Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla bugün saat 14.00'da toplanacak. İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Komisyon, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak ek artış için toplanacak.

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimini temsilen Türk-İş’i ve işveren kesimini temsilen de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) 29 Haziran Çarşamba günü toplantıya davet etmişti.

TÜRK İŞ TOPLANTI ÖNCESİ AÇLIK-YOKSULLUK SINIRINI AÇIKLAMIŞTI

Türk-İş, bugünkü toplantı öncesi dün Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre haziranda açlık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 lira oldu. Araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 8 bin 313 lira olarak kaydedildi. Türk-İş'e göre gıda enflasyonu ise haziranda yıllık yüzde 117 lira arttı. Böylece haziran itibariyle açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki fark haziranda 2 bin 138 liraya çıktı.

Editör: TE Bilişim