Görevden alınan Adalet Bakanı Gül Twitter hesabından bir açıklama yayınlayarak, "Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Temmuz 2017'den beri sürdürdüğüm Adalet Bakanlığı görevinden ayrılmış bulunuyorum. Kendilerine görevden af talebimi kabulleri için şükranlarımı arz ediyor, yeni Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ’a başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Abdülhamit Gül kimdir?

Mart 1977'de Gaziantep'te dünyaya gelen Abdülhamit Gül, Nizip İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Bir süre serbest avukatlık yapan Gül, AKP'nin 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyeliğine seçildi ve partide Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.  25, 26 ve 27. Dönem Gaziantep Milletvekiliği yaptı, AKP'nin 5. Olağan, 2. ve 3. Olağanüstü Büyük Kongrelerinde yeniden MKYK Üyeliğine seçildi ve Parti Genel Sekreterliği görevini üstlendi. Temmuz 2017 tarihindeki kabine değişikliğiyle 65. Hükümet'te Bekir Bozdağ yerine Adalet Bakanlığı koltuğuna oturan Gül, Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi'nde de aynı görevini sürdürdü. 

Bekir Bozdağ kimdir?

Bekir Bozdağ, 1 Nisan 1965 tarihinde Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde Mehmet Duran ve Nuriye Bozdağ çiftinin çocuğu olarak doğdu. İlkokul, orta öğrenim ve lise eğitimini Yozgat'ta tamamlamasının ardından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Bir süre kamu görevinde bulunduktan sonra serbest avukatlık yapmaya başladı. 18 Nisan 1999 yerel yönetim seçimlerinde Fazilet Partisi'den Akdağmadeni İlçe Belediye Başkan Adayı oldu. AK Parti'nin kurulmasıyla birlikte Yozgat'ta AK Parti İl Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldı ve kurucu il yönetiminde Siyasi ve Hukukî İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Yozgat milletvekili olarak meclise girdi ve AK Parti Teşkilat Başkanlığına bağlı olarak değişik illerde İl Teşkilat Koordinatörlüğü ve 12. Bölge Teşkilat Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. 2013-2015 ve 2015-2017 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım tarafından kurulan hükûmetlerde Adalet Bakanlığı görevini üstlendi. 2011-2013 ve 2017-2018 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükûmetlerde Başbakan Yardımcılığı yaptı. Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Bozdağ, evli ve üç çocuk babasıdır.

Soylu ve Gül arasındaki gerginlik

Yaklaşık bir yıl önce Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki tartışma, Türkiye'de siyaset gündemini belirlemişti. O dönem Soylu, annesine sosyal medya üzerinden küfürlü hakaret eden kişinin serbest bırakılmasına, Twitter üzerinden tepki göstermişti. Ancak Gül ise "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz" diye yanıt vermişti. Tartışmanın ikinci gününde Adalet Bakanı Gül, Soylu'nun annesine yapılan hakareti kınamıştı. Gül, bir kez daha ihtiyaç duyulması halinde bu tür suçlara yönelik yaptırımların artırılabileğini ancak bunun tartışma yerinin "sosyal medya değil, parlamento olduğunu" vurgulamıştı. Soylu ise tartışmaya ilişkin soruları yanıtsız bırakmıştı.

Maklube tartışması

"Milli görüş" geleneğinden gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Eylül 2019'da, Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör'ün, "son dönemde yargıdaki kritik noktalara FETÖ'cülerin getirildiği" iddiası ile hedef olmuştu. Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak'ın Sabah gazetesinin de içinde yer aldığı Turkuvaz Medya'nın yönetim kurulu başkan vekili olması, haberin Albayrak ile Gül arasında yargıda yapılan atamalarla ilgili anlaşmazlıktan kaynaklandığı yorumlarına neden olmuştu. Hatta Gül'ün, bizzat eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koltuğunu kaybetmesinde rol oynadığı ileri sürülen Pelikan grubu tarafından hedef alındığı iddiaları kamuoyuna yansımıştı. Abdulhamit Gül ise söz konusu iddialara, "Düne kadar FETÖ'cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar, çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye kalkışmasınlar, Türk yargısına hesap sormaya kalkmasınlar, Türk yargısına töhmette bulunmaya kalkmasınlar" açıklamasıyla tepki göstermişti. Gül bu olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek, iddialarla ilgili şikayetini dile getirmiş ve bu olayın ardından parti içi tartışma yatışmıştı.

Muhalefet ne dedi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Gül'ün istifasının ve TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer'in görevden alınmasını, "Kötü gidişat iktidar bloğunu dağıtıyor" sözleriyle yorumladı. Ağbaba, twetter hesabından yaptığı açıklamasında "Resmî Gazete'de yayınlanan gece yarısı kararnamesiyle Abdulhamit Gül yerine Bekir Bozdağ Adalet Bakanı oldu. TÜİK Başkanı görevden alındı. Kötü gidişat iktidar bloğunu dağıtıyor. Saray düzeninin yıkılışını gören kaçıyor. Mevsimlik Bakan, mevsimlik başkan dönemine geçtik." ifadelerine yer verdi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise, partisinin erken seçim talebini tekrarladı ve "Hemen seçim istiyoruz."dedi.

Editör: TE Bilişim