Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 1 Mayıs 1977’de Taksim Kazancı Yokuşu’nda çok sayıda yurttaşın katledildiği noktada  basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. 

HDP ve HDK'nın 1 Mayıs için gerçekleştirmek istediği deklarasyon için yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. Müdahale sırasında gerginlik yaşanırken çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

"1 MAYIS TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE ÇOK GÜÇLÜ KUTLANACAK"

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, yapmak istedikleri açıklamanın polisler tarafından engellemesine tepki göstererek, ‘polis terörünü engelleme’ çağrısında bulundu. Gözaltıların serbest bırakılması çağrısı da yapan Gülüm, şunları söyledi:

“Bugün Halkların Demokratik Kongresi 1 Mayıs öncesi Kazancı Yokuşu’nda yitirdiklerimizi anmak üzere burada toplanmak istedik. Ancak her zamanki gibi yasakçı anlayış Kazancı Yokuşu’na gelen arkadaşlarımızı gözaltına aldı. Bu anlayışı yakından tanıyoruz. İşçilerin emekçilerin taleplerini görmezden gelen, kölelik koşulları dayatan sermayeden yana tutum alan anlayış bir kez daha 1977’deki 1 Mayıs’ta yitirdiklerimizi anmamızın önüne geçmiş durumda. Arkadaşlarımız gözaltına alındı. Neden? Anmak istedikleri için. Madem 1 Mayıs’a izin verildi, neden tarihsel günlerimizde anmalarımız yasaklanıyor? İstediğiniz kadar yasaklamalar koyun. 1 Mayıs Türkiye’nin her bir yerinde çok güçlü olarak kutlanacak. Herkesi bu yasakçı anlayışa karşı, bu gözaltı, polis terörünün engelleme girişimine karşı 1 Mayıs’ta Maltepe meydanında yapacağımız mitinge çağırıyoruz. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın. Gözaltıyla, baskıyla engelleyemeyeceğinizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan.”

Editör: TE Bilişim