Hatay/ Samandağ'da Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu velileri, seslerini daha gür duyurmak için yeniden okul önünde toplandı.
Deprem sonrası güçlendirme için ihaleye verilen Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulunun işini alan firma “okul yeniden inşa edilmeli” raporuyla sözleşmesini feshetmişti. Okullarının akıbeti hala belli olmayan Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulunun 750 öğrencisi depremden bu yana okulları olmadığı için Sıdıka Bedia Kara İlkokulu bünyesinde ikili eğitime devam ediyor.
Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu Okul Aile Birliği hiçbir projeye ve güçlendirmeye uyumlu olmadığı ve güçlendirilmeyecek kadar yıprandığı tespit edilen okulun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından güçlendirme yapılması yönünde ısrar ettiğini iddia etti.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Sayın Basın Mensupları ve Değerli Velilerimiz,
Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu Velileri ve Okul Aile Birliği olarak okulumuzun yeni binasına alınması kapsamında talebimizi daha gür bir sesle ve daha da kararlı bir duruş için buradayız.
Çocuklarımızın Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan eğitim ve öğrenim hakkının engellenmemesi için, çocuklarımızın başka şehirlerde başka okullardaki çocuklarla pozitif ve eşit standartlarda eğitim ve öğretim görebilmeleri için, öğrencilerimizin nitelikli ve eşit eğitime erişim hakkı ilkesine tam sahip olması gerekmektedir. ikili eğitimde çocuklarımız bir eğitim öğretim yılında 180 saat ders kaybı yaşamaktadır. Bu sorunun çözümü “Eğitimde yaşanan depremin izlerinin silinmesidir, eğitim sorunlarının bir an önce çözüme kavuşmasıdır.
Hatay Valiliğimizin yürüttüğü projede, Valilik tarafından birden fazla kez okulumuz incelenmiş, güçlendirme ihalesini alan şirketin ortak kararı ile okul binamızın hiçbir projeye ve güçlendirmeye uyumlu olmadığı ve güçlendirilmeyecek kadar yıprandığı tespit edilmiştir. Valilik kararı ile yapılan güçlendirme sözleşmesi feshedilip İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yollanmıştır.
Valiliğin mühendis ve bilirkişi tespitine rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul binasını güçlendirme kapsamına almış ve çalışma başlatmıştır.
Biz veliler olarak İl Milli Eğitim müdürlüğüne şunu soruyoruz;
Valilikçe Feshedilen projeyi siz hangi gerekçeyle, neden yeniden proje kapsamına aldınız? Afet bölgesinde daha fazla tedbir alınması gerekirken İl Milli Eğitim yaşanabilecek yeni bir felakette tüm sorumluluğu üstlenmeyi kabul ediyor mu?
İl Milli Eğitim Müdürlüğünden acilen talebimiz Okul binamızda yaptığı bir mühendislik raporunu kamuoyunun kaygısını dindirmek adına bir an önce paylaşmalıdır.
“Ölmüş bir insan diriltilmeyeceği gibi, bu yıkık korozyona uğramış 2. kez güçlendirmeye giren binanın da güçlendirilmesi olamaz, olmamalıdır...
Sayın Cumhurbaşkanının deprem afet bölgesinde yıkılan okulların yerine yeni okul projelerine ek okul derslik sayısının %10 fazlası yapılacaktır sözüne istinaden İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Samandağ'da yıkılmış okullarımızın yeniden derslik sayıları arttırılarak donanımlı binaların inşaatına başlamasını talep ediyoruz..
Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu - İsmail Selim Kara Ortaokulu - Yüksel Acun Anadolu Lisesi İkili Eğitim ile zor şartlarda çözüm bekleyen onca okulun inşaat sorununun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı