Bloomberg için çalışan gazeteci Kit Chellel, Londra'daki plastik çöp poşetinin içine GPS yerleştirdi ve çöplerin yolculuğunu haber haline getirdi. Buna göre çöpler, 3 bin 200 kilometre yol yaptıktan sonra Adana'ya geldi. Konuyla ilgili haberlerin medyaya yansıması üzerine Türkiye'nin başta İngiltere olmak üzere AB ülkelerinden çöp ithal etmesi yeniden gündeme oldu.

AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent de konuya dikkat çekmek ve bir dizi görüşme gerçekleştirmek üzere Adana'ya geldi. Levent, bugün Sarıçam ilçesinde basın açıklaması düzenledi. Konuyla ilgili vali, büyükşehir belediye başkanı, STK temsilcileri, akademisyenler ve geri dönüşüm işletmelerinin sahipleriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Levent, çözüm üretmek için yol haritası çıkardıklarını söyledi. Haluk Levent, çöplerin temizlenerek imha edileceğini açıkladı.

"BİR AY İÇİNDE TEMİZLENECEK"

AHBAP Derneği ve Adana STK temsilcileri ile çözüm önerilerini değerlendirdiklerini söyleyen Levent, kentin farklı noktalarına yasa dışı olarak dökülen ve uygun olmayan yöntemlerle imha edilen atıkların, halkı ve doğal yaşamı tehdit ettiğini dile getirdi. Birçok bölgede çöplerden oluşan kötü kokunun insan yaşamını zorlaştırdığını ifade eden Levent, "Türkiye'nin kendi atıklarını değerlendirmesinin vakti gelmiştir. Atık dönüşümünde öncelik yerli atıklara verilmelidir. Yaptığımız görüşmeler sonunda kentte 18 bölgede çöp dökülen alanlar bir ay içinde temizlenip atıklar uygun şekilde imha edilecektir. Ayrıca geri dönüşüm işletmelerinin etkin bir şekilde denetlenmesi, ithal atıkların gümrükten girişte yönetmeliğe uygunluk analizlerinin yapılması, gelen plastik miktarı, oluşan atık miktarı ve bunların nasıl bertaraf edildiği kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim