İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuk olduğu TGRT Haber'in programında sığınmacılarla ilgili tartışmalara dair açıklamalarda bulundu. Soylu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a 'Soros' suçlamasında bulunurken, eski MHP Milletvekili Sinan Oğan'a da çok ağır ifadelerle yüklendi.

"KİMLERİN OPERASYON ÇOCUĞU OLDUĞUNU ÇÖZDÜK"

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Dünya tarihinin önemli göçlerinden birini hep birlikte yaşıyoruz. Afganistan'daki göçün sebebi biz miyiz? Biz değiliz. Suriye iç savaşını biz başlatmadık. Ya Lübnan, ya Orta Asya...

İnsanlar iç savaş varsa, yoksulluk varsa, eğer bir taraftan sağlığa, eğitime, suya, gıdaya erişemiyorsa bu insanlar ne yapacaklar? Nasıl bir hayat tanzim edecekler. Bunları Türkiye'nin hukuk sistemini hadsiz şekilde eleştiren ABD yaptı.

Kimlerin operasyon çocuğu olduğunu, elemanı olduğunu hepsini çözdük. Dışardan da uğraşılıyor ama içerden de büyük gayret sarf ediliyor.

2023'te seçim var. Siyasi partilerin ne yapması lazım. Bu durumu dejenere etmeleri lazım. 2019'da dejenere ettiler, belediyelerin bir kısmını kazandılar.

Peki Göç konusunda ne yaptılar? 2023 seçimleri geldi. AK Parti'yi, Cumhur İttifakı'nı zora düşürecek bir pozitif katkı ortaya koymayacak, 'Göndereceğiz insanlar ölürse ölsün' diyecek. Hadi Halep'e gönder de göreyim. Şu anda da Esad diyor ki 'Gelsin'... Kim gidiyor? Herkes canından korkuyor. Şu anda orada demokratik kıyım var.

Biz neredeyiz? Nereye gönderecekler, hadi göndersinler. İnsanlar neden çadırda dursun, insanlar neden gıda paketlerine ihtiyaç duysunlar. Bundan 2.5 yıl önce İdlib'e gittiğimde orada kendime gelemedim. Hala kendime gelemedim. Yetim çocukları var oturduğunuz masalarda. Babaları yok, kiminin annesi yok. O insanlar çadırda, yokluk içinde yaşıyor.

İSTİLA SÖZLERİNE TEPKİ

Kim neyin istilasını yapacak ya biz PKK'ya istila yaptırmadık. PYD yapmaya çalıştı yapamadı. Kılıçdaroğlu'nun arkadaşları yapmaya çalıştı yapamadı. Belediye Başkanlarının terörist olarak işe aldıkları yapmaya çalıştı, yapamadı. Kime istila ettireceğiz bu memleketi. Kendi sınırlarımızda bunu yaptırmıyoruz. 

"ORTADOĞU'DAN GELECEK OLAN TURİSTLER"

İkinci sebep Türkiye'nin ihracatı arttı. 300 milyar seviyesine Türkiye'nin geleceğinin göstergesi. Bu üretim ile oluyor. Üretim ekonomisi ortadan kaldırmaya çalışıyor. Üçüncüsü ise Ortadoğu Arap turizmi. Bakın geçen yıl 4 milyon civarında orta doğu coğrafyasından insan geldi. Türkiye içerisinde etrafındaki gelebilecek olan misafirlere algı oluşturup, turizmin önünü kesmek isteyenlere fırsat tanıyacak bir anlayışı serbest bırakmamızı istiyorlar. 

DÖRDÜNCÜ SEBEP GÜVENLİ BÖLGELER

Dördüncüsü ise güvenli bölgeler. Zeytin Dalı Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı. Bizim bu üç bölgede harekat noktamız var.  8 bin km alanda güvenli alan oluşturmuşluğumuz söz konusu. İsterseniz biz Afrin'den çıkalım. Bizim oradan çıkmamızı Kılıçdaroğlu istiyor. Adıyaman, Kilis, Gaziantep'tekilere sesleniyorum. Bu bölgede 1 terörist kaldı. Onu da bulacağız. Afrin'den çıkalım ertesi gün Hatay'dan Adıyaman'a kadar en az 100'ün üzerinde terörist sızar. Türkiye tarihi bir politika işliyor. Hem terör koridorunu kapatıyor hem de Türkiye'nin içerisini koruyor. Üçüncüsünü ise aklı yetmeyenlere söylüyorum. Türkiye kaçak göçmenlere orada güvenli bölgelere olarak yapılıyor. Bir adım ile üç politika yapılıyor. Bir ülkenin kendi insanı bu kadar kötü sözler söyler mi ya?

"AVRUPA'DAKİ AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞİ TÜRKİYE'DE İŞLEMEZ"

Biz Türk düşmanlığı yapıyormuşuz. Bunu kim söylüyor? Bunu her partiden kovulan isim söylüyor. Avrupa'da yükselen aşırı sağcı söylemleri burada yapmaya çalışıyor. Burası Müslüman bir ülke. Bizim inancımız ve geleneğimizde bu yok. Bizim İskandinav ülkesi olduğumuzu düşünenlere söylüyorum. İstanbul'daki ve diğer illerde çıkan yalan videolar ve bot hesapların asıl amaçlarını, organizasyonu anlatıyorum. 

SINIRDA 8 MİLYON İNSAN YAŞIYOR

Türkiye sınırında 6 milyon işiyor. 2 milyon insan da İran sınırında yaşıyor. Toplam 8 milyon insan yaşıyor. Rejim burayı bombalasa nereye gidecekler? Bu insanlar buraya çiftetelli oynamaya gelmedi. Biz bunlarla 100 yıl önce aynı milletin insanıydık. Allah aşkına yapmayın ya.  Van sınırında 2 yaşında çocuklar çıkarıyoruz. 

TÜRKİYE'DE 3 MİLYON 760 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL

İkamet izniyle kalan yabancılar 1 milyon 417 bin. Uluslararası korumada 320 bin kişi var. Bunun 4 milyon 100 bini mülteci diyebileceğimiz yabancı var. Türkiye'de 3 milyon 760 binin üzerinde Suriyeli kesinlikle söz konusu değildir. 122 bin kişiyi pasife aldık, 2 yıldır pasifte. Onlara Türkiye'nin hiçbir yerinde rastlamadık. Biz son 5 yılda 323 bin kişiyi kendi ülkelerine deport ettik. Kaçak Türkiye'ye girmiş, bir kısmı sınırlardan giriyor ama Almanya'ya da Sırbistan'a da giriyor.  Gönüllü geri gönderme 500 bin Suriye'ye gönderdik. 641 bin 487 kişi de denizlerden ve karadan Avrupa'ya geçti. Bunlar tespit ettiklerimiz, edemediklerimiz de var. Son 5 yılda 1.5 milyon kişi Türkiye'den ayrıldı. 

"BU İNSANLAR GİDİNCE ÖNCE İŞ ADAMLARI İSYAN EDECEK"

İstanbul'da fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigortada yapma. Sonra 'Bu Suriyeliler' ne olacak de.

1 milyon insan gidecek, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla projeyi hazırladık. Bu insanlar gidince önce iş adamları isyan edecek. 

Ben Çalışma Bakanlığı döneminde iş insanları geldi. Suriyelilerin çalışması için düzenleme yapılmasını istedi. 

SESSİZ İSTİLA FİLMİ

Sessiz İstila filmi bir edepsizliktir, yalandır. Bunun üzerinden toplumu tahrik etmeye direkt hükümeti hedef alan bir saldırıyla karşı karşıyayız."

Süleyman Soylu, gazeteci Ercan Gürses’in, filmi Ümit Özdağ’ın finanse ettiğini hatırlatması üzerine “Soros taktiğidir finansman. O fonluyor ya bazı şeyleri…” yanıtını verdi.

(Sinan Oğan’ın paylaşımlarına tepki) Bunlarda ahlak denilen bir kavram var mı? Bunlar birilerinin çocukları olmuşlar, operasyon çocukları olmuşlar, Soros gibilerin çocukları olmuşlar. Bu toprakların çocukları değiller."

ÜMİT ÖZDAĞ'IN YANITINI DUYMAK İSTEMEDİ

Ümit Özdağ Süleyman Soylu'nun açıklamalarına yanıt verdi ancak Soylu, Ümit Özdağ'ın açıklamasını duymak istemedi. Soylu, programın sunucusu Gürses'e şöyle tepki gösterdi:

"Kabul etmiyorum. Bunu söylerseniz toplantıyı terk ederim. Bu adam hayvandan aşağı. Adam yerine koymam. Kendisi Soros çocuğudur, operasyon çocuğudur. İstihbarat elemanı olduğu apaçık bellidir."

KAVALA KARARI YORUMU

Gürses'in “Kaos planı iddiası var… Osman Kavala kararı, sığınmacılar tartışması bağlantılı diyorlar.” yorumuna Soylu şöyle yanıt verdi:

“Bekliyoruz. 15 Temmuz’da tamamlayamadığımız işi tamamlayacağız.”

Editör: TE Bilişim