MUSTAFA USTA
KESK Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, "Bize ödenen seyyanen zamların 8 bin 77 TL’sinin kamu emeklilerine de, emekli insanlara da, yurttaşlarımıza da yansıtılmasını istiyoruz çünkü biz aynı pazara gidiyoruz. Emekli ekmeğini daha ucuza almıyor" dedi. Sinop Emek Barış Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hacer Aydın ise, "Sadece kamu emekçisi değil bu ülkede yaşayan bütün emekçiler inim inim inliyor. Belli bir azınlık dışında herkes dertli herkes sorunlu herkes yoksul. O yüzden bunların dikkate alınması gerekiyor" diye konuştu.
KESK Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz ve Sinop Emek Barış Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hacer Aydın, 1 Ağustos'ta başlayacak olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesinde taleplerini belirtti.
"KAMU EMEKÇİSİNE MEZARDA EMEKLİLİK"
KESK Sinop Dönem Sözcüsü Gürbüz, şunları söyledi:
"15 Temmuz itibariyle hükümetin vadettiği bir program gereği vaadi şuydu. En düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltilmişti. Bunun 8 bin 77 TL’si seyyanen verilmişti. Yani bir kamu çalışanı kamu emekçisi emekli olduğunda yüzde 60’ı kesintiye gidiyor. Geriye yüzde 40’ı kalıyor. Yüzde 40 üzerinden emekli oluyor. 22 bin TL alan bir kamu emekçisi kamu çalışanı emekli olduğunda 9 bin TL civarından emekli maaşı alacak. Dolayısıyla 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalacak. Bu da şu demek oluyor kamu emekçisine mezarda emeklilik. Mezarda emeklilik demek açıkçası emekli olmayacağı için çalışmak zorunda kalan hatta aldığı maaş ile yetinemeyen kamu emekçileri ikinci bir işi, üçüncü bir işi yapmak zorunda. Çarşıda pazarda karşılaştığı enflasyon rakamları TUİK rakamlarının çok üzerinde, 2-3 katı. Daha Temmuz maaşı aldığı maaşlar erimeye başladı. Market fiyatlarında görebiliyoruz bunu. Çarşıdaki sebze fiyatlarında, şarküteri ürünlerinde hepsinde toplu taşıma ücretlerinde görebiliyoruz.
"SEYYANEN ZAMLARIN YANSITILMASINI İSTİYORUZ"
Bir gece sabah kalktığımızda akaryakıta 7-8 TL’lik zam yapıldığını görüyoruz. Yine yüzde 8 KDV ödeyerek aldığımız bir ürünü yüzde 20 KDV’ye ödeyerek almak zorunda kalıyoruz. Bu ne demektir? Maaşımızın 15 Temmuz’da yüzde 12’si gitti demektir. Bir kez daha söylüyorum; 6 dönemdir yürütülen toplu iş sözleşmeleri iş konfederasyonunun bugün Çalışma Bakanlığına verdiği teklifler. Bu tekliflerimizle diyoruz ki biz gerçek ücretler üzerinden gerçek enflasyon üzerinden gerçek para Tük lirasında değer kaybı üzerinden bir ücretlendirme yapın. Bize ödenen seyyanen zamların 8 bin 77 bin TL’nin kamu emeklilerine de emekli insanlara da, yurttaşlarımıza da yansıtılmasını istiyoruz çünkü biz aynı pazara gidiyoruz. Emekli ekmeğini daha ucuza almıyor. Aynı markete gidiyoruz, aynı kasaba gidiyoruz. Eti ucuza almıyoruz. Şarküteri ürünlerini, temel ihtiyaç malzemelerini ucuza almıyoruz. Otobüs biletini ucuza almıyoruz. Yine kamu emekçilerinin büyük kentlerde artan 20 bin TL’ye kira artışları var. 22 bin TL alan bir kamu emekçisi devlet memuru ne yapsın? 20 bin TL kirayı nasıl verecek? Gece 00.00’lara kadar çalışmak zorunda kalıyor."
"BELLİ BİR AZINLIK DIŞINDA HERKES DERTLİ, HERKES SORUNLU"
Sinop Emek Barış Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hacer Aydın ise şunları söyledi:
"Vergilerin düşürülmesini zaten taleplerimiz arasında bu var. Çünkü ücretini alan maaşını alan bir memur, bir kamu emekçisi hemen bir süre sonra yüzde 15 giriyor. Arkasından yüzde 20’lik dilime giriyor. Arkasından yüzde 25’e giriyor. Asla o maaşı alamıyor. Asla eline ilk zam aldığı gün ay geçtiği maaş bir daha geçemiyor. Bu yılsonuna kadar iyice maaş eriyor. Zaten emekçinin enflasyon karşısın da eriyen maaşı bir böyle vergi yüküyle tahsil edilince iyice eriyor. Bunun da 15 düşürülmesini ve yüzde 15'e sabitlenmesini istiyoruz. Asgari geçim indirimin de asgari düzeydeki memurun maaşı içerisindeki asgari geçim indiriminden de yine faydalanılmasını istiyoruz. Vergiden muaf olmasını istiyoruz. Bu taleplerimiz iktidara. Tabi ki yaparsa. Eğer hükümet dikkate alırsa ki alması gerekiyor. İnim inim inliyor emekçi. Sadece kamu emekçisi değil bu ülkede yaşayan bütün emekçiler inim inim inliyor. Belli bir azınlık dışında herkes dertli, herkes sorunlu, herkes yoksul. O yüzden bunların dikkate alınması gerekiyor. Taleplerimizin arkasında da duracağız."