Odunpazarı Belediyesi, 4. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında “Eskişehir ili, Odunpazarı İlçe Sınırları İçindeki Potansiyel Lületaşı Saha Sınırları ve Özelliklerinin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Belirlenmesi Projesi” hazırladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın katkıları ile gerçekleşen projenin sunumu, Hasan Polatkan Kültür Merkezinde yapıldı. Proje sunumunun ardından lületaşının tartışıldığı panel ve sergi düzenlendi.

Etkinliğe Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Maden Mühendisleri Odası 2. Başkanı Veyis Sır, Esnaf Sanatkarlar Saatçiler Odası Başkanı Sema Ersoy ve vatandaşlar katıldı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Odunpazarı Belediyesi olarak Lületaşı’nın önemini kavrayan kurumlardan biriyiz. Bunu ısrarla gündemde tutmak istiyoruz. Uygulamacı ustalarımızın ve madenci arkadaşlarımızın işin zorlukları ile ilgili anlattıklarının sonucunda bizim daha çok çalışmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Odunpazarı Belediyesi olarak 2019 seçimlerinden önce bu dönemde Lületaşı Meslek Lisesi açmak istediğimizi iddialı bir biçimde ortaya koyduk. Hem Türkiye’nin şartlarından hem de Eskişehir’in ilgisizliğinden dolayı bu işi yapamadık. Lületaşı ile ilgili ücretsiz bir kurs açmaya karar verdik fakat bu kursa 16 kişi katıldı” dedi.

“Eskişehir Valiliği ve valilikte bu madenler ile ilgilenen kim varsa sınıfta kalmıştır” diyen Başkan Kurt, “Kültür ve Turizm Müdürlüğü sınıfta kalmıştır. Bizim çalışmalarımız yeterli olmamıştır. Kaçak çalışmayı zorunlu hale getiren bir sistem kurulmuş. Lületaşını meslek edinmiş ve bu işten para kazanan bir kişinin madeni çıkarma şansı yok. Madeni ya belediyeler kamu girişimi uygulamak suretiyle bir iş yapacak ya da büyük tek el bu işi çözecek ve size 10 TL’lik taşı 100 TL’ye satacak. Burada karmaşık bir sistem var ve bu sistemin açılması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Can Ayday ve Ümit Yıldırım’a teşekkür eden Başkan Kurt, “Bu işin önemini kavramamız için her zaman bizim yanımızda oldular ve her seferinde farklı dostlarını getirerek bize destek oldular. Şimdiye kadar yapılmamış bir araştırmayı gerçekleştirdik. Lületaşının bittiğini söyleyenler var fakat lületaşı bitmemiş. Milyonlarca iş yapılabilecek rezervler var. Bu rezervleri kullanmak için ruhsat alınamıyor. Bu yasal düzenlemeler konusunda Eskişehirli yetkililerin piyasaya çıkması lazım. Özellikle iktidar milletvekillerinin bu konuda çalışma yapmaları lazım. Lületaşı madeni çıkaracak ve o madeni işleyecek kişilerin işlerini kolaylaştırmamız gerekiyor. 6 milletvekilimizi de uyaralım. Bu konuda çalışmalar gerçekleştirsinler. Eskişehir’den Kültür ve Turizm Bakanı çıktı fakat lületaşı konusunda hiçbir şey yapılmadı. Lületaşı eğitimi konusunda çalışmalar gerçekleştirelim. Kurslarımızı tekrardan açalım. Bu konuda meslek odanız bizlere destek olsun. Lületaşı ile ilgili bilimsel araştırma yapacak herkesin sponsoru olmaya hazırız” dedi.

Odunpazarı Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmanın sonucu, Deniz Köpüğü adı verilen bir etkinlikle açıklandı. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlik, 3 bölümden oluştu. Birinci bölümde Cumhuriyetimizin 100. Yılında 4’üncü Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında hazırlanan araştırma raporunun sunumu yapıldı. Birinci bölümde, Prof. Dr. Can Ayday, Eskişehir ili, Odunpazarı İlçe Sınırları İçindeki Potansiyel Lületaşı Saha Sınırları ve Özelliklerinin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Belirlenmesi Projesi hakkında bilgi verdi. Ayday, bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Kazım Kurt olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirtti.

İkinci bölümde ise “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Deniz Köpüğü” konulu bir panel gerçekleşti. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Kadir lületaşının oluşumu konusunda bir sunum yaptı. Kadir’in ardından İzmir 9 Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya İnaner ise arkeolojik miras olarak Eskişehir’de lületaşının önemine değinen bir sunum gerçekleştirdi. Maden ocağı ruhsatlandırma aşamaları hakkında bilgiler veren Eskişehir Maden Mühendisleri Odası Başkanı Gamze Yaş’ın ardından Maden Mühendisi Ümit Yıldırım lületaşı madeninin üretim yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Eskişehir Lületaşı El Sanatları Koruma ve Yaşatma Derneği 2. Başkanı Hasan Ersoy ise lületaşının ocaktan çıkarıldıktan sonra geçirdiği aşamalarını anlattı. Ersoy ayrıca Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a lületaşına sahip çıktığı ve kendilerine destek verdiği için teşekkür etti.

Etkinliğin üçüncü bölümünde ise Lületaşı eserlerinin yer aldığı sergiyi Kurt ve beraberindeki misafirler birlikte gezdi.

Kaynak: anka