Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şahkulu Sultan Dergâhı ve Cemevi’nde düzenlenen cemevleri açılış ve temel atma töreninde açıkladığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurulması, cemevlerinin başkanlık tarafından yönetilmesi, isteyen dedelere kadro verilmesini öngören pakete ilşkin tepkiler sürüyor.

AKP’nin politikalarını ‘seçim yatırımı’ olarak yorumlayan Alevi dernekleri, eşit yurttaşlık talebini dile getirmek ve camiye tanınan hakların cemevlerine de tanınması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde yürüyüş gerçekleştirmek istedi.

Meclis önünde yapılmak istenen açıklamayı destekleyenler arasında, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri bulunuyor.

Polis, birçok Alevi derneğinin çağrısıyla düzenlenmek istenen yürüyüşü engelleyerek gazlı saldırıda bulundu.

Yürüyüşe katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, müdahale anlarını "İşte AKP'nin Alevi açılımı!!! "Torba yasa değil, eşit yurttaşlık" sloganı ile TBMM önüne gelen Alevi Derneklerinin temsilcilerinin basın açıklaması yapması engelleniyor. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte dernek temsilcilerinin yanındayız" sözleriyle paylaştı.

Editör: TE Bilişim