Suç örgütü elabaşısı Sedat Peker’in geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren AKP’li Burhan Kuzu'nun uyuşturucu ve cinayetten yargılanan Zindaşti ile ilişkisi hakkındaki açıklamaları gündemdeki yerini koruyor.

BirGün Yazarı Timur Soykan, konuya ilişkin Birgün'e değerlendirmelerde bulundu.

Soykan, “Peker bilinen hikayelerin üstüne her zaman yeni bilgiler ekliyor. Bu yeni hikayelere Burhan Kuzu ile Zindaşti hikayesi örnek olabilir” diyen Soykan Zindaşti’nin tahliye edilmesi ile ilgili Burhan Kuzu’nun faaliyetlerini biliyoruz. Bundan sonraki süreçle de ilgili Peker de bizlere yeni bilgiler de veriyor” ifadesini kullandı.

KİRLİLİĞİN BOYUTU AKILLARA ZARAR

“Hatırlanacağı gibi Yunanistan’da Haziran 2014’te 2,1 ton uyuşturucu yakalandı. İddiaya göre bu uyuşturucunun bir miktarı Zindaşti’nin bir miktarı da Orhan Ünhan’ındı. Bu iki isim uyuşturucu yakalandıktan sonra birbirlerine düştüler” diyen Soykan, “Bizler de bu aralarındaki savaş sayesinde pek çok bilgiye erişebildik. Bu süreçte Ünhan, Zindaşti’nin hedef alındığı ama kızının öldüğü olay ile ilgili azmettirici olarak yargılandı ve 4 yıl sonunda beraat etti. Bu davada mahkeme sürekli olarak savcılıktan Zindaşti ile ilgili soruşturmanın belgelerini istiyordu. Savcılık ise gizli yürüttüğü bu süreçte belgeleri vermiyordu.

Cezaevinde kaldığı dönemden Orhan Ünhan Zindaşti hakkında yaklaşık 7 bin gizli soruşturma belgelerini mahkemeye sundu. Kirliliğin her tarafa yayıldığı bir tablo ortaya çıktı. Bunun üzerine Zindaşti hakkında bir operasyon düzenlendi. Ancak 6 ay sonra tahliye olması ülke için büyük bir yargı skandalıydı” ifadelerini kullandı.

“Zindaşti kararında itiraz ile önüne geçilmesin diye akşam 8’de veriliyor ve Zindaşti bu olaydan sonra kayıplara karışmış oluyor. Peker bu olayda cumhurbaşkanı danışmanı olan Burhan Kuzu’nun olayın içinde olduğuna işaret ediyor” diyen Soykan, “Ortaya çıkan tabloda Burhan Kuzu’nun kendisini arayıp baskı yaptığını iddia eden hakim rüşvet almak ile yargılanıyor. Diğer hakimlerin de cumhurbaşkanlığı külliyesinden aranarak Burhan Kuzu ile görüştüklerini tutanaklardan okuyoruz. Ortada şöyle bir durum açığa çıkıyor. Burhan Kuzu, Ünhan tahliye edildikten ve Zindaşti de kaçtıktan sonra bütün faaliyetlerin deşifre olmasıyla yargılanıyor ve kendisine yardım etmesi için Sedat Peker ile konuşuyor. Kesinleşmiş kararları bile değiştirebilen ve kaldırabilen kudrette olduğunu iddia eden kişiler var” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin yolsuzluğa açık olduğunu ve çok kolay suistimal edilebildiğini söyleyen Soykan’ın değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı: “Kesinleşmiş kararları değiştirebilecek kudretli olduğunu iddia eden bunun için uğraşan kişiler var. O da yetmiyor, Orhan Ünhan’ın kardeşi İlhan Ünhan’ın cinayetini azmettirdiği iddia edilen Zindaşti’nin avukatı İlker Dağlı var. Onun hakkında kırmızı bülten çıkartılması için Interpol Daire Başkanı ile Burhan Kuzu’nun konuştuğu iddia ediliyor. Zindaşti’nin çok yakın adamı ile Burhan Kuzu’nun Whatsapp konuşmaları dava dosyasında mevcut. En kilit noktalardan birisi bu. Burhan Kuzu’nun bu işleri yaparken yalnız olmadığını düşünüyorum. Sebebi ise serbest bırakan hakimlerden gelen ifadeler. “Ben zaten tahliye kararı vereceğimi belli ettim, dosyanın benim önüme gelmesini istemedim ama dosyayı benim önüme getirdiler” diyerek daha büyük bir mekanizmanın işlediğini ima ediyorlar.”

Editör: TE Bilişim