Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesinde yapılması planlanan Krom Madeni ile ilgili Çevresel Etik Değerlendirme(ÇED) toplantısı mahalle halkının tencereli – tavalı  protestosuna dönüştü.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ÇED toplantısı yetkililerin yetişememesi ve vatandaşların tepkisi nedeniyle yapılamadı.         
Vatandaşlar pankartlar açarak mahallemizde “Krom zenginleştirme tesisi” istemiyoruz dediler.
Arsuz’ un verimli topraklarının yer aldığı ve kayısı cenneti olarak anılan Kurtbağı Mahallesinde açılması planlanan krom zenginleştirme tesisi protestosuna; TİP Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, SYKP PM Üyesi Talat Oruç, SYKP İl Eş Başkanı Belgin Ayrancı, TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı, TÖP Hatay İl Başkanı Hasan Özgün, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, Arsuz Belediye Meclisi Üyeleri ve yöredeki mahallelerden bazı muhtarlar destek verdi.
ÇED toplantısının başlaması gereken saat 11.00'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlileri gelmeyince toplantı başlatılmadı ve yapılamadı. 
YETKİLİLER GELMEDİ, TUTANAK TUTULDU
Hatay Milletvekili Barış Atay, Kurtbağı Mahalle Muhtarı Kızıldağ ve Arsuz Belediye Meclisi Üyelerinin de arasında bulunduğu kişiler, toplantının başlatılmadığını tutanakla imza altına aldı. Tutanakta “Kurtbağı mahallesinde 15.11. 2022 tarihinde saat 11.00'da yapılması gereken ÇED bilgilendirme toplantısı, bakanlık yetkililerinin yetişemediğinden, halkın da yoğun tepkisi nedeniyle toplantı başlamadan sona erdirilmiştir. ÇED yönetmeliği gereği toplantıyı yapacak firma Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., kolluk kuvvetleri, toplantıya katılanlar toplantı alanından çıkmışlardır." İfadesi yer aldı.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.
Kurtbağı mahallesinde oturan genci, yaşlısı; kadını erkeği "Kurtbağı, madencilerin çöplüğü olmayacak; Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunma" pankart taşıyarak tepki gösterdiği yapılamayan ÇED toplantısında, jandarma komando timleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ daha önce aynı girişimlerin Konacık ve Höyük Mahallelerinde de yapıldığını hatırlatarak sadece Kurtbağı’ nın değil Arsuz´un toprağının, doğasının ve yeşilinin talan edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi. "Tesisi istemiyoruz ve tesise karşı duruyoruz, durmaya da devam edeceğiz" diyen Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, "mahallemizde krom tesisini istemiyoruz. Halkımız da bu tesise 'hayır' diyor ve bu tepkisini de gösterdi. Doğamıza, yeşilimize, tarım arazilerimize dokunulmasın. Biz bu tesise karşıyız ve bundan sonraki süreçte de karşı duracağız." dedi. 
KURULACAK TESİS ORMANLIK ALAN
Kurtbağı Mahallesinin Gönen mevkiindeki 6.4 dönümlük tarlayı krom zenginleştirme tesisine dönüştürmeye çalışan Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.'nin tesisi kurmayı planladığı alan Hatay Çevre Düzeni Planında "orman alanı" olarak gösteriliyor. 
Tesislerde işlenecek krom madeni, firma tarafından proje alanının 3,5 kilometre güneyindeki firmaya ait ocağı veya dışarıdan satın alma yoluyla temin edilecek. ÇED Başvuru dosyasına göre, zenginleştirmeden önce kırma eleme işlemi yapılacak tesiste yılda 75 bin ton krom madeni işlenecek ve zenginleştirilecek 50 bin tonu piyasaya verilecek, oluşumu beklenen yıllık 25 bin ton pasa (atık) kromun da maden sahasına geri taşınarak depolanacak.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim