İstanbul'da 'siyasal ve askeri casusluk' suçundan gözaltına alınan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesince tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme' suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım’da İstanbul'daki evinde gözaltına alınmıştı.

DEVA Partisi kurucu üyesi Gürcan, İstanbul'daki işlemlerinin ardından Ankara'ya getirildi. Gürcan'ın, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgusu tamamlandı. Gürcan, hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

Gürcan, sağlık kontrolünün ardından getirildiği Ankara Adliyesi'nde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. 

Savcılık sorgusunun ardından, tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza hakimliğine sevk edilen Gürcan, 'gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 Habertürk‘ün haberine göre, eski asker olan Gürcan’a emniyetteki sorgusunda teknik ve fiziki takip sonucu elde edilen görüntüler gösterildi.

Gürcan, yabancı misyon görevlileriyle zaman zaman bir araya geldiğini belirtti.

Bu görüşmelerde, Türkiye ve Ortadoğu üzerine haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri paylaştığını anlatan Gürcan, casusluk iddialarını reddetti.

Gürcan, “Hiçbir diplomatla gizlilik derecelerinde resmi bilgi ve belgeyi paylaşmadım” dedi.

2019 yılından itibaren kişi ve kurumlara, tamamen açık şekilde danışmanlık hizmeti verdiğin Gürcan, Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ukrayna, Afganistan, Libya gibi ülkelerdeki gelişmeleri herkesin erişimine açık kaynaklardan derlediğini aktardı.

Emniyetteki sorguda, Gürcan’a yabancı bir misyon görevlisi ile Karabağ’daki Türk droneları üzerine yaptığı görüşme de soruldu.

“Ülkemizin dış politikası ve askeri konularla ilgili olarak bilgileri ne amaçla veriyorsunuz?” sorusu üzerine Gürcan, “Açık kaynaklarda mevcut, katıldığım görüşleri ifade ediyorum. Bu görüşler herhangi bir resmi belgeye, dokümana dayanmıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim