Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki aktif koronavirüs vaka sayısının ortalama 400 bin civarında seyrettiğini söyledi.

Koca, bu vakaların dörtte birinin 0-17 yaş grubunda olduğunu, okullar açılmadan önce bu yaş grubunun vakalar içindeki payının yüzde 10 olduğunu belirtti.

0-17 yaş grubunun vakalar içindeki payının 2,5 katına çıkmasına rağmen hastane yatışındaki artış oranının yüzde 10 ile sınırlı kaldığını açıklayan Koca, “Tedirgin olacak bir durum yok” dedi.

Öğretmenlerin aşılanma oranına da değinen Koca, "Öğretmenlerin yüzde 92'sinin en az 1 doz, yüzde 82'sinin iki doz aşısı yapıldı. Orada aşılanma oranı da giderek arttı. Öğretmenlerin aktif vakalar içinde oranı yüzde 3'lerde. 400 bin olduğunu düşünün, 12 bin gibi" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, bugüne kadar aşı nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin bile kayıtlara geçmediğini ekledi:

“Her kulağınıza gelene inanmayın. Bununla ilgili bize ulaşan bir bilgi yok. Aşıyla direkt vefat eden bir hastamızı bilmiyoruz. Aşının hiçbir komplikasyonu yok demiyorum ama aşı ilgili doğrudan vefat eden bir hastamız olmadı."

Okullarda HEPA filtresi tavsiyesi

Öte yandan DHA’ya konuşan bir akademisyen, okullar başta olmak üzere tüm kapalı ortamlardaki havalandırma sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sevan Karabetoğlu, kış aylarında kapı ve cam açarak havalandırmanın yeterli olmayacağını ve kurumlara HEPA filtreli havalandırma sistemi kurulması gerektiğini belirtti.

Uçaklarda da kullanılan HEPA filtreleri, havadaki virüsleri yüzde 99'dan yüksek bir oranda filtreleyebiliyor.

Editör: TE Bilişim