Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan  Ankara'da Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü. İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında düzenledi.  

Burada yapılan açıklamalarda Almanya Başbakanı Scholz'un ''Montrö anlaşması uyarınca Boğazların savaş gemilerine kapatılmasının önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz'' açıklamaları dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

''Türk ve Alman ilişkilerinin yoğunluğu emsalsizdir. Yakın diyalog ve işbirliğimizi sürdürmekte kararlıyız. Sadece bölgesel değil dünya gündemini işgal eden Rusya Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk. Müşterek görüş ve endişelere sahip olduğumuzu özellikle teyit ettik.

Rus ve Ukrayna Dışişleri bakanları Antalya'da bir araya geldiler. Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz. Antalya Zirvesi önemli bir başarı.

Gündemimizdeki ikili ve diğer birçok meseleyi de değerlendirdik. G-20 üyesi ülkeler olarak ekonomik ortaklığımızı daha da ileriye taşımamız ortak menfaatimizedir. İkili ticaret hacmimiz 2021 yılında 41 milyar doları aşmış vaziyette bu rakamı kendileriyle de ifade ettim 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız.

İlişkilerimizin önemli bir reçenesini de insani boyut teşkil ediyor. Bizim turizmdeki etkin iki ülkemiz birincisi Rusya, ikincisi Almanya. Almanya'daki bu ilişkimizi yine devam ettireceğimize inanıyorum. Geçen sene Ekim ayında Türkiye-Almanya işgücünün 60. yılını yad ettik. Salgınla mücadelede Özlem Türeci ve Uğur Şahin, hem Almanya'nın hem de Türkiye'nin gururu oldular. Bundan sonra da Avrupalı Türkleri her alanda teşvik etmeyi sürdüreceğiz.  Almanya ile bölgesel konularda yakın ilişkilerde çalışmayı önemsiyoruz.

Şansölye Scholz'a Türk Alman Üniversitesi'nde ilahiyat fakültesi kurulmasını teklif ettim.''

Almanya Başbakanı Scholz'un açıklamaları ise şöyle:

''Ukrayna’nın kendisini savunmasını istiyoruz. Ukrayna’ya maddi, insani ve silah yardımı yapıyoruz, hem Almanya, Türkiye olarak.

Rusya’ya bağlı olmamak için, enerjiyi farklı kaynaklardan sağlamamız gerekiyor.

İnsan hakları, hukukun üstünlüğü gibi konularda görüş ayrılıkları var. Bunların da en kısa zamanda çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz.''

Editör: TE Bilişim