah ve mühimmat desteği verilmesi çağrısı yapıldı. 

SAAT 11:27 Ukrayna Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na gidiyor

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar ülkesinin Türkiye'den taleplerini görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na gittiğini duyurdu. Bodnar Ukrayna'nın Ankara'dan İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rusya'ya kapatmasını talep ettiğini açıklamıştı. 

SAAT 11:36 Zelenskiy savunma desteği istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dünya liderlerine çağrıda bulunarak, Rusya'ya karşı hava sahasının korunmasını ve savunma desteği verilmesini talep etti. Rusya "Ukrayna ve bütün demokratik dünyaya karşı bir savaş başlattı" diyen Zelenskiy, Ukrayna'nın hava sahasını "saldırganlıktan" korumak için liderlerden geniş çaplı savunma desteği istedi. 

SAAT 11:40 Rus Merkez Bankası'ndan Ruble'ye müdehale açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasının ardından Ruble'nin tarihindeki en düşük seviyeye inmesi üzerine Rusya Merkez Bankası "finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için" 2014 yılından bu yana ilk kez müdahalede bulunacağını açıkladı. Rus tahvilleri ve hisse senedi piyasasında da kayıplar yaşanıyor.

SAAT 11:58 Almanya ağır yaptırımlar uygulanacağını açıkladı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon düzenlemesi üzerine Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Baerbock Perşembe sabahı Berlin'de yaptığı açıklamada, "Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar içeren bir paket" uygulanacağını söyledi. Baerbock, bakanlıktaki kriz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkeleri ile de görüşeceklerini ifade etti.  

SAAT12:00 Ukrayna ordusu: 50 Rus askeri öldürüldü

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, Harkov kenti yakınlarında dört Rus tankının imha edildiği, ülkenin doğusundaki Luhansk yakınlarında 50 Rus askerinin öldürüldüğü ve yine ülkenin doğusunda altı Rus uçağının düşürüldüğü duyuruldu. Ancak Rusya tarafından yapılan açıklamalarda, zırhlı araçların imha edildiği veya uçakların düşürüldüğü yönündeki haberler yalanlandı. 

Öte yandan, Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Herson bölgesinde üç personelin hayatını kaybettiğini, yedisinin de yaralandığını açıkladı. 

SAAT 12:35 Zelenskiy isteyen herkese silah verileceğini açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerine karşı ülkeyi savunmak isteyen bütün vatandaşlara hazır olmaları çağrısı yaparak, isteyen herkese silah verileceğini söyledi. Rusya ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini de sözlerine ekleyen Zelenskiy, Ruslara sokağa çıkıp, savaşı protesto etme çağrısında bulundu. 

SAAT 12:35 Lukaşenko: Gerekirse Ukrayna'ya karşı operasyona katılabiliriz

Belta haber ajansının aktardığına göre, Belarus'ta kendisini devlet başkanı ilan eden Aleksander Lukaşenko, gerekirse Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı operasyona Belarus birliklerinin de katılabilecğini söyledi. Lukaşenko'nun açıklaması öncesinde Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rus birliklerinin Belarus üzerinden Ukrayna'ya saldırı düzenlediğini bildirmişti.

SAAT 13:12 Ukrayna Büyükelçisi: Türkiye tarafsız kalmamalı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, "Ukrayna tarafının yardım ve boğazların kapatılması talebini, Türk Dışişleri Bakanlığı'na ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö Antlaşması'nın 9'uncu maddesi devreye koyulmalıdır" açıklamasını yaptı. Montrö Sözleşmesi'nin, boğazların kapatılması ile ilgili hukuki temelleri oluşturduğunu belirten Büyükelçi, yardım talebinin mali, insanı ve askeri yardımı kapsadığını kaydetti. NATO ülkelerine de çağrıda bulunan Bodnar, "Ukrayna, NATO üyesi olsaydı savaş çıkmazdı. NATO'ya üye ülkelerin hatayı düzeltme şansı var, Ukrayna'yı NATO'ya kabul edebilirler, Ukraynayı NATO' ya üye yaparlarsa, Ukrayna savaştan galip çıkar" ifadelerini kullandı. 

SAAT 13:13 Ukrayna: 40'dan fazla Ukrayna askeri yaşamını yitirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestoviç Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk saatlerinde 40'tan fazla Ukrayna askerinin ve yaklaşık 10 sivilin öldüğünü açıkladı. Arestoviç, "40'tan fazla askerin öldüğünü ve çok sayıda yaralının olduğunu biliyorum. Yaklaşık 10 sivilin de hayatını kaybettiği bilgisine sahibim" şeklinde konuştu. 

SAAT 13:30 İkinci dalga füze saldırısı başladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir danışmanı, Ukrayna'ya ikinci dalga füze saldırısının başladığını duyurdu. 

Ukraynalı yetkililer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon emri vermesinden kısa bir süre sonra füze saldırılarının ilk dalgasının başladığını ve Ukrayna'nın birçok kentinde askeri tesislerin ve diğer binaların hedef alındığını açıkladı.

SAAT 13:47 NATO'dan "savunmayı güçlendirmek" için ek adım kararı

NATO'ya üye 30 ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, "Tüm İttifak'ın caydırıcı ve savunma gücünü artırmak için ek adımlar atılmasına karar verdik" ifadesine yer verildi. Açıklamada, ancak alınan bütün tedbirlerin "önleyici, orantılı ve gerginliği tırmandırmayacak" şekilde olduğu belirtildi. 

SAAT 14:00 Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Askeri operasyon kabul edilemez 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonun "kabul edilemez" olduğu ve bunun reddedildiği belirtildi. "Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir" denilen açıklamada, Rusya'ya "bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurma" çağrısı yapıldı. Açıklamada, Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir" ifadesine vurgu yapıldı. 

SAAT 14:00 Scholz: Durum çok ciddi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yönelik saldırı ile tüm Avrupa'daki barışı tehlikeye atmakla suçladı. Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan askeri operasyonuna ilişkin olarak bugün Berlin'de açıklamalarda bulunan Başbakan Scholz, "Rus Devlet Başkanı Putin Ukrayna'ya yönelik saldırı ile açık bir şekilde uluslararası hukuka aykırı davranıyor" dedi. "Durum çok ciddi" diyen Scholz, Rusya'ya yönelik sert yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

SAAT 14:24 Stoltenberg: 100 savaş uçağı göreve hazır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın topraklarını korumak için gerekeni yapacağını söyledi. NATO'ya üye ülkelerin daimi temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrasında konuşan Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle İttifak'ın doğu kanadının güçlendirileceğini ifade etti. 100'den fazla savaş uçağının göreve hazır hale getirildiğini kaydeden Stoltenberg, "Yeni bir kararlılıkla ve daha güçlü bir şekilde tepki vermeliyiz" şeklinde konuştu. Stoltenberg, NATO'nun birliklerin hızla hareket edebilmesini sağlamak için savunma planlarını da aktive ettiğini sözlerine ekledi. Ukrayna'da NATO birliklerinin bulunmadığını ifade eden Stoltenberg, Ukrayna'ya asker gönderme planlarının da bulunmadığını vurguladı. 

SAAT 14:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir" ifadesini kullandı. "Türkiye’nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için mücadeleyi de desteklediğini biraz önce görüştüğüm Zelenskiy'e de ifade ettim" diyen Erdoğan, "Ukrayna’da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız" şeklinde konuştu. Rusya'ya, Ukrayna ile yaşadığı sorunların, "Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi" çağrısını tekrarlayan Erdoğan, "Dün Sayın Putin’le görüşmek suretiyle kendisine de bunları ifade ettim" şeklinde konuştu. 

SAAT 14:55 Kremlin: Harekat Ukrayna’yı, Nazi yanlılarından ve Nazi ideolojisinden arındırana kadar sürecek

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın süresinin sonuçlara bağlı olduğunu söyledi. Peskov, harekatın amacının, Ukrayna’yı Nazi yanlılarından ve Nazi ideolojisinden arındırmak olarak gösterdi. Kremlin Sözcüsü, Rusya vatandaşlarının büyük bir kısmının harekatı desteklediğini savundu. Bu konuda yapılmış bağımsız bir kamuoyu yoklaması bulunmuyor. Peskov, işgal kelimesinin kullanılmaması gerektiğini de iddia etti.

SAAT 15:03 Rus birlikleri Kiev bölgesinde 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir danışmanı, Rusya'nın şu aşamada her türlü görüşmeyi reddettiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya azami düzeyde zarar vermeye çalıştığını ifade eden yetkili, şu an itibarıyla Rusya'nın 30'dan fazla sivil ve askeri tesise saldırı düzenlediği kaydetti. Kiev yakınlarındaki Hostomel askeri havaalanında yoğun çatışmaların olduğunu belirten yetkili, Rus paraşütçülerin Kiev'e inerek, hükümet binalarını ele geçirmeye çalışmasının mümkün olduğunu öne sürdü. 

SAAT 15:18 İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Putin, Avrupa kıtamıza savaş başlattı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa kıtamıza savaş başlattı.” dedi. Ukrayna işgali ile ilgili bir mesaj yayınlayan Johnson şunları söyledi: “Dost bir ülkeye hiçbir kışkırtma olmadan saldırdı. Sayısız füze ve bomba, tamamıyla masum bir ulusun üzerine yağıyor. Denizden, havadan ve karadan geniş çaplı bir işgal planı uygulamaya konulmuş durumda. Ukrayna demokratik bir ülke ve biz bu demokrasinin ellerinden alınmasına izin veremeyiz. Başka yöne bakamayız, bakmayacağız. İngiltere, Avrupa’da Ukrayna’ya savunma amaçlı silah yardımı yapan ilk ülkeler arasındaydı. Önümüzdeki günlerde daha fazla ne yapabileceğimize bakacağız. Johnson, Rusya halkına da seslendi ve “Bunun sizin adınıza yapıldığına inanamıyorum” dedi. Başbakan, “Ukrayna halkının yanındayız, sizinleyiz” dedi. Johnson, bir sonraki destek adımına ilişkin ayrıntı vermedi. İngiltere’de Muhafazakar Parti içinden bazı önemli vekiller, Ukrayna’ya hava desteği verilmesini istedi.

SAAT 15:34 NATO Genel Sekreteri: 100'den fazla savaş uçağı teyakkuza geçirildi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı sonrası 100'den fazla savaş uçağının teyakkuza geçirildiğini açıkladı. Stoltenberg NATO liderlerinin yarın sanal bir zirvede bir araya geleceğini de söyledi. NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınadı. İttifakın açıklamasında Rusya’nın askeri harekatı “tamamıyla haksız ve sebepsiz” diye nitelendi. Nato’nun açıklamasında saldırıyı “mümkün kılması” nedeniyle Belarus da kınandı. Bazı Rus birlikleri Ukrayna’ya Belarus sınırından girmişti. Açıklamada, “Bu yeni saldırı, BM sözleşmesi dahil uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bağımsız, barışçıl bir ülkeye karşı saldırganlık eylemidir” denildi. NATO’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Rusya’nın eylemleri “Avrupa-Atlantik bölgesi güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturmaktadır ve bunların jeo-stratejik sonuçları olacaktır. NATO, üyelerinin güvenliği ve savunması için tüm gerekli önlemleri almaya devam edecektir.”

SAAT 15:36 Kremlin: Ukrayna ile "belirli şartlar" karşılanırsa görüşebiliriz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "belirli şartlar" içerisinde Ukrayna yönetimi ile görüşebileceklerini belirterek, "Bu şartlar, tarafsızlık durumu ve silahların konuşlandırılmasının reddedilmesiyle ilgili. Eğer Ukrayna yönetimi bunu konuşmaya hazırsa" dedi. Askeri operasyonun süresine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğine işaret eden Peskov, "Hedefler, Putin tarafından Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve nazizmden arındırılması olarak tanımlandı. Her ikisi de ülkemiz ve halkımız için tehdit oluşturuyor. Zaman çerçevesi, sonuçlara ve ilerlemeye bağlı olacak ve doğal olarak Putin tarafından tanımlanacak” ifadelerini kullandı. Dmitriy Peskov, Ukrayna yönetimiyle ilgili temas kurmaya hazır olup olmadıklarına yönelik soruya, "Putin, kırmızı çizgimiz olan sorunların çözülmesi için Ukrayna'dan ne bekleyeceğimiz konusundaki vizyonunu formüle etti. Bu şartlar, tarafsızlık durumu ve silahların konuşlandırılmasının reddedilmesiyle ilgili. Eğer Ukrayna yönetimi bunu konuşmaya hazırsa.” yanıtını verdi. Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın başlamasıyla Rus piyasalarında ve rublesinde yaşanan değer kayıplarıyla ilgili de konuşan Peskov, "Piyasaların duygusal tepkisi zaten öngörülmüştü ve tepki süresinin olabildiğince kısa olması için gerekli tüm önlemler alındı." dedi. Peskov, Putin’in bugün Rusya’daki şirketlerin üst düzey yöneticileriyle de bir araya geleceğini aktardı.

SAAT 16:02 Macron: "Avrupa tarihinde dönüm noktası"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesiyle ilgili "Dün gece yaşananlar Avrupa tarihinde bir dönüm noktası" ifadesini kullandı. Rusya’nın ekonomisine, ordusuna ve enerji sektörüne yönelik ağır yaptırımların beklenebileceğini söyleyen Macron, Rusya’nın adımlarına karşı "soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde" yanıt vereceklerini açıkladı. 

SAAT 16:11 Kiev yakınlarında Ukrayna'ya ait askeri uçak düştü: 14 ölü

Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında bir askeri uçağın düştüğünü ve içindeki 14 kişinin  hayatını kaybettiğini duyurdu.Askeri kaynaklar uçağın başkentin yaklaşık 50 kilometre güneyindeki Trypillia köyüne düştüğünü ifade etti. 

SAAT 16:44 Polonya, Ukrayna'dan yaralıları taşımak için hazırlanıyor

Polonya Sağlık Bakanlığı, Rusya saldırısında yaralanan Ukraynalıları Polonya’ya taşımak için tıbbi malzemelerle donatılmış bir tren hazırladıklarını açıkladı. Açıklamada Polonya hastanelerinin binlerce yaralıyı almak için hazır olduğu ifade edildi. Polonya’nın ayrıca Ukrayna’dan göçmen kabul etmeye hazırlandığını söyleyen Bakanlık, "Polonya sınırlarına giren herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanması için her şeyi yapacağız. Yaralılar için hastane yatakları hazırlanıyor" ifadelerine yer verdi.

 SAAT 16:55 İlk ABD birlikleri Letonya'ya intikal etti

İlk ABD birlikleri NATO'nun Doğu kanadını güçlendirmek amacıyla Letonya'ya intikal etti. Letonya Savunma Bakanlığı’ndan başkent Riga’da yapılan açıklamada, yaklaşık 40 ABD askerinden oluşan bir birliğin Perşembe gecesi ülkeye geldiği belirtildi. NATO üyesi Baltık ülkesi Letonya’ya 300'den fazla ABD askerinin konuşlandırılacağı belirtildi. Letonya, Rusya ve müttefiki Beyaz Rusya ile sınır komşusu. ABD hükümeti, Ukrayna krizinin yoğunlaşması nedeniyle Salı günü Doğu Avrupa'ya daha fazla asker ve teçhizat gönderileceğini açıklamıştı.

SAAT 17:05 Von der Leyen: "AB ve NATO daha da yakınlaşacak"

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’nun yakın bir tamamlayıcılık içinde çalıştığını ve Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin AB ve NATO’yu daha da yakınlaştıracağını belirtti. "Her zamankinden daha uyumlu ve kararlıyız. Bir amaç etrafında birleşmiş bir ittifakız" diyen Von der Leyen, "Rusya'ya hazırladığımız yaptırımların ağır sonuçları olacak, Rusya'nın yüksek teknoloji konumu zayıflatılacak" ifadelerini kullandı. 

SAAT 17:12  "Ukrayna'da 74 yer üstü hedefi imha edildi"

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın bugün başlattığı askeri harekat kapsamında Ukrayna’da 74 yer üstü hedefinin ve 11 havaalanının tahrip edildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Avrupa Birliği ve ABD'nin yaptırım kararlarına "kısasa kısas" mantığı içerisinde yanıt verileceği ifade edildi.

SAAT 17:49 Rus birlikleri Çernobil reaktörünün olduğu bölgeye girdi

Rus birlikleri Belarus üzerinden Çernobil nükleer reaktörünün bulunduğu bölgeye girdi. Açıklama Ukrayna İçişleri Bakanı'nın bir danışmanı tarafından yapıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy Rus güçlerinin Çernobil nükleer reaktörünü ele geçirmeye çalıştıklarını açıkladı.

SAAT 18:09 Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yaklaşık 2 milyon 800 bin insanın yaşadığı kentte halktan hava operasyonlarından korunmak için oluşturulan barınaklara gitmeleri istendi. Kiev'in kuzeyindeki Gostomel havaalanının kontrolünü ele geçirmek için Rus askerlerinin yaklaştığı ve Rus güçleriyle Ukrayna güçleri arasında çatışmaların başlamasının beklendiği öğrenildi. Bölgedeki basın mensupları bölgede askeri helikopterlerin alçak uçuş yaptığını duyurdu.  

SAAT 18:55 Moskova'daki barış yanlısı gösteriye polis müdahalesi

Moskova'da Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı barış talebiyle düzenlenen gösteriye polis müdahale etti. RIA haber ajansı çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

SAAT 19:35 Ukrayna güneydeki Heniçesk'in kontrolünü kaybetti

Herson Bölge İdaresi Rus birliklerinin işgalinden sonra, ülkenin güneyindeki bazı bölgelerin kontrolünün kaybedildiğini duyurdu. Ukrayna makamlarından yapılan açıklamada Heniçesk Bölgesi'nin kontrolünün de Rus işgal kuvvetlerine geçtiği belirtildi. Öğleden sonra bölgeden gelen video kayıtlarında, Rus birliklerinin Dinyeper Nehri üzerindeki Nova Kahovka Barajı'nı ele geçirdiği görüldü. Rusya'nın Karadeniz kıyısında yer alan Odessa kentini de işgal etmesinden endişe duyuluyor. Ukrayna kaynaklarına göre, bir su kanalı ile bir hidroelektrik santrali de Rus ordusu tarafından ele geçirildi. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna, bölgeye su temininde önemli işlevi olan Kuzey Kırım Kanalını kapatmıştı.

SAAT 20:02 Pentagon: Rusya, Ukrayna'ya 75 savaş uçağı gönderdi

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve birçok askeri noktanın yanı sıra 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi dün gece başladı ve Pentagon’dan üst düzey bir yetkili çatışmanın ilk aşamasına ilişkin detayları verdi. Yetkili, Rusların üç ana eksenden Ukrayna’ya saldırdığını bildirdi. Rusya’nın ana amacının Ukrayna hükümetini ortadan kaldırmak olduğuna dikkati çeken yetkili, bir kısım Rus unsurlarının Kırım’dan kuzeye doğru, bazı unsurların da kuzeyden başkent Kiev’i hedef alacak şekilde saldırı başlattığını diğer eksenin ise Ukrayna’nın kuzeydoğusundan Harkov’a yönelik saldırı yaptığını ifade etti. Çatışmaların Harkov’da yoğunlaştığını belirten Pentagon yetkilisi, "Tahminimize göre Ruslar dün gece uzun menzilli, kısa menzilli, karadan karaya, denizden karaya seyir ve balistik füzeler olmak üzere farklı ölçeklerde 100’den fazla füze fırlattı.” bilgisini verdi. Yetkili ayrıca Rus Hava Kuvvetlerine bağlı 75 savaş uçağının Ukrayna hava sahasına girdiğini, bu sabah itibarıyla da Rus kara birliklerinin Ukrayna’nın kuzeydoğusundan kara harekatı başlattığını belirtti. Savaşın henüz ülkenin batı kısımlarına sıçramadığını ve ülkeye denizden çıkarma yapılmadığını kaydeden yetkili, “Dünkü saldırı genel olarak kışlalar, cephaneler, depolar gibi askeri noktaları ve yaklaşık 10 hava üssünü hedef aldı.” dedi. ABD’nin Ukrayna hava sahasında herhangi bir hava unsurunun bulunmadığına işaret eden yetkili, ABD güçlerinin ise Ukrayna’dan çıkacak ABD vatandaşlarına destek vermek üzere Polonya’da hazırlık yaptığını duyurdu.

SAAT 20:20 Çernobil nükleer santrali Rus güçlerine geçti

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi danışmanı Mikhaylo Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rus güçlerinin eline geçtiğini açıkladı. Podolyak santralin güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca kuzeydeki, başkent Kiev'e 20 kilometre uzaklıktaki Gostomel Havalimanı'nın da Rus güçlerinin eline geçtiği açıklandı.

SAAT 20:33 Putin: Ukrayna'yı işgalden başka seçeneğimiz yoktu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgaliyle ilgili "Şu anda olanlar alınması gereken tedbirlerdi ve başka şans yoktu, tüm denemelerimiz boşa çıktı" ifadelerini kullandı. Putin, Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı "alınması gereken tedbirler" olarak tanımlayarak, "Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor." dedi. Putin, Kremlin'de Rusya'nın önde gelen iş insanlarıyla bir araya gelerek, ülkesinin Ukrayna'ya düzenlediği askeri müdahalenin ardından Batı'nın uyguladığı ve olası yeni yaptırımları değerlendirdi. Ukrayna konusunda Rusya'nın adım atmak zorunda kaldığını savunan Putin, "En önemlisi şunun anlaşılması gerekiyor. Şu anda olanlar alınması gereken tedbirlerdi ve başka şans yoktu, tüm denemelerimiz boşa çıktı. Rusya için güvenlik riskleri o kadar yüksekti ki başka şansımız yoktu." diye konuştu. Rusya'nın talepleri konusunda ilerleme sağlanamamasına kendisinin de şaşırdığını anlatan Putin, "Güvenlik garantileri konusunda milimetre ilerleyemedik. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ve yaptırımlara hazırlandık." dedi. Putin, dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor." ifadesini kullandı. Batı'nın da Rusya'yı bu sistemden dışarıya çıkarmak için uğraş vermemesi gerektiğini belirten Putin, çeşitli kısıtlamaların yine de uygulamaya konulacağını ifade etti. Putin, Rus iş dünyasının ekonomiyi desteklemesi gerektiğinin altını çizerek, "Sizlere neler olup bittiğini anlayarak davranmaya, üretimi, ekonomiyi, istihdamı destekleyecek bu araçları bulmak için hükümetle dayanışma içinde çalışmaya davet ediyorum." diye konuştu.

SAAT 20:24 Zelensky: Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, "Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor." değerlendirmesinde bulundu. Ulusa sesleniş konuşması yapan Zelensky, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini değerlendirdi. Zelensky, bugün duyulan seslerin sadece bombalar değil, Rusya'yı medeni dünyadan ayıran yeni bir demir perdenin inişi olduğunu aktardı. Donbas'ta ordularının iyi durumda, Harkiv'de ise zor durumda olduğunu aktaran Zelensky, en zor durumun güney bölgesinde Herson'da yaşandığını belirtti. Zelensky, kuzeyde ise "düşmanın" yavaşça Çernihiv bölgesinden ilerlediğini aktararak, "Evet maalesef kayıplarımız var. Evet bazı Rus askerleri ele geçirdik. Doktorlarımız teslim olanlara yardım ediyor." dedi. "Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor." değerlendirmelerinde bulunan Zelenskiy, dünya liderlerine bugün kendilerine yardım etmezlerse yarın savaşın onların kapısını çalacağı mesajını verdi.

SAAT 20:59 Rus havayolu şirketi Aeroflot’a yasak geldi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 100'den fazla Rus vatandaşı ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. "100'den fazla kurum ve bireyin varlıklarını donduruyoruz" diyen Johnson, yaptırımların aralarında silah üreten firmaların da bulunduğu sektörler için geçerli olacağını, ayrıca Rus havayolu şirketi Aeroflot'un İngiltere'ye inmesine de izin verilmeyeceğini bildirdi. Rusya'nın önünü İngiltere finansal piyasalarında kesmeyi hedeflediklerini belirten Johnson, yaptırımların Rusya'nın en büyük ikinci bankası olan VTB Bank da dahil olmak üzere tüm büyük Rus bankalarının varlıklarının dondurulmasını içerdiğini söyledi. İngiltere ayrıca, Rusya'dan yarı iletkenler de dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını yasaklama kararı aldı. 

SAAT 21:10 Rus birlikleri Kırım'dan Ukrayna'ya girdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin, Kırım üzerinden Herson'a girdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 83 altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Rus birliklerinin, bugüne yönelik görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Konaşenkov, "Rus hava indirme ve baskın birlikleri, Kırım üzerinden Herson'a girdi." dedi.

SAAT 21:21 İngiltere Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı

Başbakan Boris Johnson İngiltere'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı:

  • Tüm büyük Rus bankalarının varlıkları dondurulacak ve İngiltere finansal sisteminden çıkarılacak. Bu, onların İngiltere üzerinden sterline ve takas ödemelerine erişmelerini engelleyecek. Bu, VTB bankasının tümüyle ve derhal dondurulmasını içeriyor.
  • Büyük Rus şirketlerinin ve devletin İngiltere pazarlarında finansman sağlamasını veya borç almasını engelleyecek mevzuat hazırlanacak.
  • Daha önce açıklanan 3 milyardere ek olarak 100 yeni kişi veya kuruluşun mal varlıkları dondurulacak
  • Rus Aeroflot havayollarına ait uçakların İngiltere'ye inişi yasaklanacak
  • Askeri amaçlarla kullanılabilecek şeyleri kapsayacak şekilde çift kullanımlı ihracat lisansları askıya alınacak.
  • İngiltere, birkaç gün içinde yüksek teknoloji ürünleri ve petrol rafineri ekipmanı ihracatını durduracak
  • Rus vatandaşlarının İngiltere’de banka hesaplarına yatırabilecekleri mevduata sınır getirilecek
  • Rusya'yı Swift ödemelerinden çıkarma ihtimali olduğunu ve "masadan hiçbir şeyin çıkmadığını" söyledi.
  • Benzer mali yaptırımlar, Ukrayna'ya yönelik saldırıdaki rolü nedeniyle Belarus'a da uygulanacak.
  • İngiltere, ekonomik suç yasa tasarısının bazı kısımlarını öne çekecek

Johnson daha önce de 5 Rus bankasına (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank) yaptırım açıklamıştı. Ayrıca Gennady Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg adlı Rus milyarderlerinin İngiltere'deki mal varlıklarının dondurulacağını, bu kişilere İngiltere'ye seyahat yasağı getirilmiş; bu kişilerle iş ilişkilerine girilmesi yasaklanmıştı.

SAAT 21:58 ABD Başkanı Biden’dan yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, G7 ülkelerinin Rusya'ya karşı "yıkıcı bir yaptırım paketi" üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı. ABD Başkanı Batı'nın önde gelen sanayi ülkelerinden oluşan G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Rusya'ya yönelik ekonomik önlemler alınması konusunda mutabık olduklarını belirtti. Biden, "Cesur Ukrayna halkının yanındayız" dedi. Dönem başkanlığını Almanya'nın yürüttüğü G7 ülkelerinden yapılan ortak açıklamada ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi, "Uluslararası düzen için ciddi tehliye oluşturmaktadır" denilerek kınandı. Açıklamada, "G7 olarak sert ve koordineli ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacağız" ifadesi kullanıldı.

Biden ABD'nin Rusya'ya yaptırım kararı aldığını da açıkladı. Söz konusu "sert yaptırımların" finans branşı ve teknoloji sektöründe yoğunlaşacağını söyledi. Biden yaptırımların Rusya'nın toplam servetinin üçte birini tutan ve ülkenin en büyük ikinci bankası olan VTB Bank'ın da aralarında olduğu dört Rus kredi kuruluşunu hedef alacağını duyurdu. Söz konusu bankaların ABD mali piyasalarından dışlanacağını belirten Biden Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya'nın da benzer adımlar atmasının planlandığını ifade etti. ABD Başkanı Biden, Rus bankalarının şimdilik SWIFT bankacılığından çıkartılmayacağını belirtti. Rusya'ya ağır ithalat denetimleri uygulanacağını söyleyen Biden Putin'in yakın çevresindeki isimlere de doğrudan yaptırımlar uygulanacağını ifade etti. "Saldırgan olan, Putin. Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak" diyen Biden, Rus lidere yönelik yaptırımların da "masada olduğunu" belirtti.

Editör: TE Bilişim