Hatay/ Samandağ'ın kültürel direnişinin ve birlikte yaşama iradesinin simgesi haline gelen Evvel Temmuz Festivali, bu yıl 25. yılına ulaştı.
Samandağ Kalkındırma Derneği(SKD) ile Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği(AKDD) çeyrek asırdır ortaklaşa düzenleyerek sürdürdüğü Evvel Temmuz Festival geleneğini bu yılda dolu dolu bir şekilde gerçekleştirmek için kolları sıvadı.
Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimi düzenledikleri basın açıklamasında festivale çağrı yaparak, Evvel Temmuz Festivalinin sadece kültürel bir kutlama değil, aynı zamanda halkların ortak mücadelesinin bir ifadesi olduğunu vurguladı.
“BU KENT BİZİM, BU KÜLTÜR BİZİM, BU GELECEK BİZİM!”
Deprem Dayanışması Derneği Süveydiye Yerleşkesinde gerçekleştirilen basın açıklamasını Eda Eskin okudu.
Eskin, Evvel Temmuz'un binlerce yıldır Samandağ'da yaşayan Arap Alevi, Hristiyan, Ermeni ve Sünni toplulukların birlikte yarattığı bir bayram olduğunu hatırlatarak, festivalin bugün bir direniş sembolü haline geldiğini belirtti.
Eda Eskin açıklamasının tamamında “Değerli Basın Emekçileri, Kıymetli Halklarımız,
Bir çeyrek asırdır süren dayanışmamız, direnişimiz ve inancımızla Evvel Temmuz Festivali'nin 25. yılına ulaştık!
Bu topraklarda binlerce yıl boyunca yan yana, omuz omuza yaşayan Arap Aleviler, Hristiyanlar, Sünniler, Ermeniler... Her biri kültürünü, dilini, inancını bu bereketli coğrafyaya nakşetti. Ve her Temmuz'un başında, hasadın bereketiyle birlikte, halklar bayramlarını birlikte kutladı. İşte bu köklü geleneğin adıdır Evvel Temmuz!
12 Eylül darbesiyle susturulmak istenen sesimizi, unutturulmak istenen kimliğimizi, bastırılmak istenen bayramımızı 25 yıldır yeniden var ediyoruz. Yasaktan festivale, baskıdan birlikteliğe uzanan bu yol, halklarımızın iradesiyle örüldü.
Bugün ise yeni bir mücadele eşiğindeyiz.
İlimizde ve özellikle ilçemizde iktidarın geçmişten bugüne rutin bir uygulama haline getirdiği, halkın tapulu mülklerine yönelik müdahalesi ve pervasızca tasarrufu deprem sonrasında daha da artarak devam etmektedir.. Rezerv alan, kamulaştırmasız tapulara el koyma, doğal sit alanı adı altında vatandaşın tapulu arazisine el koyulmakta veya şerh koyarak değersizleştirilmekte, yüzlerce yıllık tarım arazileri ve bir o kadar yıllık ağaçlarımız, doğamız yok edilmektedir..
Ayrıca her gün doğamızı tahrip eden, havamızı suyumuzu kirleten, bölgemizi yaşanmaz hale getiren beton santralleri, taş ocakları, hiç bir kural tanımayan iş makineleri yaşamı zehir etmeye devam etmektedir..
Bizler, bu talana ve tahribata karşı direnen ve Havamıza, suyumuza toprağımıza dokunma diye haykıran halkımızın yanındayız!
Sadece depremin değil, yıllardır yanı başımızda süren Suriye savaşının da yükünü taşıyoruz. Savaşın kararttığı hayatların, yerinden edilen komşularımızın, parçalanan bağlarımızın gölgesinde; barışı, kardeşliği ve ortak yaşamı her zamankinden daha güçlü savunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki; sınırlar halkların kaderini birbirinden ayıramaz, kültürleri susturamaz!
Bu yıl 25'incisini gerçekleştireceğimiz Evvel Temmuz Festivali, sadece bir kültür etkinliği değil;
Birlikte yaşama iradesinin, kültürümüze ve dilimize sahip çıkma kararlılığının,
Barışa, dayanışmaya ve adalete olan inancımızın bir göstergesidir.
Tüm baskılara, yasaklamalara inat büyüttüğümüz ve çeyrek asırdır varlığını sürdüren festivalimizin 25. yılına tüm halklarımızı bekliyoruz!
Tüm halklarımızı, dostlarımızı, yoldaşlarımızı 25. Evvel Temmuz Festivali'nde bir araya gelmeye çağırıyoruz.
Gelin, birlikte söyleyelim:
Bu kent bizim! Bu kültür bizim! Bu gelecek bizim!
Yaşasın Evvel Temmuz! Yaşasın Halkların Kardeşliği! Yaşasın Dayanışma!” ifadelerine yer verdi.
FESTİVAL PROGRAMI ZENGİN İÇERİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Geleneksel Evvel Temmuz Festivalinin 25. yılı, bu kez daha güçlü bir programla kutlanacak. Festival boyunca konserler, paneller, tiyatro gösterileri, halk oyunları gibi çeşitli etkinlikler halkla buluşacak.
Festival sahnesinde yer alacak sanatçılar arasında:
Moğollar
Mannuş Baba
Hozan Beşir
Mihrap Eskiocak
Seyit Ali Özen
Mehmet Yaşar Nalbant
Sisilya Okur
Rihen Müzik Topluluğu
Ayrıca Nesrin Karasu tarafından hazırlanan halk oyunları toplulukları da festivalde sahne alacak. Festivalin gündüz programında ise, toplumsal bellek, çevre mücadelesi, kadın ve gençlik hareketleri üzerine düzenlenecek paneller ve forumlar yer alacak.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı