1993-96 yılları arasındaki 19 'faili meçhul' cinayete ilişkin eski bakan Mehmet Ağar’ın da 18 sanığı arasında olduğu Susurluk-JİTEM davasının duruşması bugün (22 Nisan) Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; Susurluk-JİTEM davasının duruşması yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme, bir önceki duruşmada Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, bazı faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirtilen ve Türkiye’ye İsrail’de kurulan Hospro firması ile yine yurtdışı kaynaklı farklı firmalarca satılan Uzi ve Baretta marka silahlarla ilgili kayıtları istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki yazışma trafiği nedeniyle, istenilen bilgiler, geçtiğimiz haftaya kadar gönderilmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısı, hafta başında dosyaya girdi.

"8 SİLAH 11 OLAY İLE İRTİBATLI"

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, 22 Eylül 1994’te 150 adet, 15 Kasım 1994’te 280 adet Uzi marka silahın teslim alındığı belirtildi.

Bu silahlardan 39’uyla ilgili geçmişte kriminal incelemeler yapıldığının anlatıldığı yazıda, 8 silahın 11 olay ile irtibatlı olduğuna yönelik kayıt bulunduğu ifade edildi.

ZARF İLE GÖNDERİLDİ

Emniyet, söz konusu olayların hangileri olduğunu ise mahkemeye kapalı zarfla gönderdi. Ancak olayların davaya konu cinayetlerle ilişkili olmadığı iddia edildi.

TARİH ÇELİŞKİSİ

Emniyetin üst yazısında bu bilgilerin verilmesine karşılık, ekte yer alan teslim tesellüm tutanaklarında 2 Mart 1994 tarihinin yer alması dikkati çekti.

Bir başka tutanakta ise silahların bir bölümünün sanıklardan Korkut Eken’e, 24 Haziran 1994’te teslim edildiği bilgisi yer aldı.

Bu durum, arada geçen üç aylık dönemde silahların nerede olduğu ve kimin tarafından kullanıldığı sorularına yol açtı.

ARŞİVDEKİ BELGE: ASLINDA 6 AY ÖNCE TESLİM ALINDI

Emniyetin gönderdiği yeni yazıda yer alan tarihlerin aksine, dosyada yer alan, silahlarla ilgili yargılama yapıldığı dönemde gönderilen teslim tesellüm tutanaklarında farklı bir tarihin olması dikkati çekti.

Söz konusu tutanaklarda, silahların teslim tarihi 22 Aralık 1993 olarak görünüyor. Ancak gelen yazıda bu tarihe hiç işaret edilmedi.

Bu durum, altı aylık dönemde silahların nerede kullanıldığı sorusunu akla getirdi.

CİNAYETLERİN BİR BÖLÜMÜ BU DÖNEMDE İŞLENDİ

Soru işaretlerine yol açan altı aylık dönemde işlenen faili meçhul cinayetler şöyle:

-14 Ocak 1994’te Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu öldürüldü. Cesetleri Sapanca’da bulundu.

-24 Şubat 1994’te Avukat Yusuf Ziya Ekinci, Ankara’da öldürüldü.

-Diyarbakırlı oto galeri sahibi Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, Mart 1994’te İstanbul’da polis olduğunu söyleyen silahlı kişilerce bulundukları yerden götürüldü ve öldürüldü.

-Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda görevli Namık Erdoğan, Mayıs 1994’te Ankara’da kaçırıldı ve öldürüldü.

-HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan, Hakkarili Hacı Karay ve Diyarbakırlı iş insanı Adnan Yıldırım’la birlikte 2 Haziran 1994’te İstanbul’da kaçırıldı. Cesetleri iki gün sonra Bolu’da bulundu.

Editör: TE Bilişim