Eğitim Sen Samandağ Şube Yönetimi, 6 Şubat depremleri sonrası yıkılan fakat geçen iki buçuk yıla rağmen akıbeti belli olmayan okullar ile ilgili açıklama yaptı.
Şube Yöneticileri önce başka okulların bünyesinde eğitim vermeye devam eden yıkılan okulların eğitim emekçileri ile bir araya geldi, ardından yıkılmış okulların bulunduğu alanda video çekerek tepkilerini dile getirdi.
Eğitim Sen Samandağ Şube Yönetimi yaptıkları açıklamada "Hatay da en fazla yıkımı yaşayan ilçelerin arasında Samandağ gelmesine, deprem sonrası nüfusu yüzde 30 artan yine Samandağ olmasına ve vergi söz konusu olduğunda ilk sırayı alan ilçelerin başında olmasına rağmen, bakanlığın 2025 listesinde Samandağ'a tek bir okulun uygun görülmeyişi, hiç yıkımın yaşanmadığı ilçelerde bile yeni okul yapımının devam edişi, Samandağ'a yönelik ayrımcılığın itirafıdır ve kabul edilemez." ifadelerini kullandı.
“SAMANDAĞ; VERGİDE İLKLERDE, HİZMETTE ADI BİLE YOK”
Eğitim Sen Samandağ Şube Yönetimi, İsmail Mehmet Selim Kara Ortaokulu ve Yüksel Acun Anadolu Lisesi eğitim emekçilerini ziyaretleri sonrası açıklamalarında, Samandağ'ın vergi vermede ilk sıralarda yer almasına rağmen, hizmet alımında adının bile yer almadığını belirtti.
Eğitim Sen Şube Yönetimi, 2025 yılında Hatay' da yapılan okulların yer aldığı listeyi de paylaştıkları açıklamalarında “Bugün, yıkılmış olup iki buçuk yıldır akıbeti belli olmayan okulları, göçebe yerlerinde ziyaret ettik. İlk ziyaretimiz, Dr. Alaeddin Cilli ilkokulunda misafir olan İsmail Mehmet Selim Kara eğitim emekçilerine oldu. Ardından Yüksel Acun Anadolu Lisesi eğitim emekçilerini, misafir oldukları Zübeyde Hanım Kız meslek lisesinde ziyaret ettik.
Yine bugün ziyaret ettiğimiz okul emekçileri arasında Sıdıka Bedia kara ilkokulunda uzunca bir süredir misafir olan Şaban Kahil Sürmeli Orta okulu eğitim emekçileri vardı.
Her üç okulun akıbeti belli değil. İkisinin yerinde sadece çöplüğe dönmüş boş araziler var ve hiçbiri ne yazık ki bakanlığın ne 2023 ne 2024 ne de 2025 planlamasında yer almıyor.
Bu durumu daha önce defalarca görüştüğümüz yetkililer hep yazışmalardan ve onay beklentilerinden bahsetti. Ancak geldiğimiz aşamada bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz. Hatta bugün bile Şaban Kahil Sürmeli için ihale aşamasına gelindiği ve güçlendirileceği bilgisi, okulu ziyaret ettiğimiz esnada geldi. Acı olan bunun daha önce dokuz defa geldiği ve geri alındığıdır. Bu da muhtemelen onuncusu olacak.
Yine daha önce işgal edilen okullarımızla ilgili görüşmeler yapmıştık. Nihayet yeni kaymakamlık binasının yapımı sonucunda Fatımatüzzehra anaokulu asıl binalarına 15 Haziran itibarı ile kavuşacak. Ancak adliye binası olarak kullanılan Turgut Reis Anaokulu muhtemelen iki yıl daha konteynırda eğitim verecek.
İki yılı aşkın süredir gerek yıkılan okulların yeniden yapılması gerek işgal edilen okulların öğrencilere devredilmesi gerekse güçlendirilmesi gereken okulların güçlendirilmesi ile ilgili defalarca alana çıktık, açıklama yaptık ve konuyu meclis gündemine kadar taşıdık.
Bize verilen hep aynı cevap idi: Öncelikli Hatay genelinde yıkılan okullar…Ta ki 2025 yılı Hatay okul yapım listesini görene kadar.
Hatay da en fazla yıkımı yaşayan ilçelerin arasında Samandağ gelmesine, deprem sonrası nüfusu yüzde 30 artan yine Samandağ olmasına ve vergi söz konusu olduğunda ilk sırayı alan ilçelerin başında olmasına rağmen, bakanlığın 2025 listesinde Samandağ'a tek bir okulun uygun görülmeyişi, hiç yıkımın yaşanmadığı ilçelerde bile yeni okul yapımının devam edişi, Samandağ'a yönelik ayrımcılığın itirafıdır ve kabul edilemez.
Bu okulları ve yeni okulları bu ilçede hazır TOKİ var ve ilçenin tamamı şantiye alanı iken yapın. Kandırmayın, oyalamayın, ertelemeyin yapın. Diğer ilçelere yaptığınız gibi yapın ve 90 okulluk listede Samandağ'ın yer almayışından kaynaklı bir hata var ise özrü ile derhal düzeltin.
Biz lütuf istemiyoruz, okul dilenmiyoruz, vergilerimizin karşılığı olarak hakkımız olanı istiyoruz. Bizi rahatsız eden liste ektedir. Bunu asla kabul etmiyoruz. İlgililere ve Halkımıza saygılarımızla.” ifadelerine yer verdi.
Eğitim Sen Samandağ şube Yönetimi, okulları yıkılmış olan okulların velileriyle sendika binasında bir araya gelerek eylem kararı aldı.
Yapılan açıklamada:
"EĞİTİM HAKTIR, LÜTUF DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ! HER PAZARTESİ GÜNÜ SAAT 16:00 DA ABDULLAH CÖMERT ALANINDAYIZ!"
"Bugün İsmail Mehmet Selim Kara Orta Okulu Okul Aile Birliği yönetimi ve velileri ile, sendikamızda bir araya gelip, deprem sonrası yıkılıp hala yapılmayan okul sorununu görüştük.
Okul Aile birliği özetle, çocuklarının üç yıldır misafir oldukları okula gitmek istemediğini, eğitimin bir lütuf değil bir hak olduğunu, haklarını istediklerini dile getirdi.
Nitelikli, sağlıklı, güvenli okul ve eğitim ortamının sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu ifade eden veliler, bu konuda artık oyalanmak istemediklerini ve somut adımları görmek istediklerini dile getirdi.
Bizler, Samandağ Eğitim Sen olarak, her zaman olduğu gibi onların bu haklı taleplerini sahipleniyoruz.
Bu nedenle, okulları ile ilgili somut bir adım atılana kadar, onlarla, her pazartesi günü saat 16.00 da Abdullah Cömert alanında olacağımızı buradan ilan ediyoruz. İlgililere ve Halkımıza saygılarımızla."
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı