TBB’nin 36. Olağan Genel Kurulu bu hafta sonu Ankara’da yapılıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl ertelenen Genel Kurul bugün ve yarın Ankara’da düzenleniyor. Mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan başkanlığa aday. Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplanacak genel kurulun ilk gününde Başkanlık Divanı seçilecek ve geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşülecek. Yarın ise başkanlık seçimi yapılacak, yönetim, disiplin ve denetleme kurulları belirlenecek. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde Genel Kurul 11-12 Aralık’ta yinelenecek.

Çoklu baro yasasıyla birlikte baro seçimlerinde delege sayısı 477’den 348’e düştü. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük baroların delege sayısı azaltılırken, Anadolu’da avukat sayısı daha az olan baroların delege sayıları artırılmıştı. İstanbul Barosu’nun delege sayısı 137’den 13’e, Ankara Barosu’nun delege sayısı 53’ten yediye, İzmir Barosu’nun delege sayısı 30’dan beşe geriledi. Üç büyük şehir dışında diğer 78 ildeki baro için ise üçer delege oy kullanacak. Baro başkanları “doğal delege” olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanlar da oy kullanabiliyor.

TBB, Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezinde Cumartesi günü toplandı. Genel kurulun ilk gününde başkan adayları Sağkan ve Feyzioğlu'nun konuşmalarını yapmasının ardından geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşülüyor. Seçim sürecinde birçok bölgeden Erinç Sağkan’a destek açıklaması geldi. İstanbul Barosu’nun başını çektiği Marmara Barosu delegeleri, adaylarının Sağkan olduğunu bildirdi. Ege Bölgesi’nde, aralarında İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in bulunduğu 19 TBB delegesi, Sağkan’a oy vereceğini duyurdu. Doğu ve Güneydoğu’da ise Van, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Muş, Batman, Tunceli, Şanlıurfa, Batman baro başkanları yine Sağkan lehine açıklama yaparken, benzer kararı Akdeniz’de 6 baro başkanı ile 20 delege de aldı.

Editör: TE Bilişim