"Montrö bildirisi" soruşturması kapsamında haklarında 'devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçundan dava açılan 103 emekli amiralin yargılandığı davada, mahkeme ara kararını verdi. Savunma yapanların yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verilirken, amirallerin tutuksuz yargılanmalarına devam edilmesine hükmedildi. Duruşma, 29 ve 30 Mart tarihine ertelendi.

Montrö Sözleşmesi ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle 'anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla' suçlanan 103 emekli amiralin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Emekli amirallerin tutuksuz yargılandığı Montrö Bildirisi davasında mahkeme ara kararını verdi. Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanlığı'nın katılma talebini kabul etti, Milli Savunma Bakanlığı ile Bülent Gürkut'un müdahil olma taleplerini reddetti.

Savunma yapanların yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.

Tutuksuz yargılamaların devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 29 ve 30 Mart 2022'ye ertelendi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri ve eski Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın makam aracıyla gittiği bir tarikat evinde 'sarık ve cübbe' ile fotoğrafının ortaya çıkması üzerine, Montrö’nün asla tartışmaya açılmaması yönünde ortak açıklama yapan 103 emekli amiral hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 'anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçundan 2’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Editör: TE Bilişim