2022 yılı asgari ücreti belirlemek için 1 Aralık'ta başlayan toplantılar devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün Türkiye saatiyle 14.00'te Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacak.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi heyetini ise Türk-İş temsil edecek. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı temsilcileri de bulunacak. Bakanlık temsilcileri, Türkiye ekonomisine dair son resmi verileri ve hazırladıkları raporları paylaşacak.

İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Asgari ücret şu an aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) Eylül 2021 hesaplamalarına göre bekar bir kişinin yaşama maliyeti aylık 3 bin 709 TL, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 49 TL, yani asgari ücretin yaklaşık 200 TL üzerinde.

Editör: TE Bilişim