Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait madende akşam saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi.

28 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı ilk açıklamada, Soylu, "Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti" dedi. Süleyman Soylu madende toplam 110 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Soylu sabah saat sularında yaptığı ikinci açıklamada can kaybının 26'ya ulaştığını açıkladı. Soylu "110 madencinin çalıştığını ifade etmiştik. Kritik yerde 49 madencimizin çalıştığını söylemiştik. 110 çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var. 58 madenci kurtarıldı." dedi.

Soylu yaşamını yitiren işçilerin isimlerini de açıkladı:

"Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz Serkan Nakaş, Şuhayip Okur, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Özhan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Koral Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet"

Can kaybıyla ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Fahrettin Koca'nın 06:38'de yaptığı son paylaşımda yaşamını yitiren işçi sayısının 28'e yükseldiği duyurdu. Koca, "İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor." bilgisini paylaştı.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRME GRİZU PATLAMASI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise patlamanın nedenine ilişkin ''Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde'' açıklamasını yaptı.

Yer altındaki madencileri kurtarma çalışmaları sürüyor.

BAĞIMSIZ MADEN İŞ: 15 İŞÇİ KURTARILDI

Patlama ile ilgili Bağımsız Maden İş'ten yapılan paylaşımda 300 metre kottaki patlama sırasındaki vardiyada 90'a yakın işçinin olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca 15 işçinin kurtarıldığı da belirtildi.

MADEN OCAĞINDAN ÇIKAN İŞÇİ: NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Bartın Valisi Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne giderek maden ocağından kendi imkanıyla çıkan bir işçi ile konuştu.

İşçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

İŞÇİLER ÇIKARILIYOR

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları maden ocağına ulaştı. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.

Maden işçilerini kurtarma çalışmaları sürüyor.

BAKANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, patlamanın meydana geldiği bölgeye gitti.

CHP HEYETİ DE YOLA ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Bartın Amasra’da meydana gelen patlamayı incelemek üzere heyet oluşturuldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, gelişmeleri yerinde takip etmek üzere patlamanın yaşandığı Amasra'ya gidiyor.

AFAD 'PATLAMA TRAFO KAYNAKLI' TWEETİNİ SİLDİ

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi yer aldı.

Ancak AFAD, ulusal ajanslar ve yayın kuruluşları tarafından da paylaşılan bu bilgiyi bir süre sonra resmi hesabından sildi.

BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 3 SAVCI GÖREVDE

Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim