Yunanistan'ın Lgoumenitsa Limanı'ndan İtalya'nın Brindisi Limanı'na gitmek üzere seyrederken yangın çıkan feribottaki aranan Türk yolcuya ulaşıldı. Diplomatik kaynaklara göre, gemide 26 Türkiye vatandaşı bulunuyordu. Yunan Devlet Ajansı'nın haberine göre, Yunanistan'ın Korfu Adası'na ulaştırılan 277 kişinin kimlik tespiti yapıldı. Üçü Yunan vatandaşı, toplam 14 kişinin kaybolduğu kaydedildi. Feribotta bulunan TIR şoförü ''15 dakika geç kalınsa feribottan canlı çıkamazdık" dedi.

Yunanistan'ın Igoumenitsa Limanı'ndan İtalya'nın Brindisi Limanı'na gitmek üzere seyrederken yangın çıkan feribotta, feribotun bağlı olduğu firmadan alınan bilgiye göre, Türk yolculardan birine ulaşılamamıştı. Son bilgilere göre aranan Türk yolcuya ulaşıldı. Diplomatik kaynaklara göre, kendisine ulaşılamayan Türkiye vatandaşının da kurtarılmasıyla, Yunanistan'ın Korfu Adası'na ulaştırılan Türkiyeli yolcu sayısı 26 oldu.

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, İtalya'nın da destek verdiği kurtarma çalışmaları sonucu Yunanistan'ın Korfu Adası'na ulaştırılan 277 kişinin kimlik tespiti yapıldı. Üçü Yunan vatandaşı, toplam 14 kişinin kaybolduğu kaydedildi.

Feribotta mahsur kaldığı tespit edilen iki kişinin kurtarma çalışmaları ise sürüyor. Hafif yaralı 3 kişi, Korfu Hastanesinde tedaviye alınmıştı.

''EN AZ 11 YOLCU KAYIP''

Öte yandan Reuters'a Sahil güvenlik yetkilileri en az 11 yolcunun ise kayıp olduğunu açıkladı. Feribotu işleten Grimaldi Lines şirketinin sözcüsü Paul Kyprianou Reuters'a yaptığı açıklamada, yolcuların çoğunlukla Bulgaristan, Romanya ve Türkiye vatandaşı olduğunu belirterek, şirketin yolcuları kurtarmak için yoğun çaba sarfettiğini söyledi.
Yetkililer yolcularının çoğunun kurtarma botlarına alınarak Korfu adasındaki limana götürüldüğünü ifade etti.

ARNAVUTLUK SULARINA DOĞRU SÜRÜKLENDİ

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, feribotun Arnavutluk sularına doğru sürüklendiği bildirilmişti. Açıklamada, İtalya Sahil Güvenliğine ait "ATR42" model devriye uçağının da geminin bulunduğu bölgede uçuş yaptığı belirtilmişti.

''DENİZ ÜZERİNDE İNSAN ARIYORUZ''

Öte yandan Habertürk TV'ye konuşan arama kurtarma çalışmalarına katılan Syrena Gemisi kaptanı Cevdet Bilen, "Türk şoför ve yolcular da var. Biz şu an deniz üzerinde yaşam belirtisiz, insan arıyoruz. Yaklaşık 8-10 askeri hücum bot gemileri var. Yangının neden çıktığına dair herhangi bir verilmedi. Sabah 5 buçuk 6 sularında geldiğimizde 46 kişinin arandığı söylendi ancak daha sonra bu sayıya dair herhangi bir vermediler. Yangın söndürülmüştü ama için için yanmaya devam edebilir. Aradığımız insanların gemide mi olduğunu denizde mi olduğunu bilemiyoruz, aramaya devam ediyoruz' dedi" dedi.

"ARABALAR KOMPLE YANDI"

Yanan gemideki şoför Hayrullah Çetin, "Gemiyi boşaltmamız için uyarıda bulunuldu. Biz şu an limandayız, bize bilgi veren kimse yok. Arabalar komple yandı. Ne kadar araç olduğunu bilmiyorum ancak gemi araba doluydu. 4 katlı bir gemi" ifadelerini kullandı.

''15 DAKİKA GEÇ KALINSA CANLI ÇIKAMAZDIK''

Yunanistan'dan İtalya'ya seyir halindeyken, yangın çıkan feribotta bulunan TIR şoförü Mehmet Kelçeoğlu, "Saat 04.00 sıralarında yangın alarmları çalmaya başladı. Hepimizi güverteye topladılar sonrasında gelen filikalarla bizi kurtardılar. 15 dakika geç kalınsa feribottan canlı çıkamazdık" dedi. Getirildikleri Korfu Adası'nda 26 Türk şoför olduğunu belirten Kelçeoğlu, "Bildiğim kadarıyla 1 Türk şoför de aranıyor. Bütün her şeyimiz TIR'ların içinde yandı" diye konuştu. Uluslararası Karayolu ile Yük Taşımacıları ve Acente Sahipleri Derneği (UKAT) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Turan, İtalya'nın Brindisi Limanı'na gitmek için yola çıkan 'Euroferry Olympia' isimli Ro-Ro gemisinde Avrupa'ya taşımacılık yapan üyelerinin de bulunduğunu söyledi. Aldıkları ilk bilgiler göre, ölen ve yaralananın olmadığını belirten Turan, kurtarılan yolcuların ve mürettebatın Yunanistan'ın Korfu Adası'na götürüldüğünü öğrendiklerini kaydetti.

Turan, feribotta 6'sı Günsaldı olmak üzere Erhanlar, Derebey, Ladik, Sertel ve Yakut firmalarına ait TIR'ların bulunduğunu belirtti. Yangını haber almalarından itibaren tüm gelişmeleri takip ettiklerini belirten Turan, "Hem resmi makamlarla hem de iş birliklerimizin olduğu Yunan denizcilik dernekleri ve armatörlerle temas halindeyiz" diye konuştu.

"HER ŞEYİMİZ TIRLARIN İÇİNDE YANDI"

DHA muhabirinin telefonla görüştüğü, yangın çıkan feribottaki TIR şoförlerinden Mehmet Kelçeoğlu, İtalya'ya kültür balığı götürmek için yola çıktıklarını belirtti. Kelçeoğlu, "01.30 sularında Lgoumenitsa'dan İtalya'nın Brindisi Limanı'na gitmek için hareket ettik. Saat 04.00 sıralarında yangın alarmları çalmaya başladı. Hepimizi güverteye topladılar sonrasında gelen filikalarla bizi kurtardılar. Ne olduğunu anlayamadık. Eğer 15 dakika geç kalınsa feribottan canlı çıkamazdık. 26 Türk şoför olarak bizi Korfu Adası'na getirdiler. Bildiğimiz kadarıyla 1 Türk şoförünü arama çalışmaları devam ediyor. Bütün her şeyimiz TIR'ların içinde yandı" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim