İstanbul Havalimanı ihalesinin 26 milyar 319 milyon avro karşılığında Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa'ya verilmesinden 2 ay önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmadaki kayıtlarda Atatürk Havalimanı'nın tarifeli seferlere kapatılacağı ortaya çıktı. DHMİ, 12 yıl için İstanbul Havalimanı'na 6.3 milyar avro yolcu ve gelir garantisi vermişti.

Sözcü'de yer alan habere göre yazışmada “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı plan planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak” ifadesi net bir biçimde yer alıyor.

Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağının garantisin müteahhitlere verilmesinin kanıtı niteliğinde olan yazışmada dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve yardımcısı Mehmet Ateş'in imzası yer alıyor. Yazışmada “İstanbul Yeni Havalimanı Projesi İhalesi (Zeyilname)” konu başlığıyla, idareye yöneltilen bir takım sorulara cevap veriliyor. İdare, 8 numaralı soruya verdiği cevapta “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul'a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak.” ifadeleri kullanılıyor.

MÜTEAHHİTLER SORDU, DHMİ CEVAP VERDİ

Cevapta, özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali'nin faaliyetine devam edeceği de kayıtlara geçiriliyor. Bunun yanında bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de ilgili firmaların talep etmesi halinde devam edeceği belirtiliyor.

Yazışmada "İstanbul Yeni Havalimanı'nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası'nda ve/veya Trakya Bölgesi'nde planlanan yeni havalimanı inşası ve/veya mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımları konularında bilgi verilmesini rica ederiz" ifadelerine cevap olarak şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Yeni Havalimanı'nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası'nda ve/veya Trakya bölgesinde planlanan yeni havalimanı projesi bulunmamakla birlikte, ihtiyaç bulunması halinde yeni havalimanı inşası ya da mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımı yapılabilecektir. Ancak 25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul'a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak, onun dışında özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali faaliyetine devam edecektir. Ayrıca, bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de İlgili Firmalarının talep etmesi halinde devam edilecektir"

Editör: TE Bilişim