Ekrem İmamoğlu Bu Hafta Sonu Hatay’da Ekrem İmamoğlu Bu Hafta Sonu Hatay’da

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Hassa Yüksekokulunun yeni binasının temel atma töreni gerçekleştirildi. 
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde adı olan fakat ilçe sınırları içerisinde bulunmayan Samandağ Meslek Yüksekokulumuz var aslında.                  
Geçtiğimiz günlerde Hassa ilçemizde MKÜ tarafından Meslek Yüksek Okulu yeni binasının temelleri atıldı.  Bu da akıllara hala bir yüksekokulu olmayan (deprem sonrası resmi olmayan rakamlara göre nüfusu 200 binlere yaklaşan Samandağ’daki bu rakam üniversitesi bulunan bazı illerimizin nüfusundan bile fazla aslına bakarsanız) “Samandağ’a sıranın ne zaman gelecek?” sorusunu getirdi.
Samandağ’ın adını taşıyan MKÜ bünyesinde bir Meslek Yüksekokulu var, fakat bu okulun binası maalesef ilçemizde değil. Yani öğrenciler eğitimlerini MKÜ merkez kampüsünde görüyor.
Aslına bakarsanız ilçemizde uzun yıllardır bu sorun gündeme gelir sonra unutulur. Hatta Samandağ’da 2016 yılında dönemin Valisi, Kaymakamı, Milletvekilleri, Belediye Başkanları yani anlayacağınız Samandağ protokolünün katıldığı  görkemli bir tören ile Samandağ’a yapılacak 20 ünite, 17 derslik, 1 amfi, 1 konferans salonu ve 1 kütüphaneden oluşacak yüksek okulun protokol imzaları bile atılmıştı. Fakat Kalkınma Bakanlığı, ilçede 25 dönümlük bir arazi üzerinde hayırseverce yapılacak yüksekokul projesini kabul etmeyerek reddetti. Sonrasında bu iş hep başka baharlara kaldı ve ya bırakıldı.
İlçemize açılacak bir fakülte ve ya bir yüksekokulun sadece bir binadan ve içerisinde bir grup üniversite öğrencisinin eğitim görecek olmasından ibaret olmadığını hepimiz biliyoruzdur.
Üniversiteler, bulunduğu kent ve bölge için; insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konusunda önemli kurumlardır. Bununla beraber üniversiteler, hem yaptığı harcamalar hem de istihdam ettiği personel ve sahip olduğu öğrenci dinamiği sayesinde bölge ekonomisine de büyük katkılar sağlayabilmektedirler. Gerek üniversitelerde çalışan personelin gerekse öğrencilerin sosyal yaşantılarını devam ettirebilmeleri açısından yapmış oldukları harcamalar, kent ekonomisinde büyük öneme sahiptir. Ayrıca üniversiteler kuruldukları kentin ve bölgenin sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, sahip oldukları bilgi birikimini sanayi kesimine aktararak, daha etkin ve verimli olmaları için önemli katkılar sağlamakta.
Bu konuda yapılan akademik çalışmalar kurulan üniversitelerin kentlere katkısıyla ilgili “Üniversitelerin, küçük ölçekli kentlerdeki önemli yansımalarından biri de kentsel fonksiyonlarda yarattığı olağanüstü değişimdir. Gerçekten de, büyük ve genç bir nüfus kitlesi, bulunduğu kentin tüm tüketim kalıplarını değiştirmekte ve kentte daha önce olmayan birçok ekonomik faaliyet yaratırken, mevcut iş kollarının da gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Başta üniversiteler olmak üzere eğitim kurumlarının, ülkelerin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmesinde önemli rol oynadığı bilinen bir gerçekliktir. Eğitim kurumlarının toplumun sosyoekonomik yapıyı değiştirmedeki rolü dışında mekânsal organizasyonda da önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu öneme bağlı olarak tüm dünyada eğitim ile sosyo-ekonomik gelişme arasındaki ilişki en iyi şekilde kurulmaya ve işlevsel hale getirilmeye çalışılmıştır. Toplumsal değişim ve kalkınmada nicelik ve nitelik bakımından katkı yapan eğitim kurumları içinde en önemlisi üniversitedir. Üniversitenin nitelikli insan gücü yetiştirme, teknolojiyi geliştirme, lider yetiştirme, girişimci sınıfı geliştirme, tasarruf eğilimini etkileme, fırsat eşitliği yaratma, gelir dağılımını etkileme gibi toplum hayatı üzerinde olumlu etkileri vardır.” demektedir.
Hal böyleyken bugüne kadar her konuda üvey evlat muamelesi gören ve depremde ağır bir yıkım alan Samandağ’a en azından bir yüksekokul yapılması talebimizi yeniden gündeme getirmenin zamanıdır...
HASSA MESLEK YÜKSEKOKULUNUN TEMELİ ATILDI
Hassa Yüksekokulunun yeni binasının temel atma töreni gerçekleştirildi.
Törene Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, Hassa Kaymakamı Osman Acar, Hassa Belediye Başkanı Selahattin Çolak, ilçe protokolü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Turan, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi ile akademik ve idari personel katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Hassa Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Haşimi Hassa Meslek Yüksekokulunun inşasında katkısı olan başta Rektör Prof. Dr. Veysel Eren olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti.
Hassa Kaymakamı Osman Acar ve Hassa Belediye Başkanı Selahattin Çolak, temeli atılan Hassa Meslek Yüksekokulunun yeniden inşasının yaşanan 6 Şubat depremlerinin izlerinin silinmesi adına büyük bir önem taşındığını belirttiler.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, 6 Şubat depremlerinin üniversitenin bazı birimlerinde tamamen yıkıma bazılarında ise büyük hasarlara sebep olduğunu belirtti. 6 Şubat depremleri sonrası 3 yüz 5 bin metre kare kapalı alanda tadilat gerçekleştirdikleri belirten Rektör Eren, kampüs içerisinde yapımı tamamlanan 5 bin öğrencinin aynı anda ders görebileceği Merkezi dersliğin hizmet vermeye başladığını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, Hassa Meslek Yüksekokulunun temelinin atılmasında büyük emeği olan başta Hassa Kaymakamı Osman Acar olmak üzere emeğin geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Müftü Yardımcısı Hasan Fındık tarafından dua okunarak yeni binanın temeli atıldı.
6 derslikten oluşan Hassa Meslek Yüksekokulun binasında laboratuvarlar, çalışma ofisleri, kütüphane, konferans ve toplantı salonu bulunuyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları