Yeşilçam sinemasının usta isimlerinden Cüneyt Arkın, kalbinin durması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşama veda etti. Evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı bildirilen Arkın, 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Arkın'ın yaşamını yitirdiği hastaneden yapılan açıklamada, usta oyuncunun kalbinin durması nedeniyle ambulanla hastaneye getirildiği ancak kurtatılamadığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadere yer verildi: "Türk sinemasının değerli oyuncusu Sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği Liv Hospital'da bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Liv Hospital Ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Cüneyt Arkın'ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz" denildi.

Çok sayıda filmde yer alan Arkın'ın kariyerinin dönüm noktası "Gurbet Kuşları" adlı film oldu. "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serileri ile Türkiye sinemasına yeni bir tarz getiren Arkın, 1970’lerde "Maden" ve kendisinin yönettiği ve oynadığı "Vatandaş Rıza" gibi toplumsal içerikli filmlere de imza attı.

Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan unutulmaz sanatçı 1937'de Eskişehir'de doğdu.

İlk evliliğini 1964'te Güler Mocan ile yapan Cüneyt Arkın'ın bu evliliğinden kızı Filiz doğdu. Evliliği kısa süren Arkın, 1970'te Betül Işıl ile evlendi. Bu evliliğinden de Murat ve Kaan adlı iki oğlu dünyaya geldi.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği "sinema artisti" yarışmasına girdi ve birincilik aldı.

Asıl mesleği doktorluğu bırakan Arkın, 1963'te oyunculuğa başladı. Birçok filmde rol alan usta oyuncu, çok sayıda da ödül aldı.

1964 yılında yer aldığı “Gurbet Kuşları” filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu.

Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

Bu dönemde İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini “Malkoçoğlu” ve “Battalgazi” serilerinde beyaz perdeye aktararak Türkiye sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi.

Arkın,1970’lerde Yavuz Özkan’ın yönettiği 1978 yapımı "Maden" ve kendisinin yönettiği ve oynadığı "Vatandaş Rıza" gibi toplumsal içerikli filmlere de imza attı.

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.

Editör: TE Bilişim