Antalya'da Toros Dağları'nın üzerine kurulu Gündoğmuş ilçesinde, Toroslar'ın zirvesi Akdağ ve Geyik dağlarında, 50 metre yükseklikten dökülen Uçansu Şelalesi'nin kaynağını da oluşturan Alara Çayı üzerinde; 7'si dere, 1'i baraj tipi olmak üzere 8 HES projesi bulunuyordu.

Akdeniz'e döküldüğü alana kadar yaklaşık 80 kilometre uzunluğa sahip çay üzerindeki HES projelerinden 'Hayat 1.1', 'Hayat 1.2', 'Hayat 2' ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan köylüleri sevindiren karar geldi. 5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bu HES'lerin planlandığı alanları da içine alan Uçansu Doğal Sit Alanı, 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi. Kararın ardından ÇED süreci başlatılan 'Hayat 1.1', 'Hayat 1.2' ve 'Hayat 2' HES ve regülatör projelerinin bulunduğu bölgedeki 6 köyden 700 köylünün imzasının bulunduğu dilekçe Kayabükü Mahallesi'nin muhtarı Hacı İbrahim Taşer tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'ne sunularak, HES'lerin iptali istendi.

Başvuru üzerine ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün ilk kararında, ÇED raporunda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durduruldu. Bu karara sevinen ancak HES projelerinin tamamen iptalini isteyen köylüler, ikinci kez başvuruda bulundu.

HES projelerinin 'Kesin Korunacak Hassas Alan' içinde kaldığı, regülatör gölünün yerleşim alanlarını, köy camisi, balık çiftliği, Büyükköprü ve köy yollarını su altında bırakacağı, projelerin konutlara zarar vereceği ve insanların yaşamını olumsuz etkileyeceği belirtilerek, ÇED raporunun tamamen iptali istendi.

Köylülerin başvurusunu değerlendiren genel müdürlük, 31 Ağustos 2021 tarihli kararıyla 3 HES projesini iptal etti. Kararda “Antalya ili Gündoğmuş ilçesi Kayabükü Mahallesi civarında Alara Çayı üzerinde Hayatsu Enerji Üretim şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES faaliyet alanının bir kısmının 5 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilen Uçansu Şelalesi Kesin Korunacak Hassas Alan içerisinde kaldığı tespit edildiğinden söz konusu projeye ait ÇED süreci 31 Ağustos 2021 tarihli yazımızla sonlandırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim