Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka bir aydan fazladır yönetime karşı yürütülen protesto eylemleriyle sarsılıyor. Dün başkent Colombo'da başbakan yanlılarıyla protestocular arasında  çatışma çıktı. Yedi kişinin yaşamını yitirdiği, 200'den fazla kişinin yaralandığı şiddet olayları sonrasında Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti.

Tarihinin en kötü ekonomik kriziyle mücadele veren ülkede dün sokağa çıkma yasağına rağmen harekete geçen binlerce protestocu hükümet binalarına saldırdı, Rajapaksa yanlısı milletvekillerine ve yerel politikacılara ait ev, dükkan ve iş yerlerini ateşe verdi.

Daha sonra 76 yaşındaki başbakanın aile fertleriyle sığındığı başbakanlık binasına ilerleyen eylemciler, burada başbakan yanlılarının drenişiyle karşılaştı. Ancak baskılara daha fazla direnemeyen Başbakan Rajapaksa istifa ettiğini açıkladı.

İstifa ile son 20 yıldır ülke siyasetine damgasını vuran Rajapaksa ailesinin itibarını bir kez daha sarsıldı.

Emniyet güçleri bugün erken saatlerde kentte durumun daha sakin olduğu bildirdi, ancak protestocuların bu kez de Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın makamının girişine yöneldiği belirtiliyor. Protestocular başbakanın kardeşi olan cumhurbaşkanının da istifa etmesini istiyor. 

Daha önce kabinedeki diğer aile üyesi bakanları görevinden alan Cumhurbaşkanı Rajapaksa nisan ayı sonunda başbakanlık koltuğunda oturan kardeşi Mahinda Rajapaksa'nın istifasına da razı olmuştu.

Ekonomik krizi halkı bir araya getirdi

Bugün 32'inci gününe giren protesto eylemleri ülke çapında farklı etnik köken, din ve sınıfa ait binlerce kişiyi bir araya getirdi. Ülkede sütten akaryakıta her türlü ürünün ithalatının kesilmesi büyük gıda kıtlığına neden oluyor. Sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri de halkı bezdirmiş durumda. Doktorlar hastanelerde ilaç stokunun giderek azaldığı uyarısı yapıyor. Hükümet bu yılki 7 milyar dolarlık yabancı borç ödemesini yeniden erteledi.

Cumhurbaşkanı Rajapaksa ilk başlarda yaşanan krizle ilgili suçu turizm endüstrisini zora sokan pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının petrol fiyatlarını arttırması gibi küresel koşullarına attı ancak bu açıklamalar halkın kızgınlığını dizginlemeye yetmedi. 

Her iki kardeş de son dönemde Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) daha erken yardım isteyebilecekleri gibi bazı hatalarının krizi derinleştirdiği eleştirilerini kabul ediyor. Halkın aylar boyunca kritik düzeye varan akaryakıt, yemeklik yağ ve ilaç eksikliği karşısında Cumhurbaşkanı Rajapaksa mart ayında IMF'ye başvuruda bulunmuştu. 

IMF ile bir kurtarma planı oluşturulması için görüşmeler sürüyor ve bunun alacaklıların borç yapılandırma müzakerelerine bağlı olduğu belirtiliyor. Ancak her türlü uzun vadeli planın en erken altı ay içinde başlayabileceğinin altı çiziliyor.

Editör: TE Bilişim