Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın katılımıyla, Medeniyetler köyünün temeli törenle atıldı.
Hatay Medeniyetler Korosu tarafından Antakya'nın Gülderen Mahallesi'nde inşa edilecek “Vali Mustafa Masatlı Medeniyetler Köyü ve İbadethanesi” projesinin temeli, düzenlenen törenle atıldı.
2007 yılında farklı din ve mezheplerden sanatçıların bir araya gelerek oluşturduğu Hatay Medeniyetler Korosu, 6 Şubat 2023'teki depremde 7 üyesini kaybetmesinin ardından, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatacak bir sanat köyü kurma kararı aldı. Proje kapsamında, içinde 50 konut ve üç semavi dine hitap eden bir ibadethanenin yer alacağı Medeniyetler Köyü inşa edilecek.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, törende yaptığı konuşmada şehrin yeniden imarı için topyekûn bir mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Bizler, bu aziz şehri eskisinden daha güzel, daha sağlam ve daha güvenli hale getirmek için çalışıyoruz. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Hatay şahsi meselemdir' sözünü kendimize ilke edindik. Bu şehir bizim de şahsi meselemizdir ve hep öyle kalacaktır.”
Medeniyetler Korosu'nun aldığı karar doğrultusunda köye isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Masatlı, bu projenin Hatay adına büyük bir anlam taşıdığını söyledi.
Hatay Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat, dünyada eko ve tarım köylerinin bulunduğunu ancak bir sanat köyü örneğinin olmadığını belirterek, “Bu köyde sanat ve hoşgörü bir arada olacak. İçinde 50 yaşam evi ve bir ibadethane yer alacak. İbadethanenin tek bir kubbesi olacak ve üç ayrı kapıdan girilecek. Bir kapı mescide, biri sinagoga, diğeri ise kiliseye açılacak. Duvarın bir tarafında biri namaz kılarken, diğer tarafında bir başkası mum yakacak ama hepsi aynı Allah'a dua edecek.” dedi.
Tören, Medeniyetler Köyü'nün temelinin atılmasıyla sona erdi.
Medeniyetler Korosu Yönetim Kurulu, temel atma töreni sonrası yaptığı açıklamada “Hatay'ın birlikte yaşama kültürünü müzik aracılığıyla tüm dünyaya anlatan Medeniyetler Korosu, üç semavi dine mensup ve altı farklı medeniyetten insanın bir araya gelmesiyle oluşmuş bir topluluktur. 6 Şubat Depremi'nde yedi değerli üyesini kaybeden koro, yaşanan büyük acıya rağmen Hatay'ı yeniden ayağa kaldırmak, dayanışmayı güçlendirmek ve umutları diri tutmak amacıyla konserlerine devam etmiştir.
Depremin ardından, medeniyetlerin kardeşçe yaşadığı Hatay'ın kadim kültürünü korumak ve tanıtmak amacıyla yeni yaşam ve sanat alanlarının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu doğrultuda, Medeniyetler Korosu tarafından Vali Mustafa Masatlı Medeniyetler Sanat Köyü projesi hayata geçirilmiştir.
Söz konusu projenin, Yer tahsisi Hatay Valiliği tarafından, Mimari projesi Doç. Dr. Murat Uluğ başkanlığında Gaziantep Mimarlar Odası tarafından, Haritalandırma çalışmaları Harita Mühendisi Tuban Öztürk tarafından, Zemin etüt çalışmaları ise Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
Vali Mustafa Masatlı Medeniyetler Sanat Köyü, herhangi bir kurum ya da sponsor tarafından tek başına finanse edilmeyecek olup, imece usulüyle inşa edilecektir. Hayırseverlerin projeye katkısı, yalnızca bir konut yapımı ile sınırlı tutulacaktır”
Vali Mustafa Masatlı Medeniyetler Sanat Köyü bünyesinde:
Medeniyetler Korosu üyeleri için 50 yaşam konutu,
Halka açık resim, müzik, tiyatro, heykel, hat-ebru ve masal atölyeleri,
Tek kubbe altında üç bağımsız bölmeden oluşan ve üç semavi dine mensup insanların ibadet edebileceği bir ibadethane, Kültürel ve sanatsal mekânlar yer alacaktır.
Bu proje, farklı dinlere ve kültürlere mensup sanatçıların bir arada yaşayacağı dünyadaki ilk ve tek sanat köyü olma özelliğini taşımaktadır. Şu ana kadar il dışından yaklaşık 20 kurum, kuruluş ve kişi, Vali Mustafa Masatlı Medeniyetler Sanat Köyü'nün yapımına katkı sunmak istediklerini yönetim kurulumuza iletmiştir. İmece usulüyle hayata geçirilecek olan bu proje, farklı inançlardan ve kültürlerden sanatçıların birlikte yaşayıp üreteceği benzersiz bir model olarak tüm dünyaya örnek olmayı hedeflemektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları