Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler köyünde bulunan altın madeninde siyanür sızıntısı olduğu, siyanürün toprağa ve Fırat Nehri'ne karıştığı iddia edildi. 

İddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK'nin "çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi" hükmünü içeren 182'nci maddesinde düzenlenen "çevrenin taksirle kirletilmesi" suçundan soruşturma açtı.

Jandarma ekipleri, soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede inceleme yaptı.

VALİLİK: 20 METREKÜP SOLÜSYON TOPRAĞA KARIŞTI, TOPRAK İŞ MAKİNALARIYLA TEMİZLENDİ

Erzincan Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 21 Haziran günü boru hatlarında yaşanan arıza nedeniyle siyanür içeren 20 metreküp solüsyonun sızdığı aktarıldı.

Açıklamada, "Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir" denildi.

'HİÇBİR DEREYE AKIŞ OLMADIĞI, FIRAT HAVZASINA ULAŞMADIĞI GÖZLEMSEL OLARAK TESPİT EDİLMİŞTİR'

Sızıntının Fırat Nehri'ne ulaşmadığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir."

JANDARMA TUTANAĞI İDDİASI

Valilikten konuya ilişkin yapılan bir başka açıklamada ise bazı siyasilerin olaya ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulunduğu anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili 'İliç'teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı jandarma tutanaklarına geçmiş!...’’ şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür. Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde, tutanaklarda, paylaşımdaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, Fırat Nehri'ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup dolayısıyla konunun jandarma tutanağıyla belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır."

Açıklamada, konuyla ilgili inceleme ve çalışmaların hassasiyetle devam ettirildiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim