İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Pazar Alanı'nda gerçekleştirmeyi planladıkları “Barış Mitingi”nin yasaklanmasını protesto etmek için Taksim’de bulunan Tünel Meydanı’nda bir araya gelerek açıklama yapmak istedi. Açıklamadan saatler önce Taksim Tünel ve etrafını ablukaya alan polisler, geliş gidişleri de sınırlandırdı. 

Tünel'de bir araya gelenlere basın açıklamasına izin verilmeyeceği anonsu yapan polis İstiklal Caddesi'nde ve Tünel'de çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. İstiklal Caddesi'nde toplanarak Tünel'e yürümek isteyen kitlenin önü de polis barikatlarıyla kesildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Bakırköy Pazar Alanı’nda yapılacak kutlamaya İstanbul Valiliği izin vermiş ancak miting İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Valilik de daha sonra verdiği izni geri çekmişti.

İznin iptal edilmesi sonrasında toplanan tertip komitesi ve mitingi örgütleyen İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Tünel'de yüzlerce polis tarafından engellendi. Gazeteciler ve HDP'li Musa Piroğlu ablukaya alındı. Daha sonra ESP Eş Genel başkanı Şahin Tümüklü gözaltına alındı.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, yaklaşık iki saat boyunca polis kalkanlarıyla ablukaya alındı. Basın açıklaması yapılması engellendikten sonra grup açılan koridorla Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti. Daha sonra "57 kişi gözaltına alındı" anonsu geçti.

"İktidarın en büyük korkusu barış" 

Abluka kaldırıldıktan sonra Musa Piroğlu tek başına Taksim Tünel meydanında açıklama yaptı.

Piroğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizim miting valilik tarafından kabul edildi. Biz hazırlıklara başladık, ardından Bakırköy Kaymakamlığı kimden emir aldıysa mitingi iptal ettiğini açıkladı. Bunun üzerine burada basın açıklaması yapmak için geldik.

Ben alana girdiğimden itibaren polis bütün ablukayı kurdu ve onlarca gözaltı yaptı, basın açıklamasına izin vermedi. Çünkü bu iktidarın en büyük korkusu bu ülkedeki barış talebidir.

Bu iktidarın en büyük korkusu HDP seçmeniyle Türkiye'deki diğer muhaliflerin yan yana gelmesidir. İktidarı yıkacak güç budur. Bu yüzden bizi yalnızlaştırmaya, abluka altında terörize etmeye çalışıyorlar. Biz sesimizi yükselttiğimiz sürece bu abluka kâr etmeyecek. Ben bir milletvekiliyim. Milletvekilini susturmaya çalışanlar, bu ülkede kimseyi konuşturmayacak demektir." 

*Foto: Gazete Duvar

Editör: TE Bilişim