Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın HRT’ de yayınlanan “Gündeme Dair” programında Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili açıklaması büyük olay yarattı. 
HBB Başkanı Lütfü Savaş programda Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili bunun bir milli mesele olduğunu belirterek “Bu ulusal meselede Türkiye’nin düzlüğe çıkması, 
daha özgür ve daha özgün olması aynı zamanda ekonomik problemlerin daha hızlı toparlanması, dış ve iç politikadaki ambivalans duyguların körelmesi, Milli Eğitimin, hukuk sisteminin, ekonomik göstergelerin daha pozitif hale gelmesi için bir milli mutabakat hükümeti gibi çalışacak bir hükümet sistemine ihtiyaç var.” dedi.
Savaş kendisi hakkında çıkan Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili sorulan soru üzerine; tek düşüncesinin Hatay olduğunu ve Hatay’a hizmet etmekten onur duyduğunu söyleyen Savaş, aday olma isteğinin veya düşüncesinin olmadığını söyledi. Ardından konuşmasında Savaş “Cumhurbaşkanı adayı sadece başarı, bekraund, birikimle olmuyor, ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı yapacaklar. Bu şimdiki konuşulan arkadaşlarımız, genel başkanımız, benim ismim olsun belli kurum, kuruluşların, belli odakların öne sürdüğü isimler olabilir. Ama bizim bu konuda çok ayrıntılı düşünülüp, hata yapılmadan daha doğrusu minimum hatayla bir aday gösterilmesi ve gösterilen adayla da kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Burada kimsenin keyfiyetinin, beklentisinin söz konusu olmaması lazım. Tamamen milli ve ulusal çıkarlar ve takım oyunu oynayacak bir lidere Türkiye’nin ihtiyacı var.” dedi.
HBB Başkanı Savaş’ın programda yaptığı bu açıklamalar gündemde bomba etkisi yaratarak Ak Parti ve MHP kanadında tepkilere neden oldu ve  ABD Başkanı Biden'in "Erdoğan'ı yenmeleri için onları desteklemeliyiz." şeklinde sözlerini doğrular nitelikte olduğu yönünde yorumlara neden oldu.

Bunun üzerine HBB Başkanı Savaş, CNN Türk’ te canlı yayımlanan “Ne Oluyor” programına telefonla katılarak gündem yaratan sözleriyle ilgili açıklama yaptı. 
Başkan Savaş, açıklamasında sözlerinin havuz medyası tarafından çarpıtıldığını 3 saat 38 dakikalık konuşmasının başının ve sonunu kesilerek 30 saniyelik bölümü ile şahsına ve partisine yönelik iftira ve saldırı yapıldığını belirtti. Savaş “ Son 19 yıllık sürece bakıldığında Türkiye’de ulusal ve uluslararası birçok konuda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin menfaatleri dışında işler yapılıyor. Bu işler Türkiye Cumhuriyetinin hükümetleri tarafından alınan kararlarla olmuyor maalesef. O nedenle ben bunu espri olsun diye söyledim. Uluslararası hukuka, insan haklarına saygılı, ülkemizin çıkarları esas olmak üzere uluslararası antlaşmalara uyan, ulusal ve uluslararası alanda barış arayan bir Cumhurbaşkanı adayı beklemek Türkiye'nin hakkıdır. Kimsenin Hatay halkını ve Türk milletini huzursuz etmeye hakkı yoktur.” dedi.

CNN Türk kanalında Başkan Savaş’ın yaptığı açıklamaların gazetecileri tatmin etmediği gözlemlendi.

Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim