Diyarbakır’da HDP il binası önünde nöbet tutan üç kişi HDP Genel Merkezi’ne giderek siyah çelenk bırakmak istedi. HDP’liler ise buna izin vermedi.

Polis çelenk bırakmak isteyenleri engellemezken buna karşı çıkan HDP’li grubu engellemeye çalıştı.

Aralarında HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da olduğu grup, çelengi kaldırmak istedi.  Bu sırada polis çelengi kaldırmak isteyen HDP’lileri darp etmeye çalıştı. Basına seslenen Başaran, polis eliyle provokasyon yaratılmak istendiğini söyledi.

Polisten vekile: Seni çivilerim

Bir polis amiri, “Bunların çocukları nerede söyleyin” dedi. Başaran ise 90’larda faili meçhul cinayetle öldürülen babasını hatırlatarak, “Babamın katilini de git sor o zaman” yanıtını verdi.

Başaran’ın cevabı ardından tehdit söylemine yönelen polis amiri, Başaran’a, “Seni çivilerim” dedi. Başaran ve partililer polise tepki gösterdi.

HDP’liler “HDP halktır, halk burada” sloganı atarak çelen bırakan gruba ve polise tepki gösterirken, partinin önüne çelenk bırakarak gerginliğe neden olan grup da parti binası önünden ayrıldı.

‘Provokasyonu üst aşamaya taşımak istediler’

HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekillerinin katılımıyla, partinin genel merkezi önünde yaşanan gerginlik ve polis ablukasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM), Kadın Meclisi üyeleri ve bileşen partilerin temsilcileri de katıldı.

Günay, “Bugün tekrar partimize yönelik bir provokasyonla karşı karşıyayız. Aslında uzun süredir partimize yönelik provokasyon girişimleri oluyor. Bunu daha önce Diyarbakır’da, Van’da denediler, hiç bir yerde başarıya ulaşamadılar. Artık provokasyonunu bir üst aşamaya çıkararak genel merkezimiz önüne gelerek suç işleri bakanlığının emrindeki, kontrolündeki polisler bir provokasyon girişiminde bulundular. Daha önce böyle bir provokasyonla Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği süreci ördüler” dedi.

Günay, parti binalarının önüne gelen kişilerle ilgili “Hiçbiri ‘hak arıyoruz’, ‘aileyiz’ demesin. Hepsi tamamıyla suç işleri bakanlığının, AKP iktidarının, partimizin siyasi faaliyetlerini engellemeye yönelik provokasyon girişimleridir” diye belirtti.

‘Tehdit eden polis görevden alınmalı’

Günay, konuşmasının devamında şunları söyledi: Yetmemiş aynı utanmaz ne olduğu belli olmayan katil tipli polisler, suç işleri bakanlığının emrindeki polisler, Ankara’nın göbeğinde parti genel merkezimizin önünde kadın meclisi sözcümüz ve Batman Milletvekilimizi utanmadan sıkılmadan mafya liderlerinden aldıkları güçle tehdit etmiştir. Bu aslında iktidarın kadına olan tahammülsüzlüğü, partimize yönelik olan tahammülsüzlüğüdür. Buradan soruyoruz, kendisini polis olarak tanıtan bu katil zanlısı kimdir? Bir an önce görevden alınmalı ve derhal tutuklanmalıdır. Burada ‘seni çivileyeceğiz’ diyerek bir milletvekilini tehdit etme hakkını ve haddini nereden buluyor? Biz bunu nereden bulduğunu biliyoruz. Çünkü balık baştan kokar. Bu suç işleri bakanı, mafyalarla, katillerle, suçlularla fotoğraf verirken emrinin altındakilere her türlü suç işleme hakkını ve haddini veriyor.

‘HDP’yi savunmaya devam edeceğiz’

Bilsinler ki ne kadınların ne de HDP’nin siyasi faaliyetlerini engelleyemezler. Bizler ne zaman güçlensek HDP Türkiye haklarına ne zaman umut olsa AKP-MHP faşizmi birleşerek karanlık çeteler, kendilerine polis diyen çeteler eliyle partimize yönelik provokasyonda bulunuyor. Bizler, geçmişten aldığımız güç ve devrimci mirasımızla asla yılmadık, yılmayacağız, HDP’yi her koşulda savunmaya devam edeceğiz.

Meclis başkanına çağrı

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a çağrımızdır, Ankara’nın göbeğinde milletvekilini ölümle tehdit eden polisten hesap sorun. Kendisine polis diyen katili bir an önce tutuklayın, hesap sorun. Bu aslında TBMM bağımsızlığını ve gücünü gösterecektir.

‘Hep birlikte HDP’yi savunalım’

Buradan bütün demokratik kamuoyuna ve başta da Türkiye haklarına çağrımızdır. Şimdi HDP’yi savunma zamanıdır. Çünkü bir yol ayrımındayız. Bu yol ayrımında ya karanlık çeteler ülkeyi teslim alacak, muhalefete, demokratik güçlere saldıracak, ölüm ve yıkım getirecek ya da HDP etrafından kenetleneceğiz. Türkiye’ye demokrasi ve barış getireceğiz. Türkiye’yi bu karanlık güçlerden kurtaracağız. Bizler kararlıyız, partimizi savunmaya devam ediyoruz. Bir kez daha Türkiye haklarına çağrımızdır. Gelin hep birlikte HDP’yi savunalım. Gelin hep birlikte Türkiye’nin geleceğini ve demokrasiyi savunalım.

‘6 kişi gözaltına alındı’

Açıklamanın ardından polis ablukasına tepki gösteren Günay, “Parti binamızı işgal ediyorsunuz, bir siyasi partinin faaliyetlerini yapmasını engelliyorsunuz” dedi. Polisin milletvekillerine biber gaz sıkarak “işgal öyle olmaz, böyle olur” demesi dikkati çekti.

HDP’liler polisin tutumunu slogan atarak protesto ederken, kitleye biber gazı sıkan ve sert müdahalede bulunan polis ise bazı partilileri gözaltına aldı. Gözaltına alınan 6 kişiden ismi öğrenilenler şunlar: HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık, HDP Ankara İl Yöneticisi Hüseyin Gökoğlu, HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ali Özkan ve HDP Yenimahalle İlçe Yöneticisi Nazım Karakurt.

6 kişi serbest bırakıldı

Gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 6 kişinin Güvenlik Şube’de ifadeleri alındıktan sonra haklarında “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ve “polise mukavemet” ten işlem yapıldı.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan isimler şöyle: “Bahadır Demircan, Ali Özkan, Murat Karataş, Veli Saçılık, Çetin Karakaya, Hüseyin Gökoğlu.”

Darp edilerek gözaltına alınan Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Mehmet Said Sırdaş ve Avukat Yunus Emre Şahan’ın hastanede tedavileri ise devam ediyor. Şahan’ın hastane tedavisinin ardından, Sırdaş’ın ise emniyette ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılacağı öğrenildi.

HDP’lilerin parti binası içinde bekleyişi sürerken, parti binasını ablukaya alan polis sokağın giriş ve çıkışlarını kapattı. Çevik kuvvet polisi gün içerisinde defalarca nöbet değişimi yaparken, avukatların ve HDP’lilerin Genel Merkez’e girişlerini engellemeye devam ediyor.

Editör: TE Bilişim