Sivas Katliamı davası 20 Nisan’a ertelendi

TE Bilişim
TE Bilişim
Editör
Yayınlanma
77 Gösterim

Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı davasında dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti yazılan müzekkerelere verilen cevapları okuyarak duruşmaya başladı. İnterpol’e yazılan yazıya gelen cevapta adresleri verilen firari sanıklardan Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın belirtilen adreslerde bulunmadığı bildirildi. Turizm Bakanlığı’ndan gelen cevapta ise etkinlik düzenleyicisi olan bakanlık görevlilerinin katliamda herhangi bir kusuru olmadığı iddia edildi.

Duruşma katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa’nın aldığı söz ile devam etti. Karababa, “Bu topraklarda Koçgiri, Dersim, Ortaca, Malatya, Sivas, Maraş, Çorum ve Gazi’de zincirleme şekilde Alevilere karşı soykırım yapıldı. Bu soykırım olaylarını uluslararası ceza mahkemelerine taşıyacağız. 2007 yılında 5 Nisan’da İBB’de çalışırken yakalattığımız İhsan Çakmak adlı katil bizim sayemizde yakalanıp Sağmalcılar Cezaevi’ne girdi. Önden giren bu sanık arkadan çıktı. İBB’de işine kaldığı yerden devam etti. Net bir şekilde bu sanıkların korunduğu aşikardır. Cafer Erçakmak’ın ise öldüğüne inanmıyoruz. Önümüzdeki mahkemede bunun delillerini sunacağız. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur” dedi.

Avukat Coşkun Özgür Piroğlu, daha önce dinlenmesi talebi reddedilen dönemin Başbakanı Çiller’in dinlenmesi gerektiğini söyledi. Piroğlu şöyle devam etti:
“Tansu Çiller dönemin Başbakanıdır. Tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Sönmez Köksal dönemin MİT Müsteşarı. Bu katliamdan sonra da uzun bir süre görevini sürdürdü. Bizim kendisine soracağımız önemli sorular var. Köksal’ın tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Mehmet Ağar Sivas Katliamı’ndan çok kısa süre sonra Emniyet Genel Müdürü oldu. Uzun süre bu görevi yürüttü. Ağar’ın dinlenmesini istiyoruz. Bu üç kişide Sivas Katliamına ilişkin ayrıntılı bilgi vardır. Bu üç kişi konuşursa katliamın arkasındaki güçler ortaya çıkar. Ahmet Karabilgin dönemin Sivas Valisi onun da dinlenmesini istiyoruz. Almanya Beşşar Esad’ın adamlarını Suriye’de insanlığa karşı suçlar işlediği gerekçesiyle yargılarken ve cezalandırırken Sivas’ta Alevi katliamı yapanları koruyor. Almanya ya bu sanıkları kendi yargılanmalı ya da Türkiye’ye teslim etmelidir.”
Daha sonra söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği vekili Hüsniye Şimşek, “Kültür Bakanlığından gelen evraklarda kamu görevlilerinin sorumluluğunu olmadığını söyleyen belgeler üstünkörü hazırlanmış. Bakanlık etkinliğin düzenleyicilerinden olduğu için davaya katılmalıdır. Ancak yeni gelen evraklarda, PSAKD’nın bu katliama uğradığı, ne kadar zarar gördüklerini belgelenmektedir. Kurumsal olarak mağdur oldu. PSAKD kurum olarak müdahil olmak istiyor davaya” dedi.
Avukat Ali Yılmaz ise sözünde “Kültür Bakanlığı tarafından bu etkinlik organize edildi. Evraklarda var hepsi. Bakanlık bu etkinliğe bütçe bile ayırmış ve harcamış. Bakanlık bu davaya müdahil olmalıdır. Bakanlığa müdahil olup olmayacağı sorulmalı.” dedi.
Davanın başından beri avukatı olan eski CHP Milletvekili Şenal Sarıhan şunları söyledi:

“Ek olarak Murat Sonkur’la ilgili kırmızı bülten var. Aranıyor. Adil bir yargılama yapılmıyor bu mahkemede. 15 bin eylemci katılmış ama 170 kişi yargılandı ve çok azı ceza aldı. Arkasındaki güçler açığa çıkarılmadı. Bir avuç çapulcunun yakma ile adam öldürmesi olarak değerlendirildi. Böyle değerlendirilmemesi lazım. Murat Sonkur’un adresini tespit etmek üzereyiz. Kendisi Almanya’da. Cafer Erçakmak’ın adli tıp raporu çelişkili. Öldüğüne inanmıyoruz. Bunun yeterince araştırılması gerekiyor. Sanıklar dava başından bu yana korundu. Hepsi yurt dışına kaçırıldı. Zaman aşımı uygulanınca gelecekler. Bu 3 firari sanık hakkında da zaman aşımı olmaması için insanlığa karşı işlenmiş suçtan yargılanmalılar. Adil bir yargılama yapılmalı. 3 sanığın adresleri belli, Almanya’dalar. Bu kişiler için gerekli adımlar atılmalı ve Türkiye’ye getirilmelidir.
Savcı mütalaasında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin katılma talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına, sanıklar hakkında yakalama olursa 1 ay içinde yeni duruşma tarihi verilmesine, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının cevabının beklenmesine, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin katılma talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme, Çiller’in ve Mehmet Ağar’ın, Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebini de reddetti. Duruşma 20 Nisan saat 14.00’e ertelendi.

Editör: TE Bilişim
Editör Hakkında
Yorumlar