Türkiye son dönemde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamaları ile Batı ve NATO arasındaki ilişkilerini güçlü tutmaya çalışıyor.

İbrahim Kalın geçen günlerde yaptığı açıklamasında “Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil” diyerek Rusya’yı eleştirmişti. Ayrıca Hulusi Akar da Rusya’nın karşısında bulunan NATO’ya desteklerini dile getirmiş

ALTUN’DAN NATO ELEŞTİRİSİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Star Açık Görüş'e yaptığı söyleşide, Akar ve Kalın'ın aksine NATO’nun tartışılır hale geldiğini ifade etti.

Altun, “BM ve NATO bu amaca hizmet için varken, bugün gelinen noktada bu kurumların ne kadar başarılı olduğu tartışılır hale geldi” ifadelerini kullandı.

Altun şunları söyledi:

"Bu kurumlar elbette dünyada barışa ve istikrara katkıda bulunmuşlardır, farklı coğrafyalarda istikrar sağlayıcı güç, unsur olarak varlık göstermişlerdir. Ancak son 30 yıl içinde dünya siyasetinde yaşanan gelişmeler, güç dengelerinin değişmesi karşısında bu kurumlar kendilerine yönelik beklentiyi karşılayamadı. Esasında uluslararası kuruluşların istikrar sağlayıcı fonksiyonlarını artık yerine getiremediğini görüyoruz. Türkiye bu tablodaki sıkıntıları önceden görmüş, tespit etmiş bir ülke ve Sayın Cumhurbaşkanı'mız farklı platformlarda en üst seviyede bunları dile getirmiş bir lider. Krizlerde uluslararası kuruluşlardan daha aktif ve etkin rol bekleyen ülkemiz, bunun olmadığı alanlarda da inisiyatif almaktan geri durmamıştır. İşte bu noktada ülkemiz istikrarlaştırıcı bir güç olarak öne çıkmıştır.”

SOYLU DA NATO VE AB’Yİ HEDEF ALMIŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Akar ve Kalın’ın aksine geçen günlerde Altun gibi NATO’yu eleştiren sözler sarf etmişti.

Soylu açıklamasında, “Eğer biz Avrupa’ya veya Amerika’ya güvenseydik, eğer biz NATO’ya güvenmiş olsaydık, eğer biz dünyanın küresel kulüplerine güvenmiş olsaydık bugün Kuzey Irak’tan Afrin’e kadar terör koridorunu kurmuş olurlardı. Biz bugün kendi göbeğimizi kendimiz kestiğimiz için ayaktayız” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim