TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, tüketici enflasyonu Mart 2002'den bu yana yüzde 61,14 ile en yüksek seviyeyi gördü. Bağımsız bir enflasyon araştırma grubu olan ENAG ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurdu. TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. 

Cumhuriyet’ten Nilay Tuğçe Bostancı’ya konuşan Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Tamı tamına bir saçmalık. Akıl dışı bir şey. Anayasa’da belirtilen hakların hiçbir zaman cezai bir kapsamla engellenmesi düşünülemez. ENAGrup enflasyonu yayımlamaya ve halkla bütünleştirmeye devam edecektir. Çünkü grup olarak doğru veriler sağladığımızı ve zengin bir veri listesi açıkladığımızı biliyoruz. Dolayısıyla bu kararlılığımızı sürdüreceğimizi vurgulamak isterim.

AKP’nin konuya ilişkin kararının hedefinde ENAG var. ENAGrup’un bütün gereklilikleri yerine getirdiği ortaya çıkınca, açtırmak istedikleri soruşturma ve davaların önü kapandı. Bu nedenle TÜİK kanunundaki 6. maddenin 3. bendine bir hapis cezası eklemeyi düşünüyorlar. Biliyorum ki bundan vazgeçecekler. Vazgeçmeseler de ENAG’ın susmayacağını, ENAG’ın artık sıradan bir ürün sunmadığını, kamu malı sunduğunu; yani enflasyonu, halkla birleştirdiğini söylemek isterim.

Editör: TE Bilişim