Muğla’nın Bodrum ilçesinde vatandaşlar Konacık Mahallesi’ndeki elektrik dağıtım şirketinin binası önünde toplanarak, yüksek elektrik faturalarını protesto etti. Vatandaşlara CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, İyi Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kamber ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Ellerinde “Enerji Haktır Satılamaz”, “Faturayı Hükümete Keseceğiz”, “Elektrikte Soyguna Dur De”, “Elektrik Zamlarını Geri Alın” yazılı pankart ve dövizler taşıyan vatandaşlar; “Zamlara hayır”, “Elektrik faturasını saray ödesin”, “Zam, Zulüm, İşkence, işte AKP” sloganları attı.

Eylemi düzenleyenler AYDEM binası önüne üzerinde, “Elektrikler Çok Gelipduru Bunun Çaresini Bulun Gari” yazılı bir siyah çelenk bıraktı.

BODRUM- TURGUTREİS YOLU KAPATILINCA GERGİNLİK YAŞANDI

Eylemcilerin Bodrum Turgutreis karayolunu kapatmaları üzerine olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi. Polis yolun açılmasını ve vatandaşların caddeyi açmasını istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla Temsilcisi Mustafa Erdoğan, “Normalde 1000 TL gelen fatura bu ay 4 bin TL. geldi, işyerime ise 450 TL geliyordu 1650 TL oldu. Vatandaşın cebinden çıkacak bu paraların ödenmesi mümkün değil. Bu insafsızlık. Vatandaş buraya tepkisini göstermeye geldi. Bodrum’da üst üste yapılan zamlar isyanı aştı çıldırtma noktasına getirdi. Her türlü hukuki ve eylem yolunu kullanarak bu zamların geri alınmasını sağlayacağız” dedi.

Vatandaşlar adına basın açıklamasını Kemal Aslan yaptı. Aslan şunları söyledi:

“Türkiye ekonomide derin bir kriz yaşıyor. Yönetimsizlik sebebi ile oluşan güvensizlik, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Üç ayda dövizi de faizi de enflasyonu da yükseltip yeni zam ve vergilerle halkı soyuldu. Bir eve gelen elektrik faturalarımız zamlarla üç katına çıktı. Bu zamların tek nedeni, enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır en temel ihtiyaçların özelleştirilip, vatandaştan gelir kaynağı olarak görülmesidir. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar. Bu faturalar ödenmez, bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir."

VATANDAŞI BOĞAN ZAMLAR GERİ ALINSIN

Aslan, Bodrum’da hanelere ortalama asgari ücretin yarısı kadar faturalar kesildiğini belirterek şunları söyledi:

"Tüm vatandaşa son günü şubatın ilk haftası olan ödeme son günleri verildi. Asgari ücret ile geçinen bir hanenin böylesi bir faturayı ödeyip nasıl geçinmesini bekliyorlar? Tüm bunlar yetmezmiş gibi AYDEM faturaları keserken gösterdiği kusursuz işlemi hizmet verirken de göstermemektedir. Mahallelerde günlerce kesintiler yaşanmakta Bodrum gibi dünyanın gözü önünde olan bir şehre bu reva değildir. Yüksek enflasyon, artan kira, artan vergiler, fahiş oranda artan elektrik, akaryakıt, su faturaları ile vatandaşa darbe vurularak nefes alamaz hale getirilmiştir. Biz sade vatandaş olarak herhangi bir siyasi görüş ve düşüncenin etkisi altında olmayıp sadece mevcut koşullarda içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna aktarmak ve biz yurttaşların nefesini kesen zamların geri alınmasını talep etmekteyiz. Vatandaşı boğan zamlar geri alınsın."

AYDEM yetkililerinin eylem sırasında işlem yapmak için binaya gelen vatandaşları içeri almadığı görüldü. İşlem yaptırmak için 15 kilometre uzaktan geldiğini belirten vatandaşlar tepki gösterdi. Birçok vatandaş ise yaklaşık 40 gündür elektrik faturalarının okunmadığını, zamlı faturaların kendilerine yansıtılmak istendiğini belirterek tepki gösterdi.

AYDEM A.Ş. ise internet sitesinden yaptığı açıklamada, “23 Ocak 2022 Pazar günü oluşturulan sınırlı sayıda faturada cumartesi gecesi gerçekleştirilen sistem güncellemesinden kaynaklı olarak, sehven Enerji Fonu ve TRT payı bedelinin faturalara yansıtıldığı tespit edilmiş ve ivedilikle müdahale edilerek söz konusu faturalar iptal edilmiştir. Müşterilerimizin herhangi bir düzeltme işlemi yapmasına gerek yoktur ve bu konuda herhangi bir mağduriyet oluşmayacaktır. Düzeltilmiş faturalar müşterilerimize en kısa sürede ulaştırılacaktır" denildi.

Editör: TE Bilişim