Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda düşük zam ve işçi kıyımına karşı direnişe geçen işçilerin eylemi devam ediyor. İşçiler, patronun yüzde 8’lik zam önerisine karşı 16 gündür direnişte. İşçiler bugün Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ı Beykoz’da bulunan evinin önünde protesto etti.

Migros bugünkü gözaltıların ardından yaptığı açıklamada, prim dahil tüm çalışanların maaşlarına yüzde 59 artış yapıldığını belirterek, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini kaydetti. Şirket, "Gelinen noktada kanunsuz eylemleri sürdüren bu kişilerle yol ayrımına gitmenin, gıda tedarikinin devamlılığı için artık zorunlu olduğunu kamuoyuna üzülerek bildiririz." demişti.

İstanbul Esenyurt’taki Migros deposunda çalışırken yüzde 8’lik zammı kabul etmeyip işten çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, Migros’un sahibi Tuncay Özilhan’ın Beykoz’daki evinin önünde eylemlerini sürdürdü. Eyleme müdahale eden polis, çok sayıda işçiyi ters kelepçe takarak gözaltına aldı.

Migros’un İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki deposunda çalışırken yüzde 8’lik zammı kabul etmeyerek eylem başlatan DGD-SEN üyesi 257 işçi, işten çıkarılmıştı. İşçiler bugün, 16. gününe giren eylemlerine, Tuncay Özilhan’ın Beykoz’daki evinin önünde devam etti. 

"Biz hırsız değiliz"

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, “Biz hırsız değiliz, yoksul işçileriz, çaremiz direniş”, “İşçiler açken Tuncay Özilhan’a huzur yok” ve “4 TL zam istedik, 257 işçi işten atıldık” yazılı pankartlar açan işçiler, “Yaşasın Migros direnişimiz” ve “İşçiler burada, Özilhan nerede” sloganları attı.

"Utanmıyorsunuz bu işçileri kapınıza getirmeye"

İşçiler adına konuşan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Acar, şunları söyledi:

“Tam kadro buradayız. Evde olan arkadaşlarımız da işbaşı yapmadan bekliyorlar. Talepleri karşılayın. Utanmıyorsunuz. Burada villalarda yaşayıp, şatafatlı hayatlar sürüp, tepemize basa basa bu servetleri ediniyorsunuz. Utanmıyorsunuz bu işçileri kapınıza getirtmeye, bir ekmek parası için dilendirtmeye. Talepler kabul edilecek. Çıkacaksınız karşımıza. Diyeceksiniz ki, ‘Biz talepleri kabul ettik. Protokolle bunu güvence altına alıyoruz.’ Biz söz istemiyoruz artık. Sorunu çözeceksiniz. Gece gündüz buradayız artık. Sorunu çözene kadar biz buradan ayrılmayacağız.”

Polis müdahale etti

Açıklamanın ardından işçiler, bekleyişini sürdürdü. Bu sırada çevik kuvvet ekipleri işçilere müdahale etti. İşçileri ablukaya alan polisler, aralarında Neslihan Acar’ın ve sendika yöneticilerinin de bulunduğu onlarca işçiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.

"Ters kelepçe nedir?"

Gözaltılar sırasında bir işçi, polislere “Ters kelepçe nedir? Ters kelepçeyle bu kadar arkadaşımızı aldınız. Ayıp ya ayıp. Yeter artık yeter. Bir ekmek parası istedik ya” diye bağırarak tepki gösterdi.

"100’e yakın işçi kardeşimiz ters kelepçeyle gözaltına alındı"

Açıklama sırasında polis ablukasına alınan işçiler ters kelepçeyle, darbedilerek gözaltına alındı.  Gözaltına alınanlar arasında sendika başkanı Neslihan Acar ile şube yöneticilerinin de olduğu öğrenildi. DGD-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Tuncay Özilhan’ın villasının önünde 100’e yakın işçi kardeşimiz ters kelepçeyle gözaltına alındı. Fenalaşan işçi kardeşlerimiz var” denildi.

+Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre işçilerin bir kısmı Vatan Emniyet'teki ifadelerinin ardından muayene için getirildikleri Bayrampaşa Devlet Hastanesinde serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işçiler, darp izlerini gösterdi. Bir işçinin sıkılan boğazında tırnak izleri meydana geldiği görüldü. Geriye kalan işçilerin ise ifade işlemlerinin tamamlandığı muayenenin ardından serbest bırakılacakları belirtildi. 

Serbest bırakılan Migros Depo işçisi Ramazan Arpacı, "Bir ekmek parası vermek bu kadar zor mu" diye sordu. Arpacı, yurttaşları Migros'u boykot etmeye çağırdı.

İşçi Ferhat Akdin de gözaltına alırken darbedildiklerini aktarıp "Bu işçiye bir hakarettir. Buradan halka sesleniyorum. Bugün gözaltına alınan sizin işçilerinizdir. Her işçi bir annenin bir babanın evladıdır. Burada ailesine bakamayan, ailesini geçindirmeyen işçiler var ve 257 işçi işinden oldu. İnsanlar sefalet için de. Desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim